Család / Életmód

Hasznos tanácsok akvárium tulajdonosoknak

Hasznos tanácsok akvárium tulajdonosoknak

Nagyon szép eleme lehet lakásunknak egy akvárium, de ha nem megfelelően lett kiválasztva és nem jól tartjuk karban, akkor rengeteg gondot is okozhat. Lássunk néhány hasznos tippet, hogy akváriumunk mindig szép maradjon!

Elhelyezés

Nagyon fontos, hogy megfelelő helyet találjunk az akváriumunknak.
Válasszunk olyan helyet, ahol kellő mennyiségű, de nem közvetlen napfényt kapnak, és semmiképpen se tegyük olyan helyre, ahol akár csak néha is huzat lehet, ilyenkor ugyanis könnyen megfázhatnak a halak.

Akvárium kialakítása

Ha már megvan az akváriumunk helye és mérete, akkor kezdődhet a betelepítés.
Fontos, hogy sima csapvízbe lehetőleg soha ne tegyünk halakat, inkább a betelepítés előtt néhány nappal töltsük fel a medencét tisztított vízzel, majd néhány napig hagyjuk, hogy kialakuljon a saját flórája.

Halmennyiség

Lehetőleg mindig kérjük ki szakértő véleményét, hogy milyen és mennyi halat telepítsünk az akváriumban.
Jónéhány fajtát nem érdemes együtt tartani, hiába szépek, több bosszúságot hoznak majd, mint örömet. Feltétlenül ügyeljünk emellett a túlzsúfoltság elkerülésére is!

Vízhőmérséklet

Alapvető, hogy folyamatosan ellenőrizni kell a víz hőmérsékletét. Az ideális a 24 fok, ezt kedvelik leginkább a halak és a növények is. Egyes trópusi halak esetében ez több is lehet, a halak beszerzésekor ezt mindenképp érdeklődjük meg.
A hőmérséklet változása esetén minél előbb állítsuk vissza az eredeti hőmérsékletet és gondoskodjunk arról, hogy állandó maradjon.

Kiegészítők

Nagyon sok hasznos kiegészítőt kaphatunk az akváriumhoz. A vízszűrő és a levegőztető sokat javít az akváriumbeli élet minőségén, ezért érdemes őket beszerezni, a választásnál pedig mindig vegyük figyelembe az akvárium méretét.
Emellett jó, ha van algakaparónk, hálónk, leszívócsövünk és hőmérőnk is.

Zavaros víz

Ha úgy látjuk, hogy az akvárium vize zavarossá válik, ne várjunk napokat, hanem inkább minél előbb szedjük ki a halakat, mossuk át a homokot, távolítsuk el az elhalt növényeket és ha a maradék is rossz állapotban van, inkább telepítsük be új növényekkel az akváriumot.

Vízcsere

A víz tisztán tartásában nagy segítség lehet a vízszűrő, mégis javasolt, hogy az akvárium teljes vizét félévente, de legalább évente cseréjük.
Ha mellette a víz felét vagy harmadát havonta rendszeresen cseréljük, akkor ezzel a két dologgal már biztosítjuk a víz megfelelő tisztaságát.

Algásodás

Gyakori probléma az akváriumoknál, hogy nagyon gyorsan algásodik. Ezt megelőzendő szerezzünk be egy darab bazaltot, esetleg gránitot, és azt tegyük a vízbe.
Ne vigyük túlzásba, elég egy kisebb kődarab, és rövid időn belül tapasztaljuk a hatását az algásodás mértékének csökkenésében.

Tisztítás

Érdemes havonta egyszer nagytakarítást tartani az akváriumban. Az üvegről a legegyszerűbben egy zsilettpengével tüntethetjük el az algásodás nyomait.
Emellett heti egy tisztítás ajánlott, mikor a hulladékot kihalásszuk a vízből és kidobjuk az elszáradt leveleket.

Porosodás

Szennyezettebb városi környezetben gyakran előfordul, hogy porréteg jelenik meg a víz felszínén.
Ez sokszor zsírszerű hatást kelt, és semmiképpen sincs jó hatással a halak életére. Egy itatóspapírral egyszerűen finoman itassuk fel a felső réteget, amíg tiszta nem lesz a víz.

Halak etetése

Sokszor nehéz elsőre eltalálni a kellő ételmennyiséget, és nagyon megéri figyelni a túl- vagy aluladagolásra.
Az elsőnél a vízbe került étel gyorsan bomlásnak indul, ami nem tesz jót a víz minőségének, tisztaságának és így a halaknak sem, ezért érdemes kerülni az ilyen helyzeteket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást