A harmincas párkeresők 10 legnagyobb dilemmája

A harmincas párkeresők 10 legnagyobb dilemmája

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A harmincas párkeresők 10 legnagyobb dilemmája

A családalapítás és a gyermekvállalás időszaka egyre inkább kitolódott az elmúlt évtizedekben. Ennek főként társadalmi, egzisztenciális okai vannak. Az első szerelmes csóktól a házasságig és egy közös gyermek megszületéséig ma már évtizedek telhetnek el. Ez idő alatt sokat változik az ember személyisége, tudatosabbá válik, kevésbé kezeli rugalmasan a nehéz helyzeteket.

A harmincas éveiket taposó szingli nők és agglegény férfiak egészen más problémákkal néznek szembe a párválasztás terén, mint a húszas éveikben járók.

Hol keressek?

A harmincas éveiben pár nélkül élők túlnyomó többsége a nap nagy részét a munkahelyén tölti.

Sokszor ott marad akkor is, ha már lejárt a munkaidő, mondván, hogy otthon úgysem várja senki.

A folyosókon és a büfében, ebédlőben persze nyitott szemmel jár, lesi a potenciális párkapcsolati lehetőségeket, ám csakhamar rájön, hogy mindig ugyanazok az arcok jönnek vele szemben.

Ha munkaidő után benéz egy szórakozóhelyre, akkor jól meg kell választania a helyet. Ebben az életkorban számos egyedülállónak már komoly elvárásai vannak, ha kapcsolatot szeretne.

Sokan regisztrálnak különböző randi oldalakra is, ahol azonban hamar kiderülhet, hogy a párductestű bombanő egy kissé túlsúlyos, félénk és gyanakvó természetű irodista, aki az első találkozást azzal kezdi, hogy „Bocs, csak régi képem volt magamról.” Vagy a tündöklő mosolyú szállodatulajdonos titokban a volt felesége lakását adja ki turistáknak, mert épp munkanélküli és valamiből élni kell.

Örök második

Az is tény, hogy a harmincasok egy része már férjnél van vagy megnősült. Szerencsés esetben boldog házasságban él, gyermeket nevel.

Néha azonban előfordul, hogy valami tönkre megy, a felek szétmennek, elválnak.

Ilyenkor egy új élet kezdődik, új szerelmes kapcsolatokba bonyolódhat az ember, de közben felelősségteljes szülőnek is kell maradnia. Egy ilyen viszonyban bármilyen sűrű is az a bizonyos rózsaszín köd, az új társnak el kell fogadnia, hogy ő – a legjobb esetben is – a gyermek után mindig csak a második lehet.

Pláne, ha elvált nőről van szó, akinek természetes, hogy a gyermeknevelés a legfontosabb dolog az életében.

Tovább nehezíti a helyzetet, ha egy karrieristával vagy egy megrögzött sportolóval hozza össze a sors az embert, akinek az életében így már csak a dobogó legalsó fokán marad hely.

Hibás darabok maradtak csak a polcon?

Nehéz elismerni, de sajnos van abban valami, hogy aki a harmincas éveiben is egyedül van, annak léteznek olyan tulajdonságai, melyeket nehéz tolerálni.

Ez lehet bármilyen személyes jellemvonás, furcsa szokás vagy viselkedés. Ha eddig ez megakadályozta a pártalálásban és mégsem változtatott rajta, akkor vélhetően már nem is fog.

Sőt, idővel egyre több háklink lesz, könnyen érdektelenné válunk, besavanyodunk.

Sokaknak hosszas unszolás kell, hogy egy közös programra igent mondjanak, de még akkor sem azért, mert kedvük van hozzá.

A szokás hatalma

Az egyedül eltöltött mindennapok rutinja egy olyan erős szokásrendszerré tud formálódni, amin nehéz változtatni.

A komfortzóna határain a falak olyan magassá és erőssé válhatnak, amin sokan nem is próbálnak áttörni.

Ha a cél a jó párkapcsolat, akkor ezen a falon néha muszáj egy kaput nyitni és kimerészkedni rajta, hogy lássuk, mik a lehetőségeink.

