Hideg, de nem rideg! – Élménybeszámoló egy stockholmi hétvégéről

Hideg, de nem rideg! – Élménybeszámoló egy stockholmi hétvégéről

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Hideg, de nem rideg! – Élménybeszámoló egy stockholmi hétvégéről

A hétvégén ellátogattunk a színekben pompázó skandináv fővárosba. Havas tájra, erősebb északi szélre számítottunk, ezért a legmelegebb ruháinkkal tömtük meg a csomagunkat – legnagyobb meglepetésünkre azonban napsütés és csodaszép havas táj várt! Íme egy kis kedvcsináló Stockholmhoz, ha eddig még nem vetted volna fel ezt várost az úti cél listádra.

Látnivalók

Három napot töltöttünk a városban, ennyi idő alatt mindent meg tudtunk nézni, amit szerettünk volna. Érdemes ellátogatni a Djurgården szigeten található Vasa Múzeumba, ahol a világ egyetlen, épen fennmaradt csatahajóját csodálhatod meg, ami egy igazi történelmi kuriózum. A Vasa elsüllyedésével a 17. század piciny szeletkéje is a mélybe merült, és mindezt 1961-ben, több mint 300 évvel az elsüllyedése után hozták felszínre. A hajótesttel együtt több mint 14 000 fatárgyat, köztük 7 000 szobrot is megtaláltak, és ezeket a tárgyakat egyenként konzerválták, majd visszahelyezték őket eredeti helyükre.

Komppal át lehet menni, Gamla stan óvárosától körülbelül 10 perc utazási idő. Ha úgy döntesz, hogy mégis kihagynád a Vasa Múzeumot, attól függetlenül is érdemes a szigetre ellátogatni, mert itt található még a Skansen, a világ legelső szabadtéri múzeuma, a Junibacken, ahol Astrid Lindgren ismert könyvbéli szereplőivel találkozhatsz, és a Gröna Lund vidámpark, bár utóbbit inkább jó időben javaslom.

Gamla stan szigete a város közepén fekszik, és a színes épületek, a szűk utcák, a sikátorok rengeteg étteremmel, kávézóval, bárral, szuvenír bolttal kellőképpen svéd hangulatba hozzák az odalátogató turistákat is. A városrészben nincs kiemelt célpont, érdemes picit elveszni, majd visszatalálni a sziget közepén található a Stortorget-hez, ami Stockholm legrégebbi tere, és egyben az éjszakai élet egyik kiemelkedő találkozási pontja is.

Célba vettük a Városházát is. A parkja nagyon nyugis, és érdemes felmászni a tornyába, ahonnan gyönyörű kilátás tárul a városra. De a királyi palota is látványos eleme a városnak – gondoltad volna, hogy 600 teremből álló hodályban él a királyi család? Az otthonuknak egy része látogatható, megnézheted például a koronázások helyszínét, az őrségváltást, és természetesen a palotában található múzeumokat is.

Helyi hagyományok

Ha utazok, akkor szeretem megkóstolni a helyi ételeket és italokat, elbarangolni ismeretlen helyekre is, és felfedezni a kulturális különbségek történetét.

Svédországban például nincs függöny a házak ablakán. Ahogy sétáltunk, bepillanthattunk mások otthonába. Az a mondás járja, hogy amikor a férfiak elindultak meghódítani az Északi-tenger partvidékeit, akkor így tudták nyugodt szívvel maguk mögött hagyni asszonyaikat, bízva abban, hogy „nyitott” otthonukban nem tudják őket elszeretni tőlük.

Kép forrása: gamosmagazine.com

A tenger hullámzásához hasonlítják a nyelvük dallamát is. Egyik vacsoránk során azon kaptuk magunkat, hogy csodálva hallgatjuk a szomszéd asztalnál beszélgető svéd családot. A hangsúlyt felemelik, majd leengedik függetlenül attól, hogy a mondat elején vagy végén járnak.

Azt gondoltam volna, hogy csak a mediterrán népek kedvelik a hosszas ebédidőt és a siestát, de a svédek „ridegségük” ellenére mégis nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi kávézásra, és ennek nevet is adtak. A FIKA volt a vikingek fóruma, és máig megmaradt a kávézás hagyománya, egy kis sütemény kíséretében. Az Ikeában már biztos kóstoltad, de ha Svédországban jársz, érdemes kipróbálni a nemzeti ételüket, a Kötbullart, azaz húsgolyót bogyós gyümölcslekvárral és apró burgonyával.

Szállás és közlekedés

Ha nem szeretnél sokat utazni, akkor az óváros közelében, esetleg Södelmarm városrészben keress szállást, amit csak egy gyalogos híd választ el az óvárostól. Nem könnyű jó áron találni, viszont itt érdemes hostelben lakni, mert a svédek nagyon igényesek, odafigyelnek a részletekre, és a legtöbb helyen bőséges büféreggeli is benne van az árban.

Stockholm tömegközlekedése remek! Bárhova el tudtunk jutni könnyedén. Metró helyett a Tunnelbana működik, ami természetesen a metró svéd megfelelője, ezért a metró lejáróknál a T betűt keresd. 🙂 Érdemes egy napba besűríteni a tömegközlekedést igénylő programokat, például a szigetek közti hajózást, és egy napi jegyet venni, másnap pedig barangolni az óvárosban.

Szuper téli utazás volt, jövőre ugyanekkor Lappföldről jelentkezem! 🙂

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást