Család / Életmód

A gyermektelen nők a társadalom főgonoszai?

A gyermektelen nők a társadalom főgonoszai?

Egy ideális világban nyíltan és könnyedén beszélnénk arról, hogyan és miért látunk különbözően bizonyos dolgokat. A valódi életben azonban ez néha nagyon érzékeny kérdés lehet. A gyerekvállalás kérdése például nagyon kényes téma. Ellen Walker pszichológus ezért egy cikkben szedte össze azokat a dolgokat, amelyeket szerinte a legtöbb gyermektelen nő el szeretne mondani a gyermeket nevelő barátainak. Íme, a legfontosabbak.

„Én is dolgozom, és nem vagyok önző”

A gyermektelen nők élete sem koktélozásból és shoppingolásból áll: ők is bemennek reggel dolgozni, este számlákat fizetnek, takarítanak, vacsorát főznek, noha tény, hogy erre valamivel több idejük van. 

Egy gyermektelen nő élete sem fenékig tejfel, és van, amikor ők is fáradtak, kimerültek vagy idegesek. 
Ugyanakkor tudják, hogy mindezen te is végig mész, ráadásul még gyereket is nevelsz, így semmi rosszat nem fognak rólad gondolni, ha néha arról panaszkodsz, hogy fáradt vagy, vagy időhiányban szenvedsz.

„Nincs bajom a gyerekekkel”

Azért, mert valaki úgy dönt, hogy nem akar saját gyereket, még nem jelenti azt, hogy ne szeretné a gyerekeket

Ha barátok vagytok, akkor valószínűleg a tieidet is szereti, örül, ha láthatja őket, de biztosan értékeli, amikor néha meg tudod oldani, hogy valaki másra bízd őket, és csak ketten találkozzatok, egymásra figyeljetek, és ne szakítsa félbe a beszélgetést valaki minden harmadik percben egy újabb dínós rajzzal.

„Köszönöm, de rendben van a házasságom”

Amennyire megerősíti, úgy próbára is teheti egy pár kapcsolatát a gyermekáldás, hiszen a rengeteg öröm mellett sok új feladatot, aggodalmat is hoz magával.

Azért, mert egy pár úgy dönt, hogy ők nem akarnak gyereket, még nem jelenti azt, hogy bármi gond lenne a kapcsolatukkal.

Ha mindketten jól érzik így magukat, számos más dologban találhatnak közös örömet: lehet közös hobbijuk, gondoskodhatnak együtt a kutyájukról, és örömmel töltheti el őket az, ahogyan a barátaik gyerekeit látják cseperedni.

„Nem érzek ürességet, amiért nem lettem anya”

Amikor valaki saját maga, szabad döntéséből határozza el, hogy nem vállal gyereket, akkor ehhez többnyire nem kapcsolódnak negatív érzések. Nem érez ürességet, hiszen valami mással tölti ki az idejét és köti le az energiáit.

Lehet, hogy van ideje megtenni olyan dolgokat érted, amikre neked az ő érdekében nincs szabad kapacitásod, de ezt nem is várja el. Az életetek most más ritmusban pörög, de ez nem jelenti azt, hogy fel kellene adnotok a barátságotokat.

„Megértem, amikor a gyerekedet helyezed minden más fölé”

Sok barátság romolhat meg gyerekes és gyermektelen nők között azért, mert nem kommunikálnak egymással megfelelően. 

Amikor egy anyának le kell mondania egy találkozót, mert beteg a gyerek, vagy rá kell csapnia a másikra a telefont, mert valahogy mégis előkerült a fiókból az az olló, bűntudatot érezhet, azt gondolhatja, a másik biztosan megsértődött, ezt az érzést pedig talán azzal próbálja csitítani, hogy elmondja magának: akinek nincs gyereke, az ezt úgysem értheti meg

Az igazság azonban valószínűleg az, hogy a barátod éppen úgy megérti, hogy ez nem a te hibád, és cseppet sem neheztel rád azért, mert vállaltál és komolyan veszel egy olyan nehéz feladatot, mint az anyaság. 
Ha pedig egyikőtök sem haragszik a másikra, miért ne hívnád vissza egy alkalmasabb időben?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást