Új értelmet ad a hímzésnek a magyar fankapanka – interjú Szaszák Fannival

Új értelmet ad a hímzésnek a magyar fankapanka – interjú Szaszák Fannival

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Új értelmet ad a hímzésnek a magyar fankapanka – interjú Szaszák Fannival

Szaszák Fanninak egy nehéz időszakban egyenesen gyógyírt is jelentett ez a csodálatos tevékenység, közben pedig olyan egyedi pólókat alkotott, hogy hamarosan meg is alapította saját márkáját, a fankapankát. A hímzés iránti lelkesedése azóta is töretlen, manapság pedig különleges mindful hímző workshokat is tart, és otthoni hímzőszettjei segítségével is tanulhatunk tőle.

Honnan ered a hímzés iránti szereteted?

Az első hímzéseim már a fankapankához kapcsolódtak, szóval innen ered. 2018-at írunk, és én épp a munkámat és az egyetemet otthagyva, a szüleimnél próbáltam gyógyulni a hormonális problémáimból, rosszulléteimből, mindenféle ételérzékenységeimből, és az ezekhez kapcsolódó szorongásból. Amikor megelégeltem a folyamatos agyalást, hiszen az orvosok nem tudtak egyértelmű diagnózist adni, egy hirtelen ötlettől vezérelve elkezdtem felhímezni olyan szavakat egy anyagra, amik épp eszembe jutottak. 

Mivel hiányoltam a bulizós időszakomat, ehhez kapcsolódó szavak voltak: tánc, diszkó, stb. Aztán egy pólóra felhímeztem a diszkó szót, és nagyon tetszett. Megmutattam a barátaimnak, nekik is tetszett, mindenki szeretett volna rendelni tőlem feliratos pólót. Ekkor hoztam létre a fankapanka_ Instagram oldalt. Elkezdtem feltölteni az épp aktuális diszkó kollekció darabjait, de nem gondoltam még üzletként az oldalra. Viszont egyre többen szerettek volna tőlem rendelni, így lassan rájöttem, hogy nekem ez lett a munkám.

Fotó: Novák Doro

Hogyan segített neked az alkotás, amikor beteg voltál?

Leginkább abban segített, hogy a jelenben maradjak, és ne azon aggódjak, hogy mit hagyok ki éppen, mit nem csinálhatok a bajaim miatt, hogyan leszek jobban, stb. Mivel minden póló befejezése adott egy elégedettség érzést, fizikailag befejezett terméket állítottam elő, úgy éreztem, hogy „hasznos vagyok”, ma is csináltam valamit. Ezenkívül az öltések figyelése, a kézimunka nagyon megnyugtató, relaxáló hatású. 

A kreativitásom kibontakoztatása, a feliratok kitalálása óriási örömöt okozott, és persze, a pozitív visszajelzések is segítettek abban, hogy kevésbé szorongjak, és elégedettnek, sikeresnek érezzem magam. Így kezdtem hímezni, de az, hogy ez egy működő vállalkozás, az még a kezdetek után 2 évvel is hihetetlennek éreztem, annyira organikusan jött, és növekedett.

Fotó: Novák Doro

Mi inspirál a feliratok kiválasztásakor?

A saját gondolataim, azok a témák, amik foglalkoztatnak. Illetve olyan szójátékok, vagy szlengek, amelyek mindenkiben ugyanazokat az érzéseket keltik. A diszkó kollekció ikonikus darabjai: bal elöl, többiek?, van 1 rágód?, megmegyek, kivagyok, stb. után mindennapi mókás szavakat kezdtem hímezni, pl. nekem te ne, hallod, azigen, ok csá, ottali. Néha alkalmakra is kitaláltam feliratokat, például anyák napjára az ‘Anyaaaa!’ kiáltás volt a fő termék. 

Fotó: Novák Doro

2021 nyarán készítettem el a lejöttünk a balcsira kollekciót.

Ekkor már törölköző, baseball sapka és mobiltelefontok is készült a feliratokkal: jó a víz?, apa bemegy veled, sajtos-tejfölöset!, fokhagymát is kérjél rá!, na bemegyünk a vízbe?. 2022 pedig az első angol nyelvű kollekciót hozta el: accept – heal – enjoy, self-reflection is hot, my biggest turn-on: he is willing to go to therapy, be kind. always.

Fotó: Novák Doro

Hogyan jelenik meg a márkád életében a környezettudatosság?

A pólók, pulcsik és a vászontáskák is 100% GOTS biopamutból készülnek, ráadásul megújuló energiával működő gyárban, szóval a termékeim szénlábnyoma kb. 90%-kal kisebb, mint egy sima pamutterméké. Ezenkívül magyar gyártású 100% pamutfonallal hímzek, a csomagolás pedig műanyagmentes, azaz újrahasznosított papírdobozt, papírragasztószalagot és selyempapírt használok.

Mi várja azokat, akik részt vesznek egy workshopodon?

A saját példám után másoknak is szeretném átadni a hímzés gyógyító hatását, ezért kezdtem el a mindful hímző workshopok tartását. Ezeken nemcsak hímzünk, hanem mindful hímző technikákkal is megismerkedünk. Négy alapöltést tanítok, néhány trükköt is megmutatok, illetve mindenki elkészítheti a saját 100% GOTS biopamut fankapanka pólóját. A hímzésen és a relaxáláson kívül szuper alkalom a workshop ismerkedésre is, a csapattól függően néha olyan jó beszélgetés alakul ki, mintha a „fonóba” lennénk. 

Fotó: Albert Alianna

Kiknek ajánlanád az otthoni hímzőszettjeidet?

Az otthoni hímzőszetteket olyanoknak ajánlom, akik nem tudnak eljönni a workshopjaimra, de szeretnének elkezdeni hímezni, vagy egy jeles alkalomra szeretnének valakit meglepni egy hímzett ajándékkal. Minden eszköz megtalálható a csomagban, illetve segítő jegyzet és videó is jár hozzá. És természetesen tőlem is bármikor lehet kérdezni.

Fotó: Albert Alianna

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

A kedvenceim azok a történetek, amik arról szólnak, hogy fankapanka pólókon keresztül ismerkedtek meg, vagy akár jöttek össze a vásárlóim. Sok olyan visszajelzést kaptam, hogy buliban, utcán összemosolyognak az emberek, akik tudják, hogy ez fankapanka póló, megdicsérik egymást, összehaverkodnak „Nekem is vaaan!” felkiáltással. Ez a közösségépítő erő szuper érzés.

Fotó: Novák Doro

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Mivel tavaly sok-sok workshopot tartottam Amszterdamban és Olaszországban is, lett összehasonlítási alapom, és több dolgot is megfigyeltem a résztvevőkön. A legfontosabb talán az, hogy mi magyarok, lassabban nyílunk meg, kevésbé kísérletezünk. Ezekből a megfigyeléseimből jutottam el a kreativitás témához. Jelenleg a kreativitás kibontakoztatása és fejlesztése foglal le, szóval ebben a témában is tervezek workshopokat, illetve folytatom a mindful hímző alkalmakat is. A termékek árusítását épp befejezem, az utolsó darabokra lehet lecsapni a hetekben. A felszabaduló energiámmal pedig az említett workshopok mellett művészeti projektekre és a kreativitás kutatására fogok koncentrálni.

Nyitófotó: Albert Alianna

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást