Otthon / Dekor

Hajó és világítótorony: különleges lakások belső terei, amelyekben szívesen élnénk

Mindenkinek él egy kép a fejében az álomotthonról. De el tudod képzelni, hogy az egész közepében egy hatalmas lépcső álljon? Vagy hogy a vízen lebegjen? Ezeknek a lakásoknak a lakói el tudták, és most, hogy megvalósították az elképzeléseiket, már mi is szívesen játszunk el a gondolattal, hogy ezekben a pazar terekben élünk.

Hajó

El tudod képzelni, hogy állandóan lebegve éld az életedet? Egy hajón ez nem lehetetlen: az első képen látható, alig 40 négyzetméteres, 1968-as vintage hajócskát kilenc éve lakja egy pár, Jennifer Hutter és a férje, Bodhi, két kutyájuk, valamint már 16 hónapos kisfiuk is Brit-Kolumbiában. A terveket Jennifer készítette, a felújítás és átalakítás megvalósítója pedig Bodhi volt. A második és a harmadik fotón a model Kyleigh Kühn aprócska hajón berendezett otthona látható.

A lakóhajók ötlete nagyobb (és jellemzően drága) kikötővárosokban, például New Yorkban szükségből született meg, hiszen egy hajót sokszor olcsóbban lehet bérelni, mint egy lakást – sőt, akár megvenni is lényegesen olcsóbb, mint itt kifizetni néhány havi bérleti díjat.

A szükségmegoldásokat aztán sokan új szintre emelték, és úgy gondolták, ha már „csak” egy hajóra futja, akkor abból hozzák ki a maximumot, és a hajóotthonok mára egy életérzést képviselnek.

Olvastad már?  A legszebb 5 modern konyha stílus - Melyik illik hozzád?

 

 

 

Világítótorony

A keskeny ablakkal megvilágított csigalépcsők például egy New York-i, az Ontario-tó mellett álló viktoriánus világítótoronyban vezetnek felfelé, ami másfél millió dollárért volt a piacon.

A lakóotthonként kétségtelenül szokatlan alaprajzú tornyok berendezése persze nem kimondottan egyszerű feladat, többnyire a legfelső szinten, ahol nagy a tér és sok az ablak, alakítják ki a konyhát és a nappalit, míg a lépcsőről befordulva különböző magasságokban kis hálószobák és fürdők várják a torony lakóit és vendégeit.

A történelmi épületekbe mégis sokan szeretnek bele – a második és a harmadik képeken például Robert Downey Jr. és felesége, Susan Downey producer hamptonsi otthona látható, amit egy világítótoronyban rendeztek be.

 

 

 

Konténer

A hajókon, vonatokon használt áruszállító konténereket egy idő után leselejtezik, és egy ideje már vannak olyan kreatív építők, akik lecsapnak erre a lehetőségre.

A konténerotthon olyan trend lett, hogy arra már a konténereket gyártó cégek is reagáltak, így a piacon már nem csak használtan lehet konténereket venni, kifejezetten erre a célra is gyártanak a hatalmas fémdobozokból.

Itthon ezeket még többnyire mobil mosdóknak, kitelepített irodáknak használják, de a világban sokan ilyenekben képzelik el a mindennapjaikat is.

Olvastad már?  5 egyszerű trükk, amivel megteremtheted álmaid hálószobáját

Az első két képen szereplő otthont egy coloradói tűzoltó építette a családjának, az végeredmény pedig – ahogyan az a képeken is látszik – olyan lenyűgöző lett, hogy a családapa végül hivatást is váltott.

A több konténerből, szinteltolással épült otthonok akár állandó lakhatásra és gyerekekkel lő családoknak is alkalmasak lehetnek, de a konténerotthonok nyaralóként, hétvégi házakként a legnépszerűbbek. Ilyenkor természetesen az elhelyezés az, ami a legtöbbet számít:

mivel a konténerek relatíve könnyen szállíthatóak, hiszen erre lettek kitalálva, gyakorlatilag bárhová eljuttathatóak, így sokan használják őket arra, hogy álomszép menedéket építsenek magukban akár egy erdő közepén.

Ilyenkor persze a konténerekre extra nyílászárók kerülnek, amik jelentősen megemelik az építési költségeket, cserébe viszont már ébredéskor érezheted, hogy a fák között, a természetben indul a napod.