Koronavírus: Miért kell ennyit várni a gyerekek oltására?

Koronavírus: Miért kell ennyit várni a gyerekek oltására?

Címlap / Hírek / Koronavírus: Miért kell ennyit várni a gyerekek oltására?

Felnőttek százmillióit oltották be, bizonyítva, hogy a Covid-19 oltások biztonságosak és hatékonyak, de ezek az eredmények nem helyettesíthetik a gyermekeknél szükséges kutatásokat.

„Bármennyire is szeretnénk továbblépni, és most elkezdeni oltani gyermekeinket, a legfontosabb, hogy szánjunk időt annak biztosítására, hogy a tudomány szigorú lehessen” – mondta dr. Emily Chapman, a Children Minnesota vezető alelnöke és főorvosa a CNN-kérdésre.

A Covid-19 vakcina gyerekváltozatához a tudósok a felnőtt kísérletek és a teljes gyermekgyógyászati kísérletek eredményeit használják fel.

A felnőtt kutatások persze felgyorsítják, de nem helyettesítik a folyamatot. Az FDA oltások és kapcsolódó biológiai termékek tanácsadó bizottságának tagjaként dolgozó dr. Stanley Perlman magyarázata szerint a 12 éves korosztály számára a vállalatoknak nem kellett elvégezni a vizsgálatokat 30 000 emberen, mint ahogyan arra a felnőttekre vonatkozó kísérletekben szükség volt. Az adatok ugyanis azt mutatták, hogy ebben a korcsoportban az immunválasz megegyezett a felnőttekével.

mixetto/istockphoto.com

A vállalatok hasonló megközelítést alkalmaznak a fiatalabb gyerekekkel, de augusztus elején az FDA hat hónapos nyomon követési biztonsági adatokat kért a felnőtteknél kért két hónapos helyett. Arra is felkérte a Pfizert és a Modernát, hogy a klinikai vizsgálatok során duplázzák meg az 5 és 11 év közötti gyermekek számát.

A CDC oltási tanácsadói júniusban elmondták, hogy összefüggés lehetséges az mRNS Covid-19 vakcinák és a serdülők és fiatal felnőttek rendkívül ritka szívizom gyulladásának esetei között. Ennek ellenére az oltás előnyei még mindig egyértelműen meghaladják a kockázatokat. A gyulladásos esetek enyhének tűntek, és önmagukban vagy minimális kezeléssel gyorsan megoldódtak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást