Gyakoribb, mint hinnéd! Frigiditás nőknél

Gyakoribb, mint hinnéd! Frigiditás nőknél

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Gyakoribb, mint hinnéd! Frigiditás nőknél

„Frigid vagyok?” – kérdezheted magadtól, ha már régóta nem nyújt számodra kielégülést a testiség. A problémád gyakoribb, mint gondolnád, hiszen a gyengébb nem 43%-a tapasztal ilyesmit élete során. Mi lehet az ok és a megoldás?

Mi a szexuális zavar?

A test szexre adott reakciója négy fázisból áll: izgalom, „hegymenet”, orgazmus és megkönnyebbülés. Akkor beszélhetünk zavarról, ha ezek közül legalább az egyik nem következik be.
Az esetek nagy részében pszichés ok áll a háttérben, így a legfontosabb, hogy megbeszéld a pároddal a problémát, s ne szégyellj orvoshoz fordulni, ha szükséges!

A leggyakoribb okok

Lelki síkon előidézheti stressz, teljesítménykényszer, párkapcsolati probléma, depresszió, bűntudat, illetve korábbi szexuális trauma.
Fizikai eredetű kiváltó tényező lehet a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri gondok, a hormonproblémák, a változókor, a máj- vagy a veseelégtelenség, valamint az alkohol- és a drogfogyasztás. Bizonyos gyógyszerek szedése is csökkentheti a libidót.

Kinél jelentkezhet?

Röviden szólva: bárkinél. Mindkét nem valamennyi korosztálya szenvedhet tőle. Az idősekre tagadhatatlanul jellemzőbb az általános egészségi állapot hanyatlásának révén, de a húszas éveikben járóknál is gyakori.
A lényeg, hogy ne szégyelld sem saját magad, sem pedig a partnered előtt, és legyél nyitott a kezelési lehetőségek felé!

Mik a tünetei?

Többnyire a következő tünetek jelentkezhetnek:
– a vágy csökkenése
– az izgalmi állapot elérésére való képtelenség
– az orgazmus hiánya
– fájdalmas közösülés

Hogyan diagnosztizálják?

Amennyiben nőgyógyászhoz fordulsz a gonddal, első dolga egy általános szervi vizsgálat lesz. A kismedence műszeres és tapintásos ellenőrzése segít a szervi bajok feltárásában, valamint méhnyaknyák-mintavétel történik a rákszűréshez.
Fölösleges zavarba jönnöd, ha a doktor megkérdezi, milyen gyakran élsz szexuális életet, mióta tapasztalod a problémát, és hogy sejtesz-e a háttérben valamilyen konkrét kiváltó tényezőt.

Hogyan kezelik?

A legtöbb női szexuális zavar nemcsak, hogy kezelhető, de gyógyítható a háttérben meghúzódó testi vagy lelki ok felszámolásával. Van, akinek elegendő egy felvilágosítás jellegű oktatás, hogy fesztelenül elfogadja a saját nőiségét, míg másnak fokozott szexuális ingerek fogadását javasolják: ezalatt izgató tartalmú könyveket, videókat vagy megváltozott hálószobai rutint kell érteni.
Ám bizonyos esetekben éppen azt javasolják, hogy közösülés nélkül – például masszázzsal – fejezzétek ki vágyaitokat egymás iránt.

Mikor fordulj orvoshoz?

A nők jelentős részének életében ciklikusan megjelennek a szexuális problémák, amelyek egy-egy környezeti hatáshoz, életeseményhez vagy párkapcsolati hullámvölgyhöz köthetőek. Nincs általános recept arra, hogy mikor kell segítséget kérned, ám ha frusztráltnak érzed magad az intim gondok miatt, mindenképpen tedd meg!
Valakinek két hét, míg másnak két év szükséges ehhez.A szexuális zavarok kezelésének legfőbb gátja, hogy neveltetésükből eredően sokan tabuként kezelik a szexet – noha éppen olyan természetes tevékenységről van szó, mint a táplálkozás!
Az első lépés, hogy valld be magadnak: itt valami nem stimmel, s gondolkodj el rajta, mi lehet az oka. Ha nem jutsz megoldásra, őszintén oszd meg a dolgot a pároddal, s ha ketten sem tudtok rájönni a probléma forrására, kérjétek szakember segítségét!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást