Szórakozás / Otthon

Ez a hatodik érzék titka

A tapasztalatokon alapuló ösztönös megérzés, köznyelven: hatodik érzék. Bizonyos emberekben erősebben van jelen, mint a többiekben. A megérzések többnyire ellentmondanak az észnek, ám az emberek többsége hallgat rájuk, és aszerint cselekszik: mellette, vagy ellene.

Az üzlet

Rengeteg könyvet írtak az intuícióról, tanfolyamok vannak fejlesztésére, mert az emberek sokkal fogékonyabbak lettek a spirituális, lelki tudás irányában. Az intuíció létezik, sokszor igen pontosan működik, adott helyen, adott időben. Az ember alapvetően szereti úgy tudni, hogy az élet több, mint amit naponta érzékel belőle.
Ezt kihasználva, egész üzletág épült eköré. Létezik intuíció, ám a nagy megvilágosodást nem könyvek, tanfolyamok által fogjuk megtapasztalni, hanem azután, hogy jól megismerjük magunkat.

Szinkronicitás

Szinkronjelenségről akkor beszélünk, ha valamilyen külső esemény és egy belső esemény véletlen módon egybeesik időben. Ezek a jelenségek vonatkozhatnak születésre, halálra, szerelemre. Ilyen például, amikor a szerelmesek egy időben ugyanazt álmodják.
Akkor jellemző ez a jelenség, amikor két ember szorosan kötődik egymáshoz, vagy épp megszűnik a kapcsolat két ember között. Bár ezek a dolgok lehetnek akár véletlenek is, ám a szinkronicitás tényét nem lehet cáfolni. A szinkronicitást először C. G. Jung jegyezte fel.

Pszichológia: bejóslás

A pszichológiában van olyan fogalom, hogy bejóslás. Erre, hétköznapi értelemben véve, minden ember képes; akarattól függetlenül használjuk. Lényege, hogy a múlt tapasztalatai, megfigyelései, összefüggései alapján az ember hipotéziseket állít fel, melyek közül a leginkább lehetségest választja ki.
Ez abban különbözik a latolgatástól, hogy nem tudatosan cselekszünk így. Az agy folyamatosan kapja érzékszerveinktől az információt, azokat a megfelelő helyre teszi, összefüggéseket keres, melyeknek nem vagyunk tudatában – azaz akarattól függetlenül tanul, és használja is ezeket az információkat.

Szülő-gyermek kapcsolat

Melanie Klein – korai pszichoanalitikus – elmélete szerint az anya és a gyermek az embrionális, majd a kora csecsemő korban pszichológiai szimbiózisban élnek, ami azt jelenti, hogy a gyerek nem tudja tudatát elkülöníteni az anyjáétól.
Ez úgy zajlik, hogy az anya érez, gondol, tapasztal az embrió helyett, aki így szerez információt a világról. A pszichológusok úgy vélik, hogy ez a lehetőség a tudatalattiban megmarad. Ezt tapasztalataim alapján én is így vélem, ahogy gondolom sok más anya is.

Olvastad már?  Műtét helyett egyedül tüntette el a hasában nőtt tumort: interjú Ruff Krisztiánnal

Ikrek

Köztudott jelenség, hogy az ikrek között különleges kapcsolat van. Az biztos, hogy az ikrek a méhen belül – a szülő-gyermek pszichológiai kapcsolathoz hasonlóan – pszichológiai szimbiózisban élnek.
Bár az anyjuktól a születéssel elszakadnak – az anya-gyerek pszichológiai kapcsolat megszakad – az ikrek között ez az ,,együtt-érzés” sokkal tovább, akár életük végéig is fennmarad. Ennek tudják be például, hogy az ikrek egymástól távol élve is ugyanazokat a könyveket, tárgyakat veszik meg, vagy épp megérzik, ha a másikkal történik valami.

Kollektív tudat

Igen népszerű lett ez az elmélet, mind az Avatár, mind pedig a Star Trek – Az új nemzedék című sorozat által. A jelenség azonban nem csak filmen, a valóságban is létezik, mind az állatok, mind pedig az emberek között. Frederic Selous – darwinista – aprólékosan megfigyelte a madarak viselkedését, és arra a következtetésre jutott:
“Közös gondolataik kell, hogy legyenek egyszerre! Vagy legalábbis foltokban vagy sávokban egy villanása, egy gondolata számtalan agynak.” Ám az ausztrál bennszülötteknek régóta természetes az a gondolat, hogy van egy erő, mely összeköti a gondolataikat – ez a morfogenetikus tér.

Olvastad már?  Átélted már ezt az 5 élethelyzetet? Akkor valószínű, hogy empata vagy!