A gyermekek négy személyiségtípusa – A tiéd melyikbe tartozik?

A gyermekek négy személyiségtípusa – A tiéd melyikbe tartozik?

Címlap / Életmód / Család / A gyermekek négy személyiségtípusa – A tiéd melyikbe tartozik?

Ezt az úgynevezett vérmérséklet modellt pedig nem csak felnőtteknél, hanem gyerekeknél is érdemes alkalmazni. A különböző jellemzések alapján te is eldöntheted, gyermeked melyik csoportba illik, és ez alapján mit kell tudnod a természetéről, a neveléséről és a viselkedéséről. Íme a négy típus:

A kolerikus gyermek

Ő az, aki tele van kalandvággyal, és ha valami mellett elhatározza magát, biztos, hogy véghez is viszi. Erős akaratú, általában elég makacs is, ezért nehéz rá hatni, pláne, hogy mindent saját maga akar végigcsinálni, többnyire segítség nélkül. Hatalmas versenyszellem rejtőzik benne, veszíteni viszont kifejezetten utál, és addig nem nyugszik, míg legalább egy visszavágóban nem győzedelmeskedik. Beszédes típus, akinek bár vannak nehézségei a barátkozás terén, azért feltalálja magát.

A szangvinikus gyermek

Ez a gyermek rendkívül játékos, és hatalmas képzelőerővel rendelkezik. Mindig álmodozik, és ha megkérdeznéd tőle, mi akar lenni nagy korában, valószínűleg nem létező munkát mondana, például varázslót vagy sárkányharcost. Rengeteget beszél, szinte sosincs csendben, és könnyedén köt új barátságokat a játszótéren, óvodában, iskolában. Tele van energiával és optimizmussal, mesenézés közben is énekel, és emiatt nem könnyű rávenni, hogy maradjon egy helyben.

A melankolikus gyermek

Ez a típusú gyermek nagyon részletorientált; ha leül rajzolni, mindent a legapróbb részletekig papírra vet, és általában a tökéletességre törekszik. Szereti maga körül a rendet, ezért a játékait is mindig elpakolja a nap végén. Sőt, minden plüssnek és autónak megvan a maga helye, amiket csakis oda lehet tenni. Tisztelettudó, általában csendesebb, szeret gondolkodni, és a komolyabb témákról is korán beszélgetni kezd.

A flegmatikus gyermek

Ő az, aki nem szeret semmit elkapkodni, inkább lassan ismerkedik meg az újdonságokkal, és a biztosra megy (például mászókázás vagy új gyerekekkel való ismerkedés terén). Azonban igazából ő jobb szereti a rutint és a már jól ismert dolgokat. Az újdonságok megijesztik, így az első hét az oviban vagy iskolában nem egyszerű számára. Csendesebb típus, és nagy igénye van a támogatásra, de ugyanakkor jól vág az esze, és mindenről megvan a véleménye.

Attól függően, hogy a te gyermeked melyik típusba passzol leginkább, úgy a nevelésében is más módszereket érdemes alkalmazni.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást