Rá sem ismersz a hajadra, ha szójaolajjal kezded ápolni!

Rá sem ismersz a hajadra, ha szójaolajjal kezded ápolni!

Címlap / Stílus / Haj / Rá sem ismersz a hajadra, ha szójaolajjal kezded ápolni!

Sokunknak van egy jól bevált hajápolási rutinja, és azok a termékek is ott sorakoznak a fürdőszobánk polcán, amiktől a továbbiakban is azt reméljük, hogy szép és egészséges marad a hajunk. De mi történik, ha valamilyen drasztikus változáshoz folyamodunk, mondjuk a hajszínünk tekintetében? Nos, ebben az esetben itt az ideje, hogy te is alaposan megismerd a szójaolaj jótékony hatásait.

Néhány évvel ezelőtt én is úgy döntöttem, hogy némileg változatok a hajszínemen. A természetes gesztenyebarnába több egyre több szőke melírcsík került, és mára megtapasztaltam, hogy így, még ha csak részben is van festve, körültekintőbben kell ápolnom. Ehhez még hozzájön az is, hogy göndör a hajam, ami fokozott odafigyelést igényel, hogy ne száradjon ki és ne is töredezzen.

A hajam egészsége mellett az is fontos szempont volt már az első melírcsíkoktól, hogy ha már időt és pénzt szántam arra, hogy megváltoztassam a frizurámat, akkor szeretném, hogy a színe is tartós legyen. Minden szempontot figyelembe véve tudom, hogy egy összetevőnek kiemelten fontos szerepe van a hajápolásban, különösen festett haj esetén. Ez pedig a korábban már említett szójaolaj.

joannawnuk/depositphotos.com

Így hat a szójaolaj a hajadra

Talán már te is hallottál róla, hogy az emolliens anyagok javítják a bőr állapotát közvetlenül azután, hogy egy adott krémet felvittél egy bizonyos felületre. Nos, ha beépíted a szépségápolási rutinodba, a szójaolaj is hasonló előnyöket biztosít a hajad számára.

A szójaolaj bőrpuhító és okkluzív tulajdonságokkal rendelkezik, ezért segíthet, hogy a hajad jobban megtartsa a nedvességet. 

Ezen kívül pedig tele van E-vitaminnal és omega zsírsavakkal. Az E-vitamin szerepe különösen fontos. Ez egy olyan antioxidáns, ami segít megvédeni a hajat a szennyeződések lerakódásától, valamint a napsugárzás és a hő okozta káros hatásoktól. Az omega zsírsavak – különösen az omega-3 zsírsav – pedig abban segítenek, hogy fényesebb és selymesebb legyen a hajkoronád.

Bizonyos hajtípusokra különösen ajánlott

Mivel a szójaolajban sok E-vitamin és omega zsírsavak is találhatóak, mindenki számára, aki nem allergiás a szójára, remek segítség lehet a hajápolásban. Különösen ideális a száraz, sérült és festett hajra. Utóbbinak még több szüksége van a plusz tápanyagokra, mint a teljesen egészséges hajnak. A zsírsavak kiváló hordozó olajjá teszik, amely segít más jótékony és hidratáló összetevőket a hajba juttatni.

Ami a festett hajat illet, az antioxidánsok segítenek megőrizni a hajad színét azáltal, hogy megakadályozzák a napsugárzástól vagy a környezetszennyezésből eredő oxidáció miatti fakulást. Ha tehát már többször is tapasztaltad, hogy elszíneződött a hajad, vagy most készülsz először hajfestésre, akkor válassz egy olyan hajápolási terméket, amelynek szerepel az összetevői között a szójaolaj, vagy akár egy egész üveggel is vehetsz belőle.

Polinalebed/depositphotos.com

Hogyan használd a hajadra?

A szójaolaj beépítése a hajápolási rutinodba viszonylag egyszerű, mert számos lehetőség közül válogathatsz. Először is döntsd el, hogy közvetlenül szeretnéd-e alkalmazni a hajadra, vagy egy olyan hajápoló terméket választasz, ami más összetevők mellett szójaolajat is tartalmaz. Ha az előbbit választottad, akkor az extra kondicionálás érdekében használhatod forró olajos kezelésként. Emellett szimplán normál hőmérsékleten is használhatod hajmosás közben.

Ha szójaolajos hajápolót használsz, akkor azt mindig úgy tedd, ahogyan a rajta szereplő útmutató javasolja. Ha a forró olajos kezelést választod, akkor melegíts fel körülbelül három evőkanál olajat, és vidd fel a tiszta, nedves hajadra. Bugyoláld be, és ülj így 20 percig, majd öblítsd le langyos vízzel. Ahányszor úgy érzed, hogy szüksége van rá a hajadnak, bátran használd. Hamarosan erősebb és fényesebb lesz anélkül, hogy zsíros hatású lenne.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!