Hajvágás otthon: tedd vagy inkább ne? Egy profi fodrász mondja el véleményét

Hajvágás otthon: tedd vagy inkább ne? Egy profi fodrász mondja el véleményét

Címlap / Stílus / Haj / Hajvágás otthon: tedd vagy inkább ne? Egy profi fodrász mondja el véleményét

Annak ellenére, hogy vidéken már lazítottak a kijárás szabályain, Budapesten egyelőre még minden maradt a régiben. Akik pedig eddig nem mentek fodrászhoz, azoknál egyre csábítóbb lehet otthon megigazítani a hajukat. Ebben leginkább az internet van az emberek segítségére, hiszen rengeteg olyan videót és tippet találni, amivel elméletileg nem jelenthet kihívást a hajvágás.

De erről mi a véleménye egy szakembernek? Borbás Norbit, a Barberry Hair & Barber Studio fodrászát kérdeztük meg, szerinte mennyire jó ötlet otthon nekiesni a hajvágásnak. Annyit elárulhatunk, hogy jobb többször is átgondolni a dolgot.

Norbi szerint érdemes türelmesnek maradni, bármennyire is nehéz, hiszen több kárt is okozhatsz, mint hasznot, ha kezedbe veszed az ollót és megpróbálod otthon levágni a hajadat:

Egyáltalán nem ajánlom az otthoni hajvágást, mivel komoly „balesetek” is előfordulhatnak. A szalonunkban például sokszor javítunk otthon elrontott hajakat és még a gyakorlott fodrászok sem tudják maguknak úgy levágni a hajukat, mintha egy másik fodrász csinálta volna. Egy jól levágott formával – még akkor is, ha kényelmetlenül nő meg -, ki lehet bírni egy-két hónapot fodrász nélkül. 

Az nyilvánvaló, hogy a hosszú és a férfi hajjal van a legkevesebb probléma, ezt a budapesti fodrász is elmondta:

Talán a hosszú hajú vendégeknek egy fokkal könnyebb dolguk van, mivel amúgy is ritkábban látogatnak minket, mint rövidebb hajú társaik. A férfiak esetében pedig sokszor az is elég lehet, ha megkérnek valakit, hogy hajvágógéppel igazítsa meg a hajukat, de a nőknek ebből a szempontból nehezebb a dolguk. Amíg a rövid hajnál már az is segítség lehet, hogy a kontúrt megigazítják egy szakállvágóval, vagy csak a legalsó átmenetet teszik rendezettebbé egy hajvágógép hosszabb fejével, addig a hosszú haj esetében ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

Bármennyire is egyszerűnek tűnik ránézésre, mivel rengeteg különböző hajtípus létezik, ezért a hajvágás nem egy könnyű dolog. A fodrászok mindig személyre szabott formát készíteni, így ha egy Youtube-videó alapján levágod a hajadat, belefuthatsz abba, hogy hiába csináltál minden lépést pontosan, mégsem fog működni a te esetedben a forma. 

andriano_cz/depositphotos.com

Mi a teendő akkor, ha nem bírod ki, hogy ne nyúlj a hajadhoz és muszáj csinálnod vele valamit?

Ha mindenféleképpen szeretnél nekiesni a hajadnak otthon, akkor minimális változásokat javaslok, mivel utána ezeket könnyebb korrigálni. Ilyen például, ha egy pár centit vágsz a hajvégedből, ha rövid haj esetében megigazítod a kontúrt, ám mégis azt javaslom, hogy inkább a formázással és a stylinggal oldd meg a problémát. Egy jó beszárítás, besütés vagy feltűzés sokkal kevésbé rizikós. Ezekről is rengeteg videó és segédlet kering a neten, érdemesebb inkább a frizurakészítéssel próbálkozni.

Norbi arra is adott néhány tanácsot, hogy a hajvágás helyett mit tehetsz meg ebben az időszakban annak érdekében, hogy egészségesebbé váljon a hajad, mire legközelebb fodrászhoz mész:

Ezt az időszakot inkább szánd arra, hogy ápold a hajadat. Ha nem mész sehova, kitolhatod a két hajmosás közötti időt, mivel a gyakori mosás is megterheli a hajat és a fejbőrt. Válassz valamilyen professzionális terméket, ez lehet egy kondicionáló, aminek 3-5 perc a hatóideje, lehet egy hajvégápoló olaj vagy egy hajban hagyható spray kondicionáló.

Ha pedig igazi mélyápolásra vágysz, annak is most jött el az ideje! Íme Norbi tippjei annak érdekében, hogy egészséges, de ne elnehezedett legyen majd a végeredmény: 

Ami még ennél is hatékonyabb, az a maszkok és pakolások használata. Ezeknek a hatóideje általában 10 percnél kezdődik, viszont tapasztalataim szerint akár egész nap rajta hagyhatod a hajadon. Figyelj oda, hogy ezeknek az ápolóanyagoknak a felhasználási területe a haj középső és a hajhossz része, tehát a hajtövekre és a fejbőrre ne tegyél belőlük, mert elnehezíthetik a hajat és fokozhatják a faggyútermelést, ezáltal zsírosabbá válhat a haj. Nagyon fontos az is, hogy ezeket a termékeket – pláne, ha hosszabb hatóidőt választasz – nagyon alaposan öblítsd ki. A hajvégápolót és a spray kondicionálót nem kell kiöblíteni, viszont ezek a többi termékkel együtt hatékonyak igazán és mivel kevésbé körülményesek, a hétköznapok során is érdemes használni őket, nem csak most, a korlátozások idején. Pakolásra szerintem heti egy alkalmat érdemes szánni, lehetőleg hosszabb hatóidővel. Ha heti egynél többször mosol hajat, a többi alkalommal használj kondicionálót. 

Hidd el, a fodrászod is nagyon fog örülni annak, ha egészséges hajjal térsz vissza hozzá, miután vége a kijárási korlátozásoknak. És a rohanó hétköznapokban sokan megfeledkeznek a maszkok és pakolások használatáról, pedig most, hogy közeleg a nyár, amikor a nap amúgy is jobban kiszárítja a hajat, érdemes rendszeresíteni ezt a rituálét! Tedd el az ollót és elő az ápoló termékekkel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást