Halhatatlan szerelmek – A történelem leghíresebb szerelmespárjai

Halhatatlan szerelmek – A történelem leghíresebb szerelmespárjai

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Halhatatlan szerelmek – A történelem leghíresebb szerelmespárjai

A szerelem belülről sokszor nem is olyan felhőtlen és mézédes, mint kívülről látszik, de a történelem legismertebb szerelmespárjai így is a szenvedély ikonjaivá váltak. Ők voltak a leghíresebbek, akikre ma is csak párban gondol mindenki.

Kleopátra és Marcus Antonius

Noha Kleopátrának korábban magával Julius Cézárral is viszonya volt, sőt gyermeket is szült neki, igazi nagy szerelmének mégis Marcus Antoniust tartják, aki feleségül is vette az egyiptomi uralkodónőt – igaz, a szertartás idején már nős volt, és a pár halála után közös gyermekeiket a férfi első felesége nevelte fel.

A szerelmesek a hatalmi játszmák közepette, egymást elveszítve, saját kezükkel vetettek véget az életüknek.

A korabeli leírások szerint egyébként Kleopátrának a külseje inkább átlagos volt, és intelligenciája, kisugárzása volt azt, ami rabul ejtette a férfiakat.

Szép Heléna és Parisz

A világ legszebb férfija és a világ legszebb nője az ókori görög hagyomány szerint eleve egymásnak voltak rendelve, és bár sorsukat próbálták elkerülni, végül mégis egymás oldalán kötöttek ki – Parisz megszöktette Helénát, ami végül a trójai háborúhoz, és Trója pusztulásához vezetett.

A hagyomány szerint egyébként Parisz halála után Heléna Menelaosz mellett élt hosszú és boldog életet, majd a férfi halála után istennővé változott, és Akhilleusz felesége lett a boldogok szigetén.

Marie és Pierre Curie

Lehet-e remekebb példa előttünk a tökéletes szerelemre, mint egy házaspár, akik nem csak a családon, de a közös szenvedélyen is osztoznak, és munkájukért még Nobel-díjat is kapnak?

Sajnos a pár felfedezései súlyos egészségügyi következményekkel jártak – ekkor még senki nem sejthette, milyen pusztításra képesek a radioaktív anyagok. Marie halálát egyértelműen a sugárzáshoz köthető betegségek okozták, de Pierre-t is csak azért kerülte el ez a sors, mert korábban, egy utcai baleset következtében vesztette életét.

Állítólag férje halála után Marie azt mondta: hirtelen egy gyógyíthatatlanul és nyomorúságosan magányos ember lett belőle.

Grace Kelly és III. Rainier herceg

A színésznő és a herceg házassága az egész médiát bejárta, és kora egyik legfelkapottabb tündérmeséje lett.

A modern kor egyik leghíresebb szerelmespárjának rajongóit még az sem zavarja, hogy Grace Kelly hozományként 2 millió amerikai dollárt fizetett (egyik felét saját keresetéből, másikat apja adta neki).

A hercegnőnek egyébként állítólag élete végéig fájó pont maradt, hogy le kellett mondania a színészkedésről.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia

Ha a világban talán nem is, de idehaza mindenképpen a legismertebb szerelmespárok között vannak. Az egymástól eltiltott szerelmesek lelkesedését nem törte meg az idő, ahogyan az sem, hogy az anyagilag nem kimondottan sikeres Petőfi mellett Júliára előre láthatóan nehéz élet várt.

Talán nincs olyan magyar diák, akinek a szívét ne melengette volna meg az olvasókönyvbeli történet – Petőfi nyomtatásban megjelent versében Júliának üzen: 

Hogyha már nem szeretsz,

Az isten áldjon meg,

De ha még szeretsz, úgy

Ezerszer áldjon meg!

Júlia levele csak egyetlen szóból állt: Ezerszer!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!