Hajból saláta? 5 döbbenetes dolog, amit eddig nem tudtál a szőrről

Hajból saláta? 5 döbbenetes dolog, amit eddig nem tudtál a szőrről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Hajból saláta? 5 döbbenetes dolog, amit eddig nem tudtál a szőrről

Tudtad, hogy 6 évig nő egy hajszál és akár saláta is nőhet a szőrödből? Hihetetlen tények következnek a hajról és a testszőrről!

Egy méternél hosszabb csak ritkán lehet egy hajszál

A legtovább a haj él, átlagosan 7 évig. Nők esetében 4-6 évig tart a hajszálak növekedési fázisa, a férfiaknál ez csupán 2-4 év. Utána a hajszál öregedni kezd,3-4 hónapig még a fejünkön hordjuk, aztán kihullik.

A leghosszabb női tincs ezért csak nagyon kivételes esetben haladhatja meg a 80 centimétert. Minden természetes módon kihulló hajszál mögött érkezik a következő.

Kutatások szerint egyetlen szőrtüsző 10-12 hajszálat tud növeszteni, így ha kiszámoljuk, idős korára mindenkinek kopasznak kellene lennie. Ez ellen úgy védekezik a szervezetünk, hogy létezik jónéhány alvó állapotban lévő tüszőnk, melyek csak bizonyos évek elteltével lépnek működésbe, biztosítva ezzel a folyamatosságot.

A szempillák már nem ilyen szerencsések, az egyes szálak élettartama ugyanis legfeljebb néhány hét lehet, s a testen lévő szőrszálak sem élnek tovább egy-másfél hónapnál.

Furcsa eltérések

A szőrnövekedés az életkor előre haladtával több fázison megy keresztül. Magzati korban kezdődik és a legnagyobb mérföldkövet a születés, a pubertás és a klimax ideje jelenti.

Minden ilyen állomás hormonális hatások eredménye, ezért külön figyelmet kell szentelni annak is, ha váratlanul és látszólag indokolatlanul változik meg a testszőr. Például hullik, vagy intenzív növekedésbe kezd.

Az extrém növekedés szerencsére nem feltétlenül egy betegség jele, a leghosszabb mellszőrrel például egy kínai férfi, Zhao Jingtao büszkélkedhet (23,5 centiméter).

A leghosszabb haja egy indiai férfinek van, nem kevesebb, mint 19 méter hosszú. Mint mondja, rengeteg gyümölcsöt eszik, hogy hatalmas raszta koronája megkapja a megfelelő táplálékot. A leghosszabb fülszőrrel is egy indiai férfinek kell együtt élnie, a fülkagylóiból kikandikáló csomók 18 centiméteresek.

Halálos lehet a szőrtépés

A természetben minden testrésznek meg van a maga szerepe, s ezek hátterében általában nem az esztétikum dominál, ezt csak mi adjuk hozzá.

A szőr alapvetően melegen tartja a testet, figyelmeztet az apró, de veszélyes élőlények támadásaira a természetben, a levegő mozgására, a szempilla megvédi a szemet, az orrszőr pedig a légutakon beáramló vírusok és baktériumok ellen nyújt védelmet.

Ennek ellenére manapság szinte minden nő – de már egyre több férfi is – igyekszik megszabadulni a szőrétől. Még a legegyszerűbb beavatkozások esetén is fennáll azonban az veszélye annak, hogy nem éljük túl.

Az orrszőr kitépkedése például szabad utat enged a különböző kórokozóknak, melyek így sokkal gyorsabban jutnak be a véráramba, megtámadják az agy puha állományát és agyhártyagyulladást, tályogot okozhatnak.

A szőr szexuális hatása

Természetesség és praktikum ide vagy oda, a testünket borító szőr és annak bizonyos tulajdonságai nagy hatással vannak a szexualitásra, a párválasztásra.

Ezek egy része tudatosan működik, mi másért is igyekeznénk befolyásolni a körülöttünk élőket a hajfestéssel, szemöldökszedéssel, gyantázással, borotválással vagy a műszempillákkal.

Sokszor a társadalmi szokásrendszer elvén dől el, hogy milyen a többség által preferált „szőresztétikum”, de az életkor és az egyéni ízlés is befolyásolja. Ma általánosan igaz, hogy a nők szeretnének mindenáron megszabadulni a testüket borító szőrszálaktól, de a férfiaktól ugyanezt nem feltétlenül várják el.

Világszerte nagy üzlet a szőrmentesítés, csak az Egyesült Államokban több mint egy milliárd dollárt költenek az emberek évente, hogy megszabaduljanak a szőrszálaiktól, akár örökre.

Saláta nőhet a szőrödből

Az állatokhoz hasonlóan mi is folyamatosan hullajtjuk a szőrünket, kivéve persze, ha idő előtt gondoskodunk azok eltávolításáról. Naponta átlagosan 100 hajszálat hagyunk magunk mögött, de a testünket borító összes szőrzet is folyamatosan cserélődik.

Ennek jelentős része a természetben, a porzsákban vagy a lefolyóban végzi, s évekig tart, mire lebomlik. Kutatók arra jöttek rá nem rég, hogy hasznosan is feldolgozható az emberi szőr.

Fodrász- és borbély szalonokat kértek fel, hogy a levágott és összegyűjtött hajat, valamint szőrszálakat gyűjtsék össze és adják le. Egy egyszerű eljárással a szőrzetből komposztszőnyeget készítettek, amely magas nitrogén tartalma miatt kiváló tápanyagforrásként szolgál bizonyos termesztett növények, főleg saláták számára.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást