Így segíts a gyermekednek felkészülni a kistesó érkezésére

 Így segíts a gyermekednek felkészülni a kistesó érkezésére

Címlap / Életmód / Család /  Így segíts a gyermekednek felkészülni a kistesó érkezésére

Beszéljetek az új babáról, mint egy személyről, akinek saját érzései, gondolatai és vágyai vannak, gyakran már a baba születése előtt! A kutatások szerint, ha az anyák ezt a megközelítést alkalmazzák, az idősebb testvér nyolc és 14 hónappal később pozitívabban viszonyul az új testvérhez. Például: „Vajon amikor így táncolok veled, a baba csodálkozik, hogy miért lökdösődik ennyit?” vagy „Érzed, hogy a baba mozog odabent? Biztosan szereti az almát, mert mindig ezt csinálja, amikor almát eszem”. Ez a megközelítés segíthet abban, hogy a baba „valóságosnak” tűnjön, és hogy gyermeked empátiát fejlesszen új testvére iránt.

Szerezz játszótársakat a nagyobb gyermekednek, és dolgozz a szociális készségein!

A szociális készségek fejlesztése segíthet gyermekednek abban, hogy kész legyen pozitívabb interakcióra a testvérével.

Konkrétan, a kutatások szerint azok az idősebb gyermekek, akik több pozitív játékot, hosszabb ideig tartó fantáziajátékot és jobb konfliktusmegoldást (kompromisszumkötést és tárgyalást) mutatnak, amíg az anyjuk várandós, nagyobb valószínűséggel fognak pozitívabb interakciókat kialakítani a kisbabával is hat és 14 hónap múlva vizsgálva a viszonyukat.

Gyermeked szociális készségeit úgy fejlesztheted, hogy szerepjátékokat játszol vele („Ha lenne egy játékom, amivel játszani szeretnél, mit tennél?”), dicséred a megfelelő szociális készségeket („Olyan türelmesen kivártad, amíg sorra kerülsz!”). Hatásos megoldás, ha inkább edzőként, mint döntőbíróként működsz közre a barátaival való konfliktusokban („Úgy tűnik, mindketten a teherautóval akartok játszani. Hogyan oldhatnánk meg ezt a problémát?”).

Végső soron a szociális készségek fejlesztésének kulcsa a gyakorlás gyakorlás. Adj tehát gyermekednek bőséges lehetőséget a gyakorlásra játszódélutánok, más gyerekeket bevonó tevékenységek vagy órák, illetve veled való szerepjátékok révén.

Dean Mitchell/istockphoto.com

Dolgozz a nagyobbik gyermekeddel való kapcsolatodon!

Kutatások szerint, ha az idősebb gyermekek már a születés előtt biztonságosabb kötődési kapcsolatot alakítanak ki szüleikkel, akkor általában jobban alkalmazkodnak a testvérük születéséhez. A gyermekeddel való kapcsolatodon úgy dolgozhatsz, hogy pozitív figyelmet szentelsz neki, reagálsz a fizikai és érzelmi szükségleteire, következetes és kiszámítható határokat szabsz, és minőségi időt töltesz vele.

Olvass gyermekednek a kistestvér születéséről szóló könyveket, de legyél óvatos, hogy milyen könyveket választasz!

A kutatások szerint a 18 hónapos gyermekek már alapvető információkat tudnak megtanulni a könyvekből. Legyél azonban óvatos a könyvek kiválasztásával, mivel a legtöbb testvérekről szóló gyermekkönyv a testvérek közötti konfliktust emeli ki, és nem mutatja be az egészséges konfliktusmegoldást, tárgyalást vagy problémamegoldást. Válassz olyan könyveket, amelyek nem feltétlenül hallgatják el az esetleges testvérkonfliktusokat, de azokra megoldást, feloldozást is kínálnak. Így gyermekednek lesznek eszközei az elkerülhetetlenül jelentkező nehezebb helyzetek feloldására.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást