3 gyakori nyári baleset gyerekeknél, és a legfontosabb elsősegély tippek

3 gyakori nyári baleset gyerekeknél, és a legfontosabb elsősegély tippek

Címlap / Életmód / Egészség / 3 gyakori nyári baleset gyerekeknél, és a legfontosabb elsősegély tippek

Kezdetét vette a nyári szünet, ilyenkor a lurkók végre önfeledten élvezhetik a szabadidőt – igen ám, de a sok móka közepette sajnos gyakrabban fordulhatnak elő kisebb-nagyobb balesetek. A 3 leggyakoribbat gyűjtöttük most össze, és megmutatjuk, mik a legfontosabb teendők, ha bekövetkezett a baj!

Bicikli, roller okozta sérülések

A biciklis vagy rolleres balesetek sajnos elég gyakoriak, még akkor is, ha a gyermek már évek óta rutinos a kétkerekűk használatában. A legfontosabb, hogy a gyerkőc sose induljon útnak kerékpáros sisak nélkül. Erre feltétlenül rá kell szoktatnunk már a kezdetektől, elmagyarázva neki, hogy egy esetleges esés esetén ez fogja megvédeni a fejét az ütődéstől.

A balesetek hátterében legtöbbször a túl gyors sebesség, a figyelmetlenség és a túlzott vagányság áll. Az is veszélyes lehet, ha egy biciklin ketten utaznak, hiszen ilyenkor a potyautas kalimpáló lába könnyen beakadhat a küllők közé, és ez súlyos sérülést, a bokaszalagok megnyúlását, súlyos esetben pedig akár csonttörést is okozhat.

Ha elesik a gyerkőc és sebes lesz a térde, a könyöke vagy a tenyere, de a sérülés csak a bőr felső rétegét érinti, akkor a sebet házilag is el tudjuk látni. Először folyó vízzel öblítsük le a seb környékét, de ne túl sokáig, mert a víz gátolja a véralvadást, így fokozhatja a vérzést. A tisztítás után fertőtlenítsük a sebet olyan fertőtlenítőszerrel, mely nem okoz sejtkárosodást. A fertőtlenítés után alkalmazzunk steril kötszerből készített nyomókötést. A súlyosabb, mélyebbre hatoló, esetleg erősen szennyezett sérülések esetén viszont orvos segítségét kell kérni!

Égési sérülések

Az égési sérülések is rendszeresek nyáron. Gondoljunk csak arra, amikor a gyerek segít sütni-főzni a nagymamának, ám a konyhában számtalan veszély leselkedik rá (pl.: nyílt láng, forró tárgy/gőz/folyékony anyag), és egy óvatlan pillanatban hamar megtörténhet a baj.

Enyhébb esetekben elsőfokú égésről beszélünk. Ilyenkor szerencsére csak a bőr legfelső rétege sérül meg. Ha a probléma nem érint túl nagy bőrfelszínt, akkor általában nem szükséges orvoshoz fordulni, de az nagyon lényeges, hogy az égés bekövetkezése után minimum 10 percig engedjünk folyó, hideg vizet a sérülésre. Ez egyrésztcsillapítja a fájdalmat, másrészt meggátolja a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is. A vízzel történő hűtés után steril gézlappal és kötszerrel fedjük le a sérülést (vattát, ragtapaszt ne használjunk), ezzel is védjük a fertőzésveszélytől.

Amennyiben azonban az égési sérülés nagyobb egy tenyérnyinél, vagy ha mély károsodásra gyanakszunk, akkor azonnal hívjunk mentőt. Aszakszerű ellátásig pedig szintén nélkülözhetetlen a folyó vizes hűtés (ez esetben min. 20 percig), valamint a szájon át történő folyadékpótlás. Amíg a mentő meg nem érkezik, tiszta lepedővel takarjuk be a megégett bőrfelületet, hogy óvjuk a különböző fertőzésektől, melyek tovább ronthatják a helyzetet.

Rovarcsípés

A legtöbb gyerek átesik jó pár méh- vagy darázscsípésen gyerekkorában. Ezek normális esetben ártalmatlanok és csak tüneti kezelés szükséges a fájdalom és viszketés tompítására. Jó, hogyha van a háztartásban valamilyen gyógynövényből készült (pl.: körömvirág, hegyi árnika) sebgyógyító kenőcