Hétkarikás személyiség-teszt: ideális az életed, vagy eljött a változás ideje?

Hétkarikás személyiség-teszt: ideális az életed, vagy eljött a változás ideje?

Címlap / Életmód / Hétkarikás személyiség-teszt: ideális az életed, vagy eljött a változás ideje?

Néha olyan érzésed támad, hogy valami nem teljesen jó a családoddal, barátaiddal, szerelmeddel kialakított kapcsolataidban?

Ugyanakkor nem tudod megmondani, pontosan mi nem stimmel? Ebben az esetben érdemes kipróbálnod Marilyn Murray különleges technikáját, amiből ráébredhetsz arra, mit kéne másképp csinálnod. Sőt, ez a teszt arra is felhívja a figyelmet, hogy vajon tényleg azt helyezed-e a fontossági listád élére, amit kellene?

Az első lépés, hogy lerajzolod az alábbi hét karikát, mindig egy kicsit nagyobbat az előzőnél. Ha ezzel megvagy, számozd be őket, majd gondold végig, mi az a hét dolog, ami igazán fontos neked. Az első karikába a lehető legfontosabb tényező kerüljön (ez lehet a családod, a karriered, a hobbid, bármi, ami mindennél többet jelent számodra), a másodikba az, ami ezt követi, a hetedikbe pedig azt írd, ami a hétpontos listád végén kullog. Így tisztábban láthatod, nálad mi milyen szerepet tölt be.

Elkészültél? Akkor olvass tovább, ugyanis szakértők szerint így kellene kinéznie egy ideális hétpontos karikának.

Az első karikába saját magadat kellett volna írnod. Ha nem így tetted, az azt jelenti, hogy valaki vagy valami más kapja meg a legnagyobb figyelmet az életedben, és a saját szükségleteid a háttérbe kerültek. Pedig valójában te vagy az, akivel igazán foglalkoznod kell, hiszen amíg erre nem vagy képes, a többi kapcsolatod sem tud jól működni. Ez nem önzőség – ha te kiegyensúlyozott vagy, a környezetedre is jobban tudsz figyelni!

A második karikába a szerelmedet kellene helyezned. Ez ugyanis az a kapcsolat az életedben, ami a legerősebb érzelmileg, spirituálisan és fizikailag is. A párod érdemli ezt a helyet az életedben, de ez sok esetben nem így történik. Rengetegen követik el azt a hibát, hogy amint bővül a család gyermekekkel, a párjuk más csak másodlagossá válik, és ez sok esetben a válást idézi elő. A boldog család titka az egységben rejlik, de ehhez a prioritási listád elejére kell őt venned!

A harmadik karikába a gyermekeket kellene írnod. Ne érts félre, nem azért, mert ők „csak” a harmadik helyet érdemlik, hiszen szülőként biztos, hogy elsődleges szerepet töltenek be az életedben. De ők egyszerre jelentenek önzetlen szeretetet, és nem kevés feladatot. A gyereknevelés, takarítás, velük való tanulás egyben munka is, de sosem szabad ezt előrevenned a közös, boldog percek helyett.

A negyedik karikába a szüleid kerülnek. Mert bár imádod őket, fontosak számodra, és természetesen tartod velük a kapcsolatot, bizonyos tekintetben ők már nem élveznek olyan prioritást az életedben, mint gyerekként. A saját életed, a párod és a gyermekeid előbbre kerültek, de ez egyáltalán nem baj. Ami fontos, hogy mindig találj időt a közös programokra!

Az ötödik, hatodik és hetedik karika az, amihez a barátaidat, munkádat és hobbidat kell írnod. Ezek a dolgok kiegészítik az életedet, de nem adnak neki kizárólagos értelmet. Fontosak, hogy kiegyensúlyozottá és boldoggá válj, de nem élvezhetnek prioritást a fenti négy dologgal szemben.

Amire következtethetsz

És hogy mit tudunk meg ebből a karikás tesztből? Egyrészt azt, hogy mennyire megfelelő a kapcsolatod a pároddal. Ha valaki rögtön a szerelmét helyezi az első karikába, és saját magát egyikbe se írja, az azt jelenti, hogy túlságosan ragaszkodik a partneréhez, és nem igazán foglalkozik önmagával különálló személyként. Ez viszont nem egészséges olyan értelemben, hogy egyetlen kapcsolatért sem szabad beáldoznod a személyiségedet.

Ugyancsak kiderül a tesztből az is, hogy a gyermekeiddel milyen a viszonyod. Természetesen fontosak számodra, de rengeteg szülő esik túlzásokba ezen a téren. Egyesek ugyanis a felnőttkorú gyermekeik életébe is megpróbálnak beleszólni, erőteljesen részt akarnak venni ebben, holott ez sem egészséges. Igen, ők nagyon fontosak, de hagyni kell, hogy saját identitásra tegyenek szert, és egyedül is döntést hozzanak!

A munkádhoz való viszonyodra is fény derül a tesztben. Ha rögtön az első karikába került, az arra utal, hogy a magánéleteddel nincs minden rendben. Hiába vagy szingli, a családodnak, a barátaidnak akkor is a karriered elé kellene kerülnie, bármennyire is élvezed a munkát.

Ha családod, kapcsolatod is van, és így is előtérbe került a munka, akkor érdemes átgondolnod, milyen is igazából a viszonyotok. Könnyen lehet, hogy boldogtalan vagy otthon, de nem voltál hajlandó eddig beismerni magadnak. Ami pedig a baráti kapcsolatokat illeti, ezek a személyek nagyon fontosak, de a szerelmed, családod elé nem lenne szabad kerülniük.

Sok férfinél jellemző, hogy a barátokat rögtön az első két-három karikába írják be, ami arra utal, hogy nem igazán veszik ki a részüket az otthoni életből, és ez sok esetben nagyon káros a viszonyokra.

Persze előfordulhat, hogy te olyat is írtál a karikákba, amit mi nem említettünk: például a házi állatodat vagy akár az autódat. A lényeg, hogy próbáld meg külső szemmel megnézni a listát, és eldönteni, hogy szerinted ez ideális-e, vagy kellene valamin változtatnod. A teszt segít abban, hogy ez tudatosuljon benned, a döntés pedig innentől kezdve a te kezedben van!

Képek forrása: unsplash.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!