Túl magasra tett léc

Egzisztenciális okok is magyarázhatják, ha valaki a harmadik X után is egyedül él.

Legtöbbször abból van a konfliktus, hogy: én már szereztem tíz diplomát, éjjel-nappal dolgoztam, így vezetővé avanzsáltam a munkahelyemen, jól keresek, nem iszom csak drága borokat, csak bőrkanapén tudok kényelmesen ülni és évente kétszer, de jobb ha négyszer valamely távoli tengerparton pihenem ki a munkahelyi stresszt.

Aki nem így éli az életét, az ne gondolja, hogy közeledhet felém.

 

Irreális elvárások

Az előzőhöz sokban kapcsolódik, de inkább a makacssággal, mint a sznobizmussal függ össze, ha listát készítünk az elvárásainkról. A legrosszabb, ha nem csak fejben készül ez a lista, hanem le is írjuk és átnyújtjuk az első randin.

Vannak nők, akik kötelező feltételekkel kezdenek bele egy új kapcsolatba és csodálkoznak, ha a férfiak fejvesztve menekülnek az első adandó alkalommal.

Elvárásokra szükség van, ezt senki sem vitatja, ám jobban jár mindenki, ha a realitás talaján maradva jelöli ki ezeket.

Felnagyított hibák

Szerelem első látásra, létezik vagy sem, mindenki döntse el maga. De ha létezik, akkor az ellentéte is igaz kell legyen. Sok harmincas jár úgynevezett rapid randikra.

Itt a résztvevők néhány perc, sőt másodperc alatt dönthetik el, hogy szeretnének-e kapcsolatot a jelenlévők valamelyikével.

Egy asztalnál leülnek egymás mellé, beszélnek pár mondatot, majd amikor megszólal a csengő, átülnek egy másik beszélgetőtárshoz és így tovább.

Ennyi idő alatt legfeljebb a korábbi tapasztalatainkra hagyatkozva dönthetünk a másik sorsáról.

Ha negatív élményeink vannak arról, hogy valaki fehér zoknit húz sötét nadrághoz vagy testékszere van, ami nekünk nem jön be, esetleg túl sűrű a haja vagy nem ismeri a kedvenc hobbinkat, akkor esélye sincs.

Pedig lehet, hogy egy-egy apró hibáját leszámítva ő lehetne az igazi.

Csak szexre kellek

Pszichológiai kutatások szerint a harmincas korosztály a legaktívabb a szex terén.

Közismert applikációk vannak, melyek célja, hogy összehozza az egymáshoz közel lakó partnereket, kifejezetten szexuális aktus céljából. Nincs is ezzel baj, ha mindkét fél ugyanazt akarja.

Ám előfordulhat, hogy nem egyeznek az elvárások vagy időközben valamelyikük meggondolja magát és komolyabb kapcsolatot szeretne.

A visszautasítás esetén itt szinte borítékolható a csalódás, ami tovább növeli az emberben a frusztrációt és sokat ront az önbecsülésen.

Sürget az idő

Miért nem mentél még férjhez/nősültél meg? Meddig vársz a gyerek kérdéssel? Kifutsz az időből! Mi a baj veled?

Főként a családtagok irányából jöhetnek ezek a hegyes nyílvesszők, amelyek a párkeresési krízisben élő nőt és férfit egyenesen a szívén találják el.

Tudja ő is, hogy rohan az idő és ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de nem tud mit tenni. A kívülről érkező nyomás még inkább felerősíti a szorongást, ami  pedig az elszigetelődés érzését kelti.

Elég a sok csalódásból

A sokadik próbálkozás után nem csoda, ha egyesek feladják a harcot.

Egy harmincas éveiben járó esetében már nem meglepő, hogy romokban hever az önbizalma, annyi csalódáson ment keresztül.

Sikertelen randevúk, kihűlt kapcsolatok, megcsalás, plátói szerelmek egész sora rombolja az önbecsülést, míg végül azt hiszi, ő már nem elég jó senkinek. Ezek a mélypontok kedveznek a legkevésbé egy párkeresőnek.

Mert ha épp akkor érkezik valaki, akire várt, egy depressziós, maga alatt lévő, önostorozó jellem nem kelt vonzó benyomást.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást