Aranyigazságok Hofi Gézától – Ma is nagyon aktuálisak!

Aranyigazságok Hofi Gézától – Ma is nagyon aktuálisak!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Aranyigazságok Hofi Gézától – Ma is nagyon aktuálisak!

A kezdetek

Sas Józseffel és Sztankay Istvánnal járt egy szini iskolába, ez pedig már elég jó „pedigré”, mert nem egy kakukktojásról van szó, nem a szerencse kegyeltjéről, hanem egy komoly előképzettségű személyről. Külön, egyéni stílust teremtett, ami a stand up magyar megfelelője volt.

Szavai azért voltak hitelesek, mert porcelángyári munkásként kezdte pályafutását, és innen lépdelt fel a csúcsra. Bátorsággal, hiszen a kommunizmus idejében a politikai viccek – bár ezek voltak a legjobbak – nem voltak veszélytelenek. Gyakorlatilag ő volt a nép hangja, ez tette humora mellett oly népszerűvé. 1968-ban, a szilveszteri műsor hozta el neki a mindent elsöprő népszerűséget.

Hofi Géza lábnyoma

Ez a cím kettős jelentéssel bír. Mindenkiben ott van legalább egy mondata, még a fiatalokban is – legfeljebb nem tudják, hogy kitől ered az ,,aranyköpés”. Hofi mondatai, igazságai öröklődnek egyik generációról a másikra. A cím másik jelentése az, hogy valóban van Hofi Géza lábnyom. Az Örkény Kertben.

Az alkotás két, bal lábat, gyerekcipőt ábrázol. A gyerek egyszerű világlátását jelképezi, azt, hogy az ilyen lélek mindent a humoros oldaláról közelít meg, mindent kimond, nem képmutató. Mácsai Pál az avatáskor azt mondta: „Bár volnának sokan ilyen bohócok.”

Szükség lenne ma is Hofi Gézákra?

Egyértelműen igen. Amennyiben hagynák dolgozni. A mai politikusoknak ugyanis nincs olyan jó humorérzékük, mint volt a régieknek. A kritikát is kevésbé bírják, inkább nyugati szemlélettel tekintenek munkájukra, hibáikra.

Tehát, ha lenne egy Hofi Géza kaliberű, ilyen magas szintű humorérzékkel és világlátással rendelkező, az emberek által egyértelműen elismert előadóművész, nagy valószínűséggel a politikusok egy része talán nem gondolná magát mindenhatónak. Kellenének az olyan emberek, mint Hofi. Nagyon kellenének.

Politikai telitalálatai

„A korrupció az, amiből kihagynak”

„…azt mondja egyik hazánkfia bankár a másik hazánkfia bankárnak: Te, hiányzik a bankomból egymillió dollár, mit csináljak? Gyorsan tedd vissza!”

„Az igazságból elveszett az „i”.”

„Én vagyok a magyar népgazdaság (újság). Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

12 hozzászólás

 • Szömöreiné Huszár Erzsébet
  2020.10.13., 17:21

  Köszönöm. Nagyon szerettem Hofit!!

  Válasz
 • Pécsi József
  2020.10.21., 13:07

  Hofi az ÖRÖK humorista.Imádom!

  Válasz
  • Fàbiàn Ferenc
   2020.10.21., 16:18

   Inkább Hofi Gézát,mint a maiakat!

   Válasz
 • Fàbiàn Ferenc
  2020.10.21., 16:21

  Hallgatom szivesebben!

  Válasz
 • Lukács Erika
  2020.10.21., 20:44

  Hofi élt,Hofi él,Hofi élni fog!

  Válasz
 • Tibor
  2020.10.21., 23:06

  Ilyen ember csak nagyon ritkan szüleik, nem volt Szilveszter Hofi nélkül
  Az ő mondatai örökké aktualisak lesznek

  Válasz
 • George
  2020.10.22., 06:21

  Hofi! Reggel! Delbe! Este! MINDEN NAP!!!!

  Nyugodjal BEKEBEN JO BARAT!
  🥰

  Válasz
 • Bali
  2020.10.22., 11:35

  Hofinak még mindig élni kellene!!!!
  Fiatalabb generáció vagyok de Hofi csak 1van (volt) sajnos
  Hofi mindig élni fog ahogy a cikk író is mondta még a fiatalok is sokszor idézik szavait mondasait csak sajnos lehet nem tudják kitől származik, de ez teszi Őt örökké.

  Válasz
 • klér gábor
  2020.12.20., 17:02

  Egyszer volt szerencsém színpadon látni, máig felejthetetlen előadás volt. A humoristák királya volt és marad is. Ma kiállnak és vicceket mesélnek a humoristák, többnyire nem képesek egy egész történetet előadni néhány kivételt leszámítva.

  Válasz
 • Öregharcos
  2020.12.20., 17:13

  Komlós jánossal történt rádióbaan elhangzott riportra hivatkoznnék. Nem ünneprontásnak.

  Komlós Úr Ön igen bárorhangú kabarékat mutat be a Mikroszkópban. Miként lehetséges ez? Más is megtehetné,ha engednének neki!!!!
  Egy szelep volt . Hofi alakításai,sztoriai ettől maradnak zseniálisak.

  Válasz
 • Emmersson
  2020.12.20., 17:37

  „Megismer? – Mire az eladó: – Nem. Válasz: – Én vagyok a vevő!”

  Ez Salamon Bélától is hallható volt már, de valószínű, hogy “pesti vicc”.

  Válasz
 • Háry László
  2021.01.25., 10:15

  Zsenialitásának, napjainkban is nem egy poénjának továbbéléséről nem akarok beszélni, sem arról, hogy a Mikroszkóp Színpad ugyancsak zseniális, hatalmas műveltségű igazgatójának-Komlós Jánosnak befolyása nélkül Hofi nem lehetett volna az ország “Hofija”…Én emberi tartásáról ejtenék szót: haláláig nem tagadta meg baloldali múltját, érzelmeit! Sokakkal ellentétben. Hofi nem dicsekedett utóbb, hogy ő a Mikroszkóp Színpadon “harcolt a komcsik ellen…” Vele szembeni ambivalens érzéseim mellett szilárd gerincét a mai napig elismerem!

  Válasz

Írj egy hozzászólást