Házi praktikák a lefolyó dugulásának megszűntetésére

Házi praktikák a lefolyó dugulásának megszűntetésére

Címlap / Otthon / Háztartás / Házi praktikák a lefolyó dugulásának megszűntetésére

Aki háztartást vezet, az biztosan találkozott már a dugulás rémével. Jelentkezhet a kádnál, a mosdó csapjában vagy a mosogatónál. Van néhány házi praktika, aminek köszönhetően a lefolyók újra működnek:

Szódabikarbóna

Háztartásunk egyik legsokoldalúbb eleme, rengeteg felhasználási területe van, ezekből az egyik a dugulás elhárítása. Először tisztítsuk meg a lefolyót, amennyire tudjuk vagy elérjük. Ha eltávolítottuk a szennyeződés elérhető részét, akkor jöhet a komolyabb probléma.

Keverjük össze vízzel, és az elegyet forraljuk fel. Ezt a folyadékot öntsük éjszakára a lefolyóba, és másnap reggel szintén forró vízzel öblítsük le. Szinte biztos,hogy megoldódik a dugulás, ha nem teljesen, akkor ismételjük meg a következő este is ugyanezt a műveletet.

Ecet

Az ecet feloldja a dugulást, de leghatékonyabban szódabikarbónával párosítva működik. Öntsük a szódabikarbónát egy tölcsér segítségével a lefolyóba, majd öntsük utána az ecetet is. Engedjünk rá egy kis forró vizet, hogy mélyebbre jusson a hatóanyag. Várjunk minimum 1 órát, és öblítsük át az egész rendszert vízzel. Ha komoly a dugulás, akkor az öblítést reggel tegyük meg, így a folyadékot hatni tudott egész éjszaka.

Az ecetes-szódabikarbónás megoldás további előnye, hogy megszünteti a kellemetlen szagokat is, ami a lefolyóból árad.

Trisó

A trisó egy olcsó, könnyen beszerezhető háztartási szer. Használata nagyon egyszerű: egy egész flakonnyi trisót öntsünk éjszakára a lefolyóba. Ha úgy látjuk, hogy nem ment le a dugulásig, akkor minimális vízzel mélyebbre juttathatjuk, de semmiképpen sem sok vízzel. Reggel öblítsük át forró vízzel, és addig engedjük bele a vizet, amíg a lefolyó nem lesz teljesen áteresztő.

Bórax

A bóraxot nagyjából ugyanúgy kell használni, mint a trisót vagy a szódabikarbónát. Öntsük a lefolyóba, ha szükséges, használjunk egy tölcsért erre a célra. 1 dl bórax után töltsünk rá 2-3 dl forró vizet, majd minimum 20 perc várakozás után öblítsük át folyó vízzel.

Kóla

A legmakacsabb dugulásokat is megszünteti de legalábbis fellazítja, ha minimum 1 litert öntesz kólából a lefolyóba és hatni hagyod egész éjszakára. Célszerű több éjszaka is megismételni az eljárást, és biztos lehetsz benne, hogy a folyadék minden létező szennyeződést eltávolít a lefolyóból. Persze érdemes belegondolni abba is, hogy ugyanezt juttatjuk sokszor a sajá szervezetünkbe is.

Eszközök

Mindenképpen érdemes rendszeresíteni néhány, csak duguláselhárításra alkalmazott eszközt. Ezek közül az egyik legyen egy tölcsér, amivel a hatóanyagokat a lefolyóba juttatjuk, a másik mindenképpen legyen egy villa, amivel a lefolyó felszínén maradt, de összecsomósodott hajszálakat vagy más gubancokat tudunk eltávolítani. A harmadik eszköz legyen egy szeg, esetleg egy már nem használt horgolótű, amivel a mélyebben lévő összerakódott szennyeződést tudjuk eltávolítani, vagy legalábbis fellazítani.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!