Életmód / Család

Házi kedvencek ezrei kerülhetnek az utcára! – Ezért ne ajándékozz felelőtlenül élő állatot!

Egy társadalmat, az abban élőket tökéletesen minősíti az, hogyan bánnak állataikkal, házi kedvencükkel.

Utcára került állatok

Már karácsony előtt megnő azoknak a kutyáknak a száma, akiket utcára tesznek. Az öreg állatoktól úgy igyekeznek megszabadulni, hogy vagy elengedik, vagy a menhelyekre viszik őket – letagadva azt, hogy az állat az övék. Valószínűleg a bűntudat miatt.
Ugyanis nem kell fizetni azért, ha menhelyre adják be az állatokat. A tagadás azért felesleges, mert a kutya másképp viselkedik a gazdája és másképp egy idegen közelében. A menhelyen dolgozó pedig szakavatott, azonnal fel tudja mérni a helyzetet – csak nem szól.

Az ünnepek alatt

A második dömping Szilveszter éjjelén van, amikor a petárdázás miatt az állatok a riadalom miatt ,,világgá szaladnak”. A felelősségteljes gazdi nem hagyja magára kutyáját ezen az éjszakán – a kutya felelősség.
Az pedig etikátlanság, hogy a kutya az év minden napján gazdáját tartja a legfontosabbnak, miközben a gazdi cserbenhagyja őt, amikor szükség lenne arra, hogy megnyugtassa, akár csak közelségével. Kutyát tartani tehát életforma.

Egyéb kisállatok

Sajnos az sem megoldás, ha kutya helyett más állatot szerzünk be. Az a gyerek – vagy felnőtt -, aki éretlen, nem nő fel a gondoskodás feladatához, az egyéb kisállatot is csak a lakás, vagy élete dekorációjának fogja használni. Egy élő kelléknek.
Sosem attól függ, hogy egy állat meddig marad a családban, hogy milyen típusú, hanem attól, hogy a környezetében élő emberek mennyire felelősségtudók. A kisebb méretű állatokkal talán annyival könnyebb, hogy az állatkereskedések ingyen visszaveszik a megunt állatot.

Olvastad már?  Ez a 15 legjobb családi kutyafajta

Állat ajándékozás a hatás kedvéért

Ez a legrosszabb dolog, amit gyerekünkért és egyben az állatért tehetünk. Természetesen ,,nagy durranás” az, amikor kiugrik a cica vagy kutya a dobozból, és valószínűleg sosem felejti el a szülő a gyerek boldog arcát, csillogó szemeit.
Ám a hirtelen jött felelősség sok esetben nem örömmel tölti el hosszabb távon a gyereket, hanem nyomasztani fogja őt. Emiatt nem fog foglalkozni karácsonyi kedvencével. Az állattartásra fel kell készíteni egy gyereket, és ezt nem gyorstalpalón kell megtenni, hanem folyamatosan, célirányosan.

Örökbefogadási szerződés

Sokan azért fogadnak örökbe menhelyről, mert itt nem kell fizetni az állatért. Ettől függetlenül az állattartás igenis pénzbe kerül.
Az örökbefogadási szerződés azt tartalmazza, hogy az örökbefogadó, amennyiben nem tudja az örökbe fogadott állaltot tovább tartani, köteles visszavinni a menhelyre. Azaz nem ajándékozhatja tovább. Csak a fővárosban 10 000 kutya és macska kóborol.

Chip

Az Illatos úti menhelyről örökbe adott kutyák már el vannak látva chippel, így ez megkönnyíti az örökbe fogadó dolgát, valamennyire. 2010 óta csak úgy cserélhet gazdát egy kutya, ha chippel van ellátva. Ezt nem igazán ellenőrizték, így mindig a gazdira volt bízva, hogy ezt megteszi-e.
A chip rizsszem nagyságú, és úgy juttatják a kutya bőre alá, mintha oltást kapna. A chipet az esetleges meghibásodások miatt ellenőriztetni kell, és előfordulhat, hogy a bőr alatt odébb vándorol, de ez nagyon ritka. Chipet egyébként macskákba, és vadászgörényekbe is lehet rakatni.

Amit a chipről tudni kell

A chipnek 15 jegyű azonosítója van, ami bekerül az oltási könyvbe. Minden chippel rendelkező kutya adata bekerül egy adatbázisba, mely nem csak a gazdi nevét, címét tartalmazza, hanem a kutya oltásait, és esetleges betegségeit is, ami megkönnyíti az orvos dolgát, ha az állatot el kell látni. Jelenleg 700 ezer hazai és külföldre vitt állat adatait tartalmazza az adatbázis.
A kóbor állatok számát nézve úgy tűnik, még ezerszer el kell mondani, hogy az élő állat nem játék, nem azért van, hogy az ember komfortérzetét egyoldalúan kielégítse. Továbbá – úgy vélem – el kellene gondolkozni azon, hogy ugyan a kutya az ember legjobb barátja, de vajon az ember barátja-e a rábízott kutyának…

Olvastad már?  Álomfejtés: ezt jelenti, ha vadállatokat látsz álmaidban