Kikapcsolódás / Szórakozás

Ijesztően nyílik az „Alvilág kapuja”: hatalmas lyuk tátong Szibéria közepén

Kapu a múltba

Az egy kilométer hosszú és helyenként 50 méter mély szakadék a sziklás, egyenetlen oldalával tényleg nem e világi látványt nyújt. Nem nehéz megérteni, hogy a helyiek miért nevezik az Alvilág kapujának a krátert. A tudósok azonban más szemmel néznek erre a vidékre: a Batagaika az olvadó permafroszt, azaz örökfagy nyomán kezdett el megnyílni, és mint ilyen, felbecsülhetetlen leleteket tárhat elénk a múltból.

Az eddigi kutatások alapján a kráter oldalának minden egyes rétege értékes információt tartogat a múlt különböző korszakaiból. Emiatt segíthet megérteni a klímaváltozás hatásait, de akár a letűnt korok embereinek életét is. A kutatók most úgy gondolják, hogy a kráter legmélye, a legrégebbi része 650 000 jégbe fagyott év után került a felszínre, így ezzel ez Eurázsia legrégebbi ismert permafrosztja, és a világon is a második legöregebb.

Mi fordítottuk el a kulcsot

A Batagaika permafrosztja hosszú-hosszú ideje nem olvadt fel, a korábbi felmelegedéseket mind kibírta a szibériai jégréteg. Most azonban az emberi beavatkozásnak „köszönhetően” a talaj olvadni kezdett. A területen az ’50-es és ’60-as években nagy mennyiségben termeltek ki fát, a lecsupaszított talaj pedig erőteljesebben melegedett. Emiatt a mostani felmelegedés során a talaj már nem maradt fagypont alatt.

Az olvadó jég vize elpárolgott, a talaj szerkezete megváltozott és a föld az eltűnő jég és víz nyomán beomlott. Attól függően, hogy mekkora volt a talaj víztartalma, más-más mértékben zuhant be a föld, emiatt is lett sajátos, medúza alakú formája a szakadéknak.

A permafrosztot eddig a tőzegréteg védte meg az olvadástól, ennek eltűnésével azonban a szakadék széle becslések szerint évente körülbelül 20-30 méterrel vándorol arrébb, vagyis minden évben ennyivel nyílik szélesebbre az Alvilág kapuja.

#repost @stepanovslava Батагайский провал. В Якутии есть гигантская термокарстовая котловина в Верхоянском улусе. Этот провал достигает километра в длину, а его глубина около 100 метров. Внутри находят останки древних растений, кости и бивни мамонтов, замороженных бизонов и лошадей, а слой льда в два раза старше древних льдов Антарктиды. Расселина появилась в 1960-х, после того, как в 8 км к юго-западу от поселка Батагай был вырублен участок тайги. После этого почва просела, обнажив слой вечной мерзлоты. В последующие годы, отмеченные постоянно повышающейся температурой, скованные льдом породы оттаивали, и Батагайский кратер продолжал расти. Кратер увеличивается примерно на 15 метров в год. #батагай #батагайка #батагайскийпровал #якутия #якутия24 #якутия_24 #якутиясаха #саха #природа #природароссии #россия #sakha #yakutia #yakutia_14 #yakutiya #yakutiabeauty #nature #nature_photo #naturephotography #naturelovers #batangai #batagaika

No Description

Hasznos tapasztalatok és komoly veszélyek

A kutatókat az Alvilág kapuja egyfelől lázba hozza, hiszen az itteni leletek számos tudományterület számára lehetnek hasznosak, a tudósok a veszélyekre is figyelmeztetnek.

Azon túl, hogy a Batagaika tökéletesen bizonyítja, hogy az emberi beavatkozás milyen mértékben befolyásolja a környezetünk alakulását, az olvadó jégrétegből felszabaduló mikrobák nyomán az olvadó permafroszt ijesztő mértékben termel például metángázt is. Ez egy üvegházhatású gáz, és hozzájárul a környezet felmelegedéséhez. A melegedés aztán további olvadáshoz vezet, ami még több metánt jelent, és így beindul a végtelen ciklus.

A másik potenciális veszélyt a vírusok jelentik. Az értékes leletek mellett kutatóknak sikerült már azonosítaniuk akár 30 ezer éve megfagyott, ám olvadás után még mindig fertőzőképes vírusokat is. Jean-Michel Claverie és Chantal Abergel mikrobiológusok is ilyeneket azonosítottak munkájuk során. Arra figyelmeztetnek, hogy az egyre gyorsuló olvadással olyan kórokozók is felszínre kerülhetnek, amiket az emberiség már elfeledettnek hitt. Ők attól tartanak, hogy az olvadás nyomán kialakuló ásványkincs-bányászat miatt a környékre érkező munkások megbetegedve az egész világon széthurcolhatják a megfagyott, majd felengedett zombivírusokat, például a fekete himlőt. Az Alvilág kapuja pedig így a szó szoros értelemben rászabadíthatná a poklot az emberiségre.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW