7 hiba az állásinterjún

7 hiba az állásinterjún

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 hiba az állásinterjún

Egy állásinterjúra készülve mindenki szeretné a legjobb formáját hozni. A stressz teljesen természetes jelenség ebben a helyzetben, ám léteznek olyan végzetesnek számító hibák, amiket jobb, ha nem követsz el az állásinterjún.

Ne késs!

Egyáltalán nem vet rád jó fényt, ha elkésel az állásinterjúról, mert így okkal gondolhatják azt leendő munkaadóid, hogy ez lesz a szokásod az új munkahelyeden is.
Inkább érkezz 5-10 perccel korábban, de ennél korábban már ne, mert csak felesleges idegeskedésnek teszed ki magad, amitől még feszültebb leszel az interjú során. Lássa rajtad azt a munkaadó, hogy összeszedett és higgadt vagy! Ez már fél siker.

Ne öltözz kihívóan!

Az állásinterjúk egy másik sarkalatos pontja az öltözködés. Semmiképpen ne vegyél fel mélyen dekoltált blúzt miniszoknyával és extra magassarkú cipővel.
Egyrészt nem az alkalomhoz illő viselet, másrészt az interjúztató így joggal gondolhatja azt, hogy inkább a külső adottságaiddal szeretnél érvényesülni az új munkahelyeden. Legyél harmonikusan és visszafogottan elegáns!

Ne szidd az előző munkahelyedet!

Elképesztően illetlen dolog az interjú alatt az előző munkahelyeidet szidni. A gyakorlott interjúztatok néhány cseles kérdéssel hamar ki tudják ugrasztani a nyulat a bokorból, úgy, hogy észre sem veszed. Ugyanis ezzel mérik le a lojalitásodat és a diszkréciódat.
Tehát akármilyen nehéz is, próbálj önkontrollt gyakorolni és tapintatosan elhárítani az előző munkahelyedre irányuló kérdéseket. 

Ne szólj közbe!

Vannak olyan szabályok, amiket tilos megszegned az állásinterjún. A legfontosabb, hogy semmiképpen ne vágj az interjúztató szavába! Nagyon udvariatlan dolog és szinte 100%-ig biztos lehetsz benne, hogy nem fogod megkapni az állást.
Vagyis ha jót akarsz magadnak, akkor csak abban az esetben kérdezz, ha felszólítanak! Persze az sem nyerő, ha csak ülsz néma csendben, mert ezzel a magatartással rémesen határozatlannak fogsz tűnni az interjúztató szemében. Próbáld megtalálni az arany középutat!

Ne egyél és ne telefonálj!

Talán még a interjúztató szavába vágásánál is udvariatlanabb dolog hosszú baráti csevejt folytatni a mobilodon vagy piknikk osárral felszerelkezve érkezni és jőízűen belakmározni a beszélgetés alatt. Ezeket a tevékenységeket hagyd meg az interjú utánra!
A telefonodat halkítsd le és csak abban az esetben egyél, ha megkínálnak. 

Légy felkészült!

Azzal sem szerzel plusz pontokat magadnak, ha teljesen tájékozatlan vagy az adott céggel kapcsolatban. Készülj fel az interjúra! Olvass utána alaposan a megpályázott munkahely történetének, a struktúrájának és a céljainak.
Rém kínos, ha nem tudsz egy árva információt sem megosztani vele kapcsolatban. Ugyanígy legyél felkészült az önéletrajzoddal kapcsolatosan is. Így ha bármit kérdeznek, nem kell attól félned, hogy csak bizonytalan hebegés-habogás lesz a válaszod.

Ne bizalmaskodj!

Szigorúan tilos baráti hangnemben beszélgetni az interjúztatóval. A tegezést is felejtsd el! Elvégre egy idegen emberrel ülsz szemben, teljesen hivatalos ügyben.
Tehát semmi helye a bizalmaskodásnak! Ugyanígy ne kezdj az interjú végén lelkes monológba és ne zengj dicshimnuszokat magadról arra vonatkozóan, hogy miért te lennél a lehető legjobb választás az adott pozícióra.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!