Hogyan, mennyi bort kell tölteni, és milyen pohárba? Mi a teendő a félig teli palackkal? Hogyan kell tárolni a bort a pincében és a lakásban? Milyen kapcsolat fűzi a nőket a rozé pezsgőhöz, és hogyan kóstolnak bort? Ilyen kérdéseket érint Jens Priewe A bor ‒ Minden, amit a bor helyes kezeléséről tudni kell című könyve, amelyből kiemeltünk néhány témát.
3/6 Az érzékeny bor
A bor érzékeny termék. Káros hatással van rá a fény, és hűvösséget igényel. Előnyös, ha tároláskor a levegőnek magas a páratartalma. Képzelj el egy régi kastélyt boltíves pincéjével, ahol dideregsz. Az ilyen hőmérsékleti körülményeket kedveli a legjobban a bor.
A 12-14 Celsius fokon tárolt bor szinte azonnal felszolgálható. 6-18 fok között van ideális környezetben, de 20 fok körül sem károsodik.
Magasabb hőmérsékleten gyorsabban párolog, 25 fok fölött pedig megváltozhat az aromája, és olyan aromát vehet fel, ami a főtt gyümölcsre emlékeztet.
A jó borospincének nincs ablaka, mert a fény árthat a bornak: C-vitamin tartalma csökkenhet, és megzavarosodhat.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!