Egészség / Életmód / Hírek

Mikor lesz gyerekeknek is koronavírus elleni vakcina?

Mikor lesz gyerekeknek is koronavírus elleni vakcina?

Nem arról van szó, hogy rossz a gyerekeknek, csak nem tudjuk, hogy jó-e

Minden gyógyszernek, oltóanyagnak szigorú protokoll szerint kell bizonyos vizsgálatokon keresztülmennie, mielőtt forgalomba kerülhetne. Ennek a protokollnak az egyik utolsó lépése az embereken való tesztelés, ahogyan azt láthattuk a koronavírussal kapcsolatos oltóanyagok esetében is.

Ez egy laikus számára akár ijesztően is hangozhat, de valójában bevett és szükséges eljárásról van szó, amit szigorúan ellenőriznek. Egy oltás akkor kaphat engedélyt, ha kellő számú embert oltottak be vele ellenőrzött körülmények között, és az ő egészségi állapotukat közelről monitorozva kijelenthető, hogy az oltóanyag nem jelent kockázatot.

Értelemszerűen ezeket a teszteket első körben egészséges felnőtt embereken végzik. Ezért is van, hogy nagyon sok gyógyszeren vagy gyógyhatású készítményen szerepel az, hogy például terheség vagy szoptatás ideje alatt, illetve gyermekek esetében nem áll rendelkezésre megfelelő számú adat. Ez nem azt jelenti, hogy ezekben az esetekben káros lenne az adott készítmény alkalmazása, hanem azt, hogy nem tudják bizonyosan kijelenteni, hogy nem az.

Koronavírus vakcina gyerrekeknek
FreshSplash/istockphoto.com

Ha ugyanis kellő számú adat állna rendelkezésre, akkor egyértelműen kijelenthető lenne, hogy a készítményt például gyerekek szedhetik-e, vagy sem. Ebben az esetben ez kerülne a tájékoztatóba is. A koronavírus elleni oltóanyagok esetében sem arról van szó, hogy a szérumokat tesztelték, és azt nem kaphatják 18 év alattiak, hanem hogy még nem tesztelték annyi 18 év alattin, hogy elegendő adat álljon a rendelkezésre.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást