A halál arcai: ősi maszkokat gyűjtött össze a múzeum

A halál arcai: ősi maszkokat gyűjtött össze a múzeum

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A halál arcai: ősi maszkokat gyűjtött össze a múzeum

A 9 ezer éves maszkok valószínűleg a legősibb emberi portrék lehetnek, azonban közös tulajdonságuk, hogy van bennük valami túlvilági is: az Izrael területéről származó maszkok halottak és szellemek vonásait idézik meg. A kutatók úgy gondolják, rituálékhoz használhatták őket.

10 éves kutatás eredménye

A mostani kiállítás egy tíz éves kutatómunka eredménye. Az elmúlt években azt próbálták meg feltárni, pontosan honnan származnak a maszkok. Ez lesz az első alkalom, hogy a 12 újkőkori maszk egyben kerül kiállításra, ráadásul a „szülőhelyükön” történik mindez.

A maszkok mind a Júdeai-helység és a júdeai sivatag területén készültek, a hatalmas szemnyílások és a tátott száj pedig mindegyiket emberi koponyához teszi hasonlatossá, igaz, ez az ábrázolás nem egy élő ember arcára emlékeztet.

A maszkok némelyike fiatal, mások idős benyomását keltik, de a kutatók szerint mindegyik azért készült, hogy a rituálék során ezek segítségével fejezzék ki az emberek a tiszteletüket az ősök iránt. Egyes maszkok szélei perforáltak, ezt egyes kutatók azzal magyarázzák, hogy a lyukakon átfűzött szíjakkal erősítették a maszkot az emberek arca elé, mások szerint így rögzítettek hajat a maszkokra, hogy azok még életszerűbbek legyenek.

Olyan elmélet is van azonban, amely azt gondolja, hogy a maszkokat a falakon felfüggesztve tartották, és ehhez volt szükség a lyukakra.

Senki nem tudja, pontosan milyen céllal készültek


A maszkok mindegyike körülbelül egy-két kilogrammot nyom, és festettek lehettek, mára azonban a tizenkét darabos gyűjteményből csak egyen láthatóak az eredeti színek.

A maszkokat az első olyan emberek készíthették, akik felhagytak a nomád életmóddal, és letelepedtek, tekintve azonban hogy az első írásos emlékek megszületéséig még 3500 évet kellett várni, azt ma már senki nem tudja megmondani, hogy a maszkok eredetileg milyen céllal készültek.

„Kiemelkedő dolog, hogy mind a 12 maszkot összegyűjthettük és egy helyen és időben mutathatjuk be az ősi Izrael minden arcát” – mondta el a kiállítással kapcsolatban James Snyder, az Izraeli Múzeum igazgatója.

A most bemutatásra kerülő maszkok közül kettő már korábban is a múzeum tulajdonában állt, egyet a júdeai sivatagban, a Nahal Hemar barlangban találtak, a másik pedig a közeli Júdeai-hegyekből származik.

A múzeum kurátora, Dr. Debby Hershman véletlenül látott meg egy fényképet egy másik maszkról, ami nagyon hasonlított az ő maszkjaikhoz, ezért indított meg kutatást, amely során megtalálták a többi, azonos céllal és hasonló eljárással készült maszkot is a térségben.

A maszkokat végül 3D-s elemzéssel, valamint a Tel Aviv-i Egyetem segítségével sikerült a megfelelő helyhez kötni, illetve bizonyítani, hogy hasonló módszerrel készültek. A Face to Face, azaz Szemtől szembe névre keresztelt kiállítás márciustól egészen őszig látható az Izraeli Múzeumban.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást