Így hatnak a gyerekekre a homeopátiás szerek

Így hatnak a gyerekekre a homeopátiás szerek

Címlap / Életmód / Család / Így hatnak a gyerekekre a homeopátiás szerek

Cikkünk alapjául Gabriella Pinto és Murray Feldman Gyermekek gyógyítása homeopátiával (Édesvíz Kiadó 2004) című könyve szolgált.

Egészség a homeopátiában

A homeopátiában a jó egészséget az jelenti, ha valaki szellemileg, érzelmileg és testileg könnyen alkalmazkodik a környezeti változásokhoz. Amikor egy egészséges gyermek szemébe nézünk, fényt, életerőt és veleszületett örömöt látunk. Látszik rajta, hogy „sugárzóan egészséges”.  

Vitalitás

A gyereknek a vitalitásán látszik meg először, ha megbetegszik. Tekintete üvegessé válik, gyengének érzi magát, alig tud állni a lábán. Máskor köhög és folyik az orra, de a vitalitása nem csökken. A homeopaták szerint a vitalitás csökkenése több aggodalomra ad okot.

Samuel Hahnemann megfigyelte, hogy a vitalitás a készítmények előállításával felszabadítható. Ez a vitalitás tölti be az élőlényeket és az embereket. Betegségek esetén az életerő károsodik, de a homeopátiás gyógyszerekkel helyreállítható

Betegség

Ez az egész embert érintő egyensúlyzavar. Először az életerő csökken, aminek sokféle oka lehet, például a rossz idő, az alváshiány, a tartós stressz. Amennyiben az egyensúlyzavar tartósan fennáll, a tünetek valamelyik szervben lokalizálódnak. Általában a lokalizációt tartjuk betegségnek, a homeopaták szerint azonban a lokalizáció a következmény.

Valódi betegségnek az egyensúlyzavart tartják. A betegségek tünetek formájában nyilvánulnak meg, szellemi, érzelmi és testi szinten. Diszharmóniát jelez alkalmazkodó képességünk hiánya vagy alkotóerőnk korlátozottsága. 

Betegségekre való hajlam

Mindenki más, ezért nem egyformán reagálunk ugyanarra a helyzetre, még ugyanarra a baktériumra sem, hiszen van, aki kevésbé, van, aki súlyosabban betegszik meg. A különböző reakciók oka az egyéni hajlam és a külső okokra adott eltérő reakció.

A fogékonyságot befolyásolhatja például a az étrend, a stressz mennyisége és az öröklött adottságok. A hagyományos orvoslásban enyhítik a tüneteket, míg a homeopátiában az életerő serkentése a cél.

Gyógyulás

A homeopata számára az egész ember jobb állapotának elérése jelenti a célt. A tünetek fordított sorrendben tűnnek el, mint ahogy megjelennek. A beteg állapota kifelé javul.

Ez kétféle módon nyilvánulhat meg: az energia növekedése megelőzi a testi tünetek javulását: a gyermek kezd jobban lenni, például elalszik a gyógyszer bevétele után, vagy javul a hangulata akkor is, ha még mindig érez fájdalmat vagy egyéb tünetet. 

A másik esetben a beteg állapota felülről lefelé javul. Például kiütés esetén: először az arc tisztul meg, majd a láb.

A betegségek háttere

A homeopátia nemcsak a testi jeleket, hanem a lelki és a külső tényezőket is figyelembe veszi a betegség vizsgálatában.

Például a fejfájást nem egyszerűen fejben érzett fájdalomként értelmezik, hanem úgy, hogy okozhatja érzelmi megterhelés, otthoni vagy iskolai nehézség is. A gyorséttermi ételektől, napszúrástól, náthától és hormonális változásoktól is kialakulhat fejfájás. A homeopátia a fejfájást az okok alapján értékeli

A bőrbetegségek szintén gyakoriak a gyerekeknél. A homeopátia a bőr betegségeit belső szervi betegségek tünetének tekinti, ezért belsőleg kezeli, és nem kenőcsöket alkalmaz az elváltozásra, mert tapasztalata szerint ha csak külsőleg foglalkozik a problémával, akkor a szervezetben rögtön megjelenik valami más probléma.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!