3 gyerekkönyv a karanténra, ami teljesen elszórakoztatja a kicsiket

3 gyerekkönyv a karanténra, ami teljesen elszórakoztatja a kicsiket

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 3 gyerekkönyv a karanténra, ami teljesen elszórakoztatja a kicsiket

A járvány okozta kiszámíthatatlanság és az immár harmadik karantén mindenki számára nehéz – de a gyerekek számára talán a legnehezebb. Mutatunk három könyvet, amiket a karantén ihletett és segíthetnek abban, hogy könnyebbek, vidámabbak, izgalmasabbak legyenek ezek a napok – elsősorban gyerekeknek, de egy kicsit a szüleiknek is. (X)

Wéber Anikó: Örökszerda (Horváth Ildikó rajzaival)

A karantén talán legrosszabb tapasztalata a monotonitás. Minden nap egyforma. Minden reggel és este. Ez különösen az örökké pörgő gyerekeket terheli meg. De mi történik akkor, ha egy regény a központi ötletének ezt a monotonitást teszi meg, és izgalmas kalanddá formálja? Pontosan ezt teszi Wéber Anikó Örökszerda című kiskamaszoknak szóló regényében. Dávid felkel egy reggel, és azt hiszi, csütörtök van, hiszen tegnap szerda volt. Csakhogy mindenki más szerint ma is szerda van. Azaz megismétlődik az előző napja. Aztán újra megismétlődik. És megint. És rajta kívül csak Réka, a szomszéd lány veszi észre, hogy az örökszerdában ragadtak!

A fiú és a lány nyomozni kezd: vajon miért történik ez az egész? Hamarosan egy bűnügy kellős közepébe csöppennek, ahol mindenki gyanúsított, akivel találkoztak ezen a bizonyos szerdán – és senkiről sem tudni, hogy igazat mond vagy titkol valamit…

A regényt – mondanunk sem kell – a tavalyi első karanténidőszak ihlette, amikor minden nap egyformának tűnt, mintha megállt volna az idő. Wéber Anikó eljátszott ezzel a gondolattal, aztán úgy döntött, ír egy könyvet, amiben valóban megáll, és ugyanaz a szerdai nap ismétlődik újra meg újra… Folytatásokban, az olvasókkal közösen írta, hogy kicsit segítsen feldobni, izgalmassá formálni ezt a monoton időszakot.

9 és 12 éves kor között ajánljuk.

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz még tavaly tavasszal kezdett először izgalmas projektbe a Facebookon: az otthon ragadt szülők és gyerekek legnagyobb örömére krumplikat kezdett rajzolni, és lépésről lépésre megmutatta, hogyan lesz belőlük lajhártól elkezdve sünin át páváig tulajdonképpen akármi. A végtelenül cuki rajzok és az egyszerű módszer, ami során krumpliból szinte bármilyen kedves állatka megrajzolható, rögtön belopta magát az olvasók szívébe, innen már csak egy lépés volt az, hogy egy nagyon izgalmas kreatív, felszabadult alkotásra buzdító könyv készüljön az illusztrátor ötletéből.

„Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!”Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet, ahol több mint 30 vidám krumpli alakul át mókás állattá, egyszerűen, pár lépésben!

4 és 99 éves kor között ajánljuk.

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába – karanténmese (Remsey Dávid rajzaival)

 „Hurrá, bezárják az iskolát! Végre, végre, végre! Erre vártam már ezer éve!” Berci nem mehet iskolába – és, valljuk be, Berci ennek igencsak örül: végre egész nap otthon lehet. Aminek mégsem örül, az az, hogy mindez egy fránya vírus miatt alakult így. Ráadásul kiderül, hogy azért mégiscsak lesz tanítás, csak éppen online, és még Mamóval sem lehet találkozni, mert Mamóra most különösen vigyázni kell. A kapcsolattartás egyetlen módja a grannykype. Hogy mi az a grannykype, mi az az antikáköpeny, mi szükség van galambokra, sütikre, sőt leguánnyálra, és mindennek mi köze van a vírushoz – kiderül három gyerek, Berci, Juszti és Borka, valamint jó néhány varázslatos nagyszülő fantasztikus kalandjából.

Bendl Vera Berci nem megy iskolába című meséje azért jött létre, hogy segítsen a gyerekeknek és a családoknak feldolgozni a változásokat – és nem is találhatnánk aktuálisabb könyvet az immár harmadik karantén idejére. Bár már edzettebbek vagyunk, mint először, azért sosem árt a támogatás, és a humor talán a legjobb eszköz, amit bevethetünk. A Berci nem megy iskolába című meseregény, ami egy kisfiú szemszögén keresztül mutatja meg, miféle változásokkal kell szembesülnünk, mindezt olyan humorosan, kedvesen és könnyedén, hogy minket, felnőtteket is megnyugtat.

8 és 99 éves kor között ajánljuk.

Bendl Vera: Berci nem megy iskolába – karanténmese (Remsey Dávid rajzaival)
Pagony

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!