A vízbe fulladt testvérpár tragédiájának margójára

A vízbe fulladt testvérpár tragédiájának margójára

Címlap / Életmód / Család / A vízbe fulladt testvérpár tragédiájának margójára

A híradásokban három gyermekről volt szó, de a családnak négy gyermeke volt. A legidősebb, húszéves fiuk már nem él velük, nem is ment el a nyaralásra. A Pongrácz család három gyermeke viszont nagyon készült a közös időtöltésre. A nyaralás kezdetén azonban borzalmas tragédia történt. Tamás és Zoltán Alsóbélatelepnél belefulladtak a Balatonba.

A 13 és 17 éves fiúkról egy darabig azt lehetett olvasni, hogy nem tudtak úszni, matraccal sodródtak be a mély vízbe. A szüleik pedig a partról nézték őket. Az internet népe persze felháborodva szidta a szülőket, hogy hogyan követhettek el ekkora hibát, hogy gyermekeiket, akik nem boldogulnak a vízben, egyedül engedték a Balatonba.

Szokás szerint ítélkezett mindenki, rossz anyának és apának beállítva a feldolgozhatatlan tragédiát átélt szülőket. Kicsit később persze kiderült, hogy Tamás és Zoltán tudtak úszni.

Édesapjuk azt nyilatkozta, hogy sokszor voltak együtt nyaralni, és a fiúk tudtak úszni, bár nem versenyzői szinten, de tudtak.

A vízimentők szerint ez a tudás azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy ilyen mély vízbe menjenek. 

istockphoto

Honnan tudjuk, hogy elegendő az úszástudásunk?

Valahol azt olvastam nemrégiben, hogy az az ember, aki egyszer-kétszer át tud úszni egy uszodai medencét, még nem tud úszni. Ez azért elgondolkodtatott. Gyerekkorom óta úszom, a férjem és a gyerekeim is biztonságosan boldogulnak bármilyen mély vízben. Sokat úszunk, de nem élővízben. Itt lehet a kulcs ebben a dologban.

Az élővizek teljesen máshogy viselkednek, mint a feszített víztükrű, uszodai medencék. Az utóbbiban nem kell hullámokra, örvényekre és időjárási kilengésekre számítani. Ott nem hevül fel a tested a parton, és nem ugrasz fejest túlmelegedve, nem fekszel egy matracon és nem sodródsz a bóján túlra. Leggyakrabban uszodai körülmények között úszunk, csak nyaralások alkalmával találkozunk élővizekkel (leszámítva a sétákat a Duna mellett, de akkor nem fürdőzünk).

Honnan tudhatom, hogy az én úszástudásom, a gyerekeimé elegendő-e egy gondtalan balatoni nyaraláshoz? Vajon én tudok-e eléggé vigyázni rájuk akkor, ha bemegyek velük a vízbe? Rengeteg kérdés… a válaszok pedig nem egyszerűek. Egy biztos, a 14 és 10 éves gyerekeimet nem engedtem még soha egyedül a vízbe. Nem azért, mert attól tartottam, hogy nem tudnak úszni, hanem azért, mert szeretünk együtt fürdőzni. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

7 hozzászólás

 • szablics gábor
  2021.08.05., 13:31

  A fulladáshoz elég egy félrenyelés és a pánik utána!

  Válasz
  • Raft Erik
   2021.08.05., 13:52

   Kevés olyan dolog áll rendelkezésre a strandi fürdőzéskor, amit magával víve a vízbe, megbízható kapaszkodásra alkalmas. Matracról, a különböző felfújható játékokról, minden sima felületű úszó akármikről lecsúszik a vizes kéz, főleg amikor pánikszerűen kap oda az ember. Ezekre számítani hamis biztonságot ad! Felejtsük el ezeket, mint biztonságot nyújtó eszközt.

   Válasz
  • Komáromi Zsolt
   2021.08.11., 21:31

   Ez igaz is meg nem is.
   A hírek félre vezetnek mindenkit. Itt nyilván valóan nem fulladáról van szó, hanem szív leállásról. Nyilván, a hirtelen kapott hideg víz a kiváltó ok. De -mondom- ez nem fulladás, mégha vízben történt is. Jobb lenne, ha okosan fogalmaznának az újságírók.

   Válasz
 • Vámosi János
  2021.08.05., 13:45

  Így igaz. Annak ellenére, hogy nekem örök tanulságul, 29 évesen sikerült egy rossz leállás után sípoló légutakkal kijjebb úszni. Ezért sem ítélkeznék.

  Válasz
  • Baranyai György
   2021.08.05., 13:55

   Egyetértek. Én sem ítélkezem, pedig olvastam a Szülők elleni reakciókat a FB- on. Mindenki (tisztelet a kivételnek) a Szülőket hordta le. Gyorsan elhagytam az oldalt.
   Kovács- Hain Zsuzsi példamutató cikket írt. Köszönöm!

   Válasz
 • Huth Geri anyukája
  2021.08.05., 14:41

  A Dunában lehet igazán megtanulni úszni, nem a Balatonban.

  Válasz
  • Komáromi Zsolt
   2021.08.11., 21:34

   Főleg nem matt részegen… nem igaz, anyuka?

   Válasz

Írj egy hozzászólást