Gyerekkori fejfájás: miért alakul ki és mit tehetünk ellene?

Gyerekkori fejfájás: miért alakul ki és mit tehetünk ellene?

Címlap / Életmód / Egészség / Gyerekkori fejfájás: miért alakul ki és mit tehetünk ellene?

Ha egy felnőttnek fáj a feje, azt már annyira megszoktuk, hogy teljesen hétköznapinak tűnik. Ám amikor egy kisgyerektől halljuk azt, hogy fáj a feje, akkor arra már – stílszerűen – felkapjuk a fejünket.

Melyek a leggyakoribb okok a gyerekkori fejfájás kialakulására?

A gyerekkori fejfájás hátterében olyan sok ok állhat, hogy felsorolni is nehéz. Csak, hogy egy párat említsünk érintőlegesen:

  • Egy elkapott vírusfertőzés kezdő tünete is lehet a fejfájás.
  • Éhség vagy kialvatlanság is okozhatja.
  • A láztól is fájhat a kicsi feje.
  • Vérszegénység miatt is megjelenhet a fejfájás.
  • A túl sok képernyő (TV, számítógép, telefon, stb.) bámulása is okozhat fejfájást.
  • A túl sok levegőtlen, nem megfelelően párásított szobában eltöltött idő szintén állhat a hátterében.
  • Időjárás változásra is érzékenyek lehetnek, mely szintén okozhat fejfájást.
  • Egyes gyógyszerek is eredményezhetnek fejfájást a gyermeknél.

A leggyakoribb 3+1 ok a gyerekkori fejfájásra viszont az alábbi:

Szemprobléma: nagyon gyakori, hogy a gyermek szeme rossz, de ez a probléma nem lett még megoldva szemüveggel, s addig a gyerek folyamatosan erőlteti a szemét, aminek a végeredménye lehet a fejfájás.

Arc-, homloküreggyulladás vagy fülgyulladás: sokaknak ismerős lehet az érzés, amikor arc-, homloküreg gyulladás esetén lehajoláskor úgy érezzük, hogy az arcunkra hatalmas, ugyanakkor tompa nyomás nehezedik és nagyon kellemetlen teherként éljük meg az ott leledző váladék felgyülemlését. Pont ugyanilyet érezhetnek a gyerekek is, amikor ilyen betegséggel küzdenek, csak ők legkönnyebben azt kommunikálják, hogy fáj a fejük. Ehhez hasonlóan a fülfájásra is mondhatják azt, hogy az egész fejük fáj.

Fejsérülés: az is előfordulhat, hogy a gyerkőc elesik, leesik valahonnan vagy beüti a fejét valahova és ezután panaszkodik fejfájásra, melynek oka ugye az ütődés, zúzódás. Súlyosabb esések esetében, illetve az utánuk következő tartós fejfájás meglétekor is mindenképpen vigyük orvoshoz a gyermeket!

Érzelmi problémák: a testi okokon kívül a lelki okokat is muszáj megemlíteni, hiszen különféle érzelmi problémák is testet ölthetnek fejfájás képében. Például amikor a gyerek életében nagy változás következik be (óvodába, iskolába megy, új lakóhelyre költözik a család, netalántán elválnak a szülők, stb.), akkor sűrűn előfordulhat, hogy a gyerek egyre többször panaszkodik fejfájásra, hiszen szegénykének „fáj a feje” az új történések miatt – ugyanúgy szoronghat és stresszelhet, mint a felnőttek.

Ehhez hasonlóan, sőt, akár ezzel párhuzamosan az is előfordulhat, hogy a gyermek azért panaszkodik fejfájásra, mert a családban azt a mintát látta, hogy a felnőttek sűrűn állnak elő ezzel a problémával, sőt, azt is megtapasztalhatja a gyermek egyes családokban, hogy aki beteg, az figyelmet kap, s miután egyes helyzetekben ő is vágyik a figyelemre, így a fejfájás bemondásával próbálkozik ezt megkapni.

Mit tegyünk, ha fáj a feje a gyermekünknek?

Első körben teremtsünk neki harmonikus körülményeket: adjunk neki elegendő folyadékot (elsősorban vizet), fektessük le komfortosan pihenni vagy aludni, sötétítsünk be a szobában, ha jól esik neki, akkor hideg vizes borogatást is készíthetünk a homlokára.

Természetesen mi is odabújhatunk mellé, hogy megnyugodjon a közelségünktől és társaságunktól, illetve ha szeretné, olvashatunk neki valamilyen vicces mesét is. Hogyha a fentiek nem segítenek, csak akkor nyúljunk gyógyszerhez és adjunk be neki fájdalomcsillapítót, persze csakis a korának megfelelőt.

Mikor érdemes orvost felkeresni a gyerekkori fejfájás miatt?

Ha a fejfájás rendszeres és/vagy súlyos, akkor feltétlenül érdemes felkeresni a gyermekorvost.

Ha van rá lehetőségünk, akkor előtte ajánlott vezetni egy fejfájás naplót, melyben feljegyezzük, hogy a gyereknek milyen körülmények között fájt a feje, részletesen jegyezzük le mindent, hiszen minden információ hasznos lehet a doktornak, amikor el kezdi körüljárni a problémát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást