Hátborzongató lelet: vámpír sírhelyet találtak Lengyelországban

Hátborzongató lelet: vámpír sírhelyet találtak Lengyelországban

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hátborzongató lelet: vámpír sírhelyet találtak Lengyelországban

Talán még a régészek hátán is végigfutott a hideg, amikor egy lengyelországi építkezés során talált középkori sírokat tártak fel. Az ország déi részén található Gliwice városától nem messze kiásott négy tetemnek ugyanis levágták a fejét, és a koponyákat a lábuk közé helyezve temették el a halottakat. 

A módszer nem volt ismeretlen a régészek előtt: ezt a bizarr temetkezési szokást a középkorban akkor használták, ha úgy hitték, vámpírokat temetnek el, és meg akartak bizonyosodni róla, hogy a halottak halottak is maradnak.

Keveset tudunk a titokzatos halottakról

A régészek elismerik, hogy egyelőre sajnos nagyon keveset sikerült megállapítani arról, ki lehetett az a négy szerencsétlen, akik a középkori babonák áldozatául estek. A sírok pontos korát sem sikerült megállapítani, részben azért sem, mert a halottak mellett nem voltak ékszerek, övek vagy bármilyen más használati tárgy, ami segíthetné a kormeghatározást. A szakértők egyelőre úgy saccolják, hogy a sírokat valamikor a 16. században áshatták, de a maradványokat további vizsgálatokra küldték.


Nem egyedi eset

Európában egyébként nem egyedi jelenség, hogy a régészek „vámpír” holttesteket találnak, vagy legalábbis olyan embereket, akiket vámpírként, és ennek megfelelő rituálé során temettek el. Alig egy éve, Bulgáriában, A Fekete-tenger melletti Sozopol városában, egy kolostor közelében tártak fel egy 800 éves sírt. A föld alatt fekvő csontváz mellkasát egy nehéz, vastag vasrúddal szúrták át.

A bolgár nemzeti múzeum igazgatója, Bozidhar Dimitrov akkor azt mondta, az elmúlt években közel 100 hasonló holttestet találtak az ország területén, ami azt bizonyítja, hogy a középkoriak valóban retteghettek a vérszívóktól.

-Ezek a leletek azt bizonyítják, hogy az ilyen fajta temetés nagyon is gyakori volt néhány bolgár faluban, még a 20. század első évtizedében is – mondta.

Elképzelhető persze, hogy nem minden halottról hitték azt, hogy vámpír volt, az elhunyt hozzátartozói talán csak így akarták megakadályozni azt, hogy a szerettük testét halála után egy vámpír életre keltse, az viszont biztos, hogy az élő halottaktól való félelem nagyon is gyakori volt ezeken a településeken.

A régészek Csehországban is 3000 olyan sírt találtak, amelyekre súlyos sziklákat húztak, így akadályozva meg, hogy a halottak életre kelve elhagyhassák végső nyughelyüket.

Feljegyzések szerint a 12. századi Skóciában egy nő azt állította, hogy megtámadta egy szerzetes, akit egy nappal korábban temettek el a közelben. Amikor a szerzetes sírját feltárták – legalábbis a beszámoló szerint – a koporsóját friss vér borította, ezért a férfit, aki életében is arról volt híres, hogy elhanyagolta egyházi kötelezettségeit, elégették.

A vámpírhiedelem elsősorban Kelet-Európában és Görögországban terjedt el, valószínűleg azért, mert például Németországgal, Amerikával vagy Angliával ellentétben itt nem hittek annyian a boszorkányok létezésében, és ezért a vámpírok váltak a különböző tragédiák, járványok bűnbakjává.

A legenda még mindig él

A vért szívó, élő húst kívánó vámpírok legendája évezredekre nyúlik vissza, és a mai napig életben maradt. Nem csak kelet-európai falvak népei őrzik, de Hollywood is beszippantotta, és a vámpíros filmeknek és könyveknek valószínűleg fele ekkora sikere sem lenne, ha nem borzonganánk meg még mindig Drakula rokonainak gondolatától.

Fotó: National Geographic

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!