3 hétvégi csináld-magad projekt, amiktől megújul az otthonod

3 hétvégi csináld-magad projekt, amiktől megújul az otthonod

Címlap / Otthon / Dekor / 3 hétvégi csináld-magad projekt, amiktől megújul az otthonod

A nagyobb volumenű felújításokat érdemes szakemberre bízni, de ha szívesen bíbelődsz a szerszámokkal, és pontosan tudod, hogy mi az, amit látni szeretnél, akkor ezekbe a projektekbe egymagad is belevághatsz. Hétfőre szinte új életre kel tőlük az otthonod!

1. Frissen festett ajtók

Hogy mennyire sokat jelent egy frissen festett, tiszta ajtó, az csak akkor látszik, amikor már készen van, és szinte az egész lakás felfrissül tőle. Kell hozzá némi izommunka, mert az ajtókat le kell emelni a keretről, és vízszintes felületre helyezni, de ha ez megvan, már nem lesz nehéz a dolgod. Távolíts el minden alkatrészt, zárszerkezetet, kilincset. A művelet lépései közben érdemes fényképeket készíteni, az alkatrészeket pedig egy számozott papírlapra, sorba fektetni, hogy összerakáskor könnyebb legyen rekonstruálni a lépéseket.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ha az ajtó készen áll, akkor először is nagyon alaposan tisztítsd meg mindenféle szennyeződéstől, majd fogj egy darab smirglit, és óvatos, de határozott mozdulatokkal csiszold át az ajtót, ezzel előkészítve a felületet a festésre. A következő lépés a portalanítás, ami minden bizonnyal a legunalmasabb, de legfontosabb művelet.

Távolítsd el a port porszívó és ecset segítségével, ügyelve rá, hogy az apró szegletekből is kisöpörj mindent.

Ez után jöhet a festés: egyenletes mozdulatokkal, nem túl vastag rétegben kend át az ajtót, ha kell, inkább száradás után fesd át még egyszer.

Az egyszerű, fehér festéktől is sokkal frissebb, tisztább hatást kelt majd az otthonod, de bátran kísérletezhetsz is a színekkel. A lakás többi színéhez illő belső nyílászárók nagyon különleges, átgondolt és friss összhatást keltenek.

2. Tapéta a fürdőszobába

A mennyezetig csempézett fürdőszobák ideje régen lejárt már, ahogyan az egy színű, steril vizes helyiségeké is. A legújabb lakberendezési trendek szerint a fürdő is az otthon életterévé válik, vagyis ezek a helyiségek is egyre inkább szobaszerűek lesznek.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ezt a hangulatot pedig a legegyszerűbben egy vidám, a fürdőhöz stílusban passzoló tapétával tudod megidézni. Merthogy a fürdőszobában is használható, páraálló tapétákat ma már szinte minden nagyobb tapétaüzletben be lehet szerezni. Igaz, hogy az áruk valamivel magasabb, de nem lesz szükséged sokra: csak válassz ki egy falat vagy felületet, amire felteszed a tapétát akár a csempe fölé vagy mellé. Szerezz be néhány színben passzoló kiegészítőt, szappanadagolót vagy kisebb dekortárgyat, amivel egységet teremtesz a burkolatok között, és a fürdőszobád vagy a mosdód máris olyan lesz, mintha csak egy lakberendezési magazin képeit nézegetnéd.

3. Izgalmas szekrényt a csap alá

Egy szekrény a csap alatt nem csak praktikus tárolás szempontjából, de el is rejti a csöveket, vezetékeket, amelyek a szem számára nem olyan kellemesek. Persze, hogy ilyeneket készen is lehet kapni, de mennyivel izgalmasabb – és mennyivel egyedibb lesz a végeredmény! – ha egy használtcikk piacon nézel szét a megfelelő darabért!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Nyugodtan engedd el a fantáziádat, keress bármilyen komódot, ami a formája vagy anyaga miatt megtetszik vagy illik az adott helyiségbe, és otthon alakítsd kedvedre: cseréld le a lábait és a fogantyúkat, csiszold és fesd akár teljesen más színűre.

Egyedül a méretekre kell ügyelned, bár magasság tekintetében például a szekrény lábainak lecserélésével még itt is lehet csalni picit.

A szekrény tetejébe és hátuljába elkészülés után vágj lyukat a vezetékeknek – ehhez jó, ha van lyukvágó és dekopírfűrészed, de ezeket ma már akár kölcsönözhetsz is, amíg végzel a hétvégi projekteddel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást