Kikapcsolódás / Szórakozás

Diktátorok mögötti asszonyok – Osztoztak az ideológián és milyen volt a szerelmük?

Diktátorok mögötti asszonyok – Osztoztak az ideológián és milyen volt a szerelmük?

Eva Braun és Hitler

Őrült szerelem, zsarolás, öngyilkosság, rejtőzködés… ezekkel a szavakkal lehet leírni leginkább Eva Braun és a Führer kapcsolatát. Eva 17 éves volt, amikor először találkozott Hitlerrel. Ekkor épp a náci párt fényképészénél dolgozott.

A lányt nem érdekelte, hogy a Führer évtizedekkel idősebb nála, és az sem zavarta, milyen ideológia mentén politizál. 

Hitler sosem akarta őt igazán felvállalni a nyilvánosság előtt. Nem nagyon mutatkoztak együtt. Eva Braun ezt nem sokáig bírta, 1932-ben öngyilkosságot kísérelt meg. Természetesen ez nem volt komoly kísérlet, csupán figyelemfelkeltésnek szánta, mivel Hitler keveset foglalkozott vele. Be is jött az elképzelés.

A Führer ezután igyekezett több időt tölteni Evával. Eva 1935-ig bírta, ekkor újra megpróbálta magára vonni a Führer kitüntető figyelmét, és bevett egy csomó gyógyszert. Hitler ekkor talán megijedt kissé, figyelmét Eva Braunra összpontosította, és rezidenciáin is fenntartott neki lakosztályokat.

Mivel Eva nem vehetett részt Hitler politikai életében (nem is nagyon akart), szabadidejét vásárlással, fotózással töltötte, de szeretett moziba járni is. Hiába igyekezett, a diktátor nem vette őt feleségül egészen 1945-ig, amikor is április 28-án éjjel, egy rövid szertartás keretében összeházasodtak. Két nap múlva azonban mindketten öngyilkosok lettek.

 

Jian Qing (Csian Csing) és Mao Ce-tung

A kínai diktátor negyedik felesége volt a világtörténelem egyik legkegyetlenebb asszonya. Fiatalon színésznő volt, számtalan alkalmi partnerrel. Miután a nő elhatározta, hogy férjhez megy, nem adta alább a kínai kommunista párt vezetőjénél, Mao Ce-tungnál. Természetesen ez nem a mindent elsöprő fajtája volt a szerelemnek, inkább érdek, hiszen Csian Csing a jövőjét akarta biztosítani. Ezt a jövőt pedig biztosnak érezte a diktátor mellett.

Nemcsak anyagi jólétre vágyott, hanem politikai céljai is voltak, érvényesülni akart. Nem ment azonban minden olyan simán. Csian Csing eljárt Mao politikai előadásaira, ahol szépen lassan felfigyelt rá a nagy vezető. Nemsokára – a párt tagjainak rosszallása és a nagy korkülönbség ellenére – ő lett Mao Ce-tung negyedik felesége.

Mivel a politikai előmenetel volt a valódi célja, mindent meg is tett azért, hogy vezető pozícióba kerülhessen. Az emberek többnyire átláttak rajta, tudták, hogy valójában egy számító, erkölcstelen ember.

Élete végén még maga, Mao is úgy nyilatkozott a feleségéről, hogy bizonyára sok gond lesz még vele, ha ő meghal.

Férje halála után is mindent megtett azért, hogy az elért eredményeit megtartsa. Tagja lett egy szervezetnek, amely a médiát tartotta a kezében. Úgy gondolta, hogy ezzel igen nagy befolyásra tehet szert, de tévedett.

Mao halála után a szervezet nem kapott támogatást, és Csian Csing börtönbe került. Életfogytiglanra ítélték, később házi őrizetre. Ám mivel súlyos beteg volt, 1991-ben kiengedték – volna –, de Csing felakasztotta magát. Tizenöt évvel élte túl a diktátort.

 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást