Hiperaktív a gyerek? Ezt jó ha tudod!

Hiperaktív a gyerek? Ezt jó ha tudod!

Címlap / Életmód / Család / Hiperaktív a gyerek? Ezt jó ha tudod!

Minden szülő rémálma az úgynevezett figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar. Ez az állapot csökkenti a csemete koncentráló képességét, így nehézséget okozhat számára az iskolában és a mindennapokban. A szakértők szerint akár minden tizedik kisdiákot érinthet a probléma.

Figyelmetlenség

Az angol betűszó nyomán ADHD-ként (Attention deficit hyperactivity disorder) is említett tünetegyüttes egyik fő jele, hogy a kicsi képtelen egy dologra összpontosítani.
Nem figyel oda, ha beszélnek hozzá, nem követi az utasításokat, félbehagyja a feladatokat, és folyton elhagyja a személyes tárgyait. Gyakran álmodozik, gondatlansága balesetekhez is vezethet. A hiperaktív gyermek számára unalmasak a koncentrációt igénylő tevékenységek.

Túlmozgás

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő kisdiák képtelen egyhelyben megülni. Akkor érzi magát elemében, ha futkározhat, és nehéz célpontokra mászhat.
Ülő helyzetben általában mozgatja valamelyik végtagját, esetleg ingatja a fejét vagy hintázik a széken. Néhány ADHD-s csemete állandóan beszél, miközben a figyelmes hallgatással gondjai vannak.

Lobbanékonyság

A hiperaktív nebuló rendkívül impulzív: a legkisebb ingerre is túlzott reakcióval válaszol: folyton mások szavába vág, s jelentkezés nélkül bekiabálja a válaszokat órán.
Nehézségei adódnak a sorban állással, a várakozással és a „gondolkodj, mielőtt cselekszel” alapszabály elsajátításával.

Hiperaktivitás a mindennapokban

A kezeletlen ADHD hátrányosan érintheti a gyermek társadalomhoz való viszonyát, illetve iskolai előmenetelét.
A figyelem hiánya rossz jegyek okozta sorozatos kudarcélményhez vezet a suliban, a nyughatatlanság pedig megnehezíti a barátkozást.
Sajnos emiatt kijelenthető, hogy a hiperaktivitás közvetett módon hozzájárulhat a depresszió és egyéb pszichés gondok kialakulásához.

A hiperaktivitás okai

Az ADHD-val küszködő csemeték agyának figyelemfenntartásért felelős része kevésbé aktív, illetve nincs meg az egyensúly a neurotranszmitternek hívott ingerületátvivő vegyületeknél.
Ennek közvetlen kiváltója egyelőre ismeretlen az orvostudomány számára, de a tudósok valószínűsítik, hogy az öröklődés is szerepet játszat benne.

Diagnózis

Nem kell félned tőle, hogy ADHD gyanúja esetén megterhelő vizsgálatoknak vetik alá a gyermeked! A szakértők interjús módszerrel állapítják meg a problémát, tehát a kicsinek mindössze kérdésekre kell válaszolnia, valamint meghallgatják a család és a pedagógusok tapasztalatait is vele kapcsolatban.
A tünetek legkésőbb hétéves korig megjelennek, azok súlyosságától függően a pszichiáter megállapítja a hiperaktivitás fokozatát és típusát.

A hiperaktivitás kezelése

A kezelés része lehet bizonyos gyógyszerek alkalmazása, a beszélgetésen alapuló pszichoterápia és a speciális oktatási környezetbe helyezés. A szülők feladata, hogy biztosítsák róla a gyermeket: nem ér kevesebbet a többieknél. A mindennapi rutin kialakítása segíthet a tanulmányi kötelezettségek teljesítésében. Az összetett szénhidrátokban gazdag táplálkozás stimulálja az agyat, így a teljes kiőrlésű gabonafélékre célszerű hangsúlyt fektetni.
„Az én hibám?” – kérdezik maguktól a szülők, ha a csemete valamilyen problémával küzd. Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar esetén azonban szó sincs „nevelési melléfogásról”, hiszen annak kialakulása nem az otthoni viselkedésmintáktól függ. Olyan összefüggést viszont találtak a kutatók, miszerint a dohányzó kismamák magzatainál kétszer akkora eséllyel diagnosztizálnak később ADHD-t. Már csak ezért is érdemes leszokni a cigarettáról!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást