4 hasznos tanács, amit jó lett volna a 20-as éveimben hallani

4 hasznos tanács, amit jó lett volna a 20-as éveimben hallani

Címlap / Életmód / Egészség / 4 hasznos tanács, amit jó lett volna a 20-as éveimben hallani

Ha most, huszonévesen azt gondolod, hogy nehéz az életed, jobb, ha tudod: ez az az életszakasz, amiben a legtöbb emocionális hullámhegy és hullámvölgy van. A felnőtté érést belül is nehéz átvészelni, megélni, túlélni, plusz mérhetetlen mennyiségű feladat, életprogram, tervezni és tuningolni való van ilyenkor az életünkben, sokkal több, mint idősebb korban. Pályára állás, tanulás, szakítások, esetleg családalapítás, a szülőkkel való megküzdés, harc a megélhetésért, otthonteremtés, a hitelek, és akár mindezek újratervezése, újrakezdése megy folyamatosan, ráadásul egyszerre. Közben pedig szeretnénk élni, bulikra, koncertekre járni, könnyelműnek lenni, megőrülni egy pasiért, utazni, kitalálni saját magunkat szőröstül-bőröstül. Ez egy fantasztikus és egyben nehéz feladat – amit ezzel az 5 tanáccsal azért jelentősen megkönnyíthetsz magadnak.

Megfelelő számú „Na és?” beépítése

A leghétköznapibb apróságtól kezdve a legfajsúlyosabb problémákig mindenhol túltoljuk a megfelelési kényszert. Vegyél vissza belőle. Ne akarj mindenkinek megfelelni! Nem lehetsz (teljesen) tökéletes. És a „mindenki” alatt értheted saját magadat is. Lehet, hogy te vagy az, akinek az elvárásaihoz alig tudsz felnőni, aki kíméletlenül ostorozva hajtod magad előre, akinek semmi sem elég jó, semmi sem tökéletes?

Nos, akkor legyen néha a válaszod a „Na és?”! Ne akarj tökéletes lenni. Legyél, aki vagy: Te. De abból a legeslegjobb, aki csak te tudsz lenni! Találd ki magad, és érezd jól magad a bőrödben, becsüld meg a jó tulajdonságaid, és légy hálás értük. Jutalmazd magad, hiszen ki érdemelné meg jobban nálad? Légy jó magadhoz. Megérdemled.

Te vagy a FŐNÖK!

Hidd el, hogy jobban tudod. Komolyan. Az életpályádat, a fontos terveidet illetően ne hagyj beleszólást. Ha érdekel valami, ne hagyd, hogy lebeszéljenek, ne hagyd abba, ne mondj le róla, csak azért, mert bizonytalan vagy magadban. Vedd észre, hogy iszonyú mennyiségű energiát pazarolsz arra, ki mit fog szólni, ha nem úgy öltözöl, ahogy elvárják, ha nem olyan pasival randizol, amit jó szemmel néznek, ha nem olyan szakmát választasz, amit jónak látnak, ha más sportot űzöl, mint ami épp megfelel a közízlésnek.

De hogy az életed célját is úgy válaszd meg, hogy valaki másnak megfeleljen, az elfogadhatatlan! Te vagy az életed középpontja, és ha igazán akarsz valamit, ne hagyd, hogy bárki is eltérítsen. Te vagy az életedben a Big Boss, és kész!

Ne gondold, hogy az elég jó elég. Nem elég!

Ne alkudj meg, értékeld magad annyira, hogy elhidd, az átlagos, a semmilyen nem elég. Ha olyan életet akarsz, amilyet elképzeltél magadnak, ne elégedj meg az átlagossal sem megbecsülésben, sem munkakörben, sem kapcsolatban, sem barátságban, semmiben. Itt az egész világ, tele mindazzal, amit szeretnél. Nyújtsd ki érte a kezed, követeld ki magadnak, amit akarsz, mert magától nem adatik meg.

De tedd is bele magad rendesen! Dolgozz meg a kapcsolataidért, a pozícióért, a tudásért, az álmaidért, aztán elégedetten dőlhetsz hátra és élvezheted, amiért megdolgoztál. Megkapod, mert megérdemelted!

Mikor, ha most nem? Csináld meg, mert később nem fogod!

Ne hagyd, hogy győzzön a lustaság, ne hivatkozz másra, ne hagyd elhalni a dolgokat. Taposd ki magadból a rajztanfolyamot, mert ha 3 gyerek lóg a nyakadon, tuti nem lesz rá sem időd, sem kedved, sem energiád. Most tanulj meg vezetni (ha eddig nem sikerült), mert 40 fölött jogsit letenni már nem lesz olyan sima. Tanulj meg még pár nyelvet, ha az megy jól, mert ki tudja, lesz-e később rá időd és lehetőséged.

Ha van hobbid, ha sportolsz, a világért ne hagyd abba, mert amit most abbahagysz, annak nagy valószínűséggel évtizedekre intesz búcsút. Persze klassz dolog újrakezdeni a kung fut 50 évesen, de az biztos, hogy már nem amiatt lesz sikerélmény, mert szépen megy a félköríves rúgás, hanem azért, mert egyáltalán belefértél a régi edzőcuccodba… ha egyáltalán.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!