A hajtásrendszer elemei: előtérben a hátsó lánckerék

A hajtásrendszer elemei: előtérben a hátsó lánckerék

Címlap / Otthon / Hobbi / A hajtásrendszer elemei: előtérben a hátsó lánckerék

A következő pár sorban most megtudhatod, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a hátsó lánckereket!

A hajtásrendszer elemei

A kerékagyban található csapágyazott tengely mentén körbe-körbe jár az agytest. Az első és a hátsó kerékhez azonban más-más agyszerkezet tartozik, amelynek számos oka van. Ez részben a tengelyhossz, részben a hátsó szerkezet eltérő kialakítása miatt van így. Ez utóbbiba ugyanis a lánckeréksor is beletartozik.

A korábbi bicajmodellek esetében a lánckeréksor menetes rögzítéssel rendelkezett, napjainkban azonban a kazettatest ad neki helyet. A keréknek és a kerékagynak a fékrendszerhez is illeszkednie kell. 

Fontos a kompatibilitás!

Most, hogy így tisztáztuk, hogy milyen lényeges is a kerék, kerékagy, valamint a fogaskerék típusa, most ideje még többet elárulnunk neked! Általában érdemes a lánc hosszát is kiszámítani, ennek a váltórendszerhez és a gyártó fokozatszámához kell passzolnia. 

A lánckeréksorok nem minden esetben csereszabatosak. Néhány gyártó termékei kizárólag a saját alkatrészeivel lesznek kompatibilisek, ezért sem mindegy, hogyan vásárolunk!

Ha a hajtóművön, netalán a hátsó soron cserélnél lánckereket, akkor a kerékpárról leolvasható fokozatszám alapján ajánlott döntést hozni! Kazettarendszer esetében pedig a Campagnolo/Shimano közötti eltérések számítanak.

Amennyiben a te életedben is eljött az ideje annak, hogy pótalkatrészek után nézz, akkor a MaxBike lánckerék kínálatában érdemes szétnézned!

Professzionális darabok

Mindenki tudja, hogy csak minőségi alkatrészeket érdemes beszerezni, mivel kizárólag ezek garantálhatják a hosszú távú használatot. De hogyan is néz ki egy megbízható darab?

Nos, többnyire rozsdamentes acélból készül, strapabíró szerkezettel van ellátva, és elég jó áron vehetjük meg. A gyártók többsége igyekszik váltássegítő mechanizmusokkal is felszerelni a modern termékeket.

Ha 100%-ig biztosra akarsz menni, akkor a Shimano márka darabjait ajánlom figyelmedbe! Ezek a lánckerekek csendesek, segítenek abban, hogy könnyű legyen a váltás, így az extrém helyzeteket is megoldhatjuk. Speciális fogazattal rendelkeznek, tehát professzionalitásból sincs hiány. 

Kényelmesen és biztonságosan közlekedsz bárhol, ebből is látszik, hogy egy aprócska alkatrész milyen nagy jelentőséggel bírhat!

Beszereznél néhány új bringás terméket? Akkor jó hírem van, ehhez nem kell sorba állnod, elég, ha a jó kerékpáros webáruházat választod, és mindent otthonról intézhetsz!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást