Otthon / Szórakozás

Hegedűvel a föld körül: 3 tanulságos sztori a világjáró virtuóztól

Hegedűvel a föld körül: 3 tanulságos sztori a világjáró virtuóztól

Nyári Bernadett hegedűvirtuóz alig múlt harminc éves, de már több mint 90 országban koncertezett. Elképesztő tehetségét olyan művészekéhez hasonlítják, mint Andre Rieu, Vanessa Mae vagy David Garrett. Ha valaki, akkor az itthon is méltán népszerű művésznő igazán tudja, hogy a zene jótékony hatásaiból milyen elképesztő történetek születhetnek a világ minden pontján.

Bernadett jelenleg az egyedüli magyar női Guest Entertainer hegedűs a világon. Tizennyolc évesen, a grazi Zeneakadémián kezdődött a nemzetközi karrierje, ahol már fiatal felnőttként elképesztő lehetőségeket kapott. Azóta szó szerint bejárta a világot és saját koncepcióra épülő koncertjei során hihetetlen élményei mellett, egy könyvrevaló sztorit is összegyűjtött a zene csodálatos hatásairól. 

Ezekből néhányat most te is megismerhetsz! Ki tudja, talán a végén Te is hinni fogsz a zene erejében!?

1. Soha ne mondd, hogy soha!

„Tapasztalataim szerint kétfajta ember, kétfajta vélemény létezik a hegedűvel kapcsolatban. Az első típus, aki rögtön klasszikus zenére asszociál a hangszer láttán. Sajnos, a legtöbb esetben az emberek nem rajonganak a klasszikus zenéért. A második típusú vélemény pedig pont az ellenkezője, vagyis aki a modern világ és zenei stílusirányzatok miatt az elektromos hegedűvel és modern zenével köti össze a hegedűt, pedig ő inkább a klasszikus zenét szereti.”

Ez alapján elég nehéz mindenkit boldoggá tenni.

Úgy döntöttem, hogy szeretnék egy olyan koncertet és koncepciót összeállítani, amivel meg tudom mutatni a közönségnek, hogy a hegedűn minden lehetséges.

Pár hónappal ezelőtt, a koncertem után egy amerikai hölgy gratulált, és azt mondta:

Én igazából utálom a hegedűt. De a mai koncert után lehet, hogy inkább imádom!

2. Komoly? Zene?

„Nemrég felkértek, hogy tartsak karriernapot egy általános iskolában Floridában és meséljem el a gyerekeknek, mivel is foglalkozom.

A gyerekek hat-kilenc évesek voltak. Bemutattam nekik a hangszert, meséltem róla, meséltem a koncertekről.

Sokat kérdezősködtek, azután játszottam is nekik néhány darabot.

A klasszikus művek annyira nem álltak hozzájuk közel, de megkértek, hogy játsszam el a Star Wars film főcímzenéjét. Mikor látták, hogy ez is lehetséges, tapsoltak, kiabáltak, énekeltek, teljesen extázisba estek

Aznap még sokféle foglalkozású meghívott tartott bemutatót a karriernapon, egy héttel később az iskolaigazgató felkeresett, hogy abban az iskolában már mindenki csak hegedűs szeretne lenni.”

3. A zene tényleg terápia

„Pár évvel ezelőtt egy ismerősöm, akit egy külföldi koncert alkalmával ismertem meg, infarktust kapott. Rehabilitáción volt a Balatonon, amikor többen elmentünk meglepni. Én persze hegedűvel és egy zongoristával érkeztem, egy privát koncertbe kezdtünk. Annyira boldog volt, hogy nem lehet szavakba önteni. Később, a budapesti jótékonysági koncertemre is eljött és könnyes szemmel mesélte a koncert után a vendégeknek, hogy mennyit segített a gyógyulásában a zene. Őszintén hiszek a zene gyógyító erejében.

A budapesti koncerten közel 300.000 Ft-ot gyűjtöttünk a Mosoly Alapítvány zeneterápiás tevékenységére.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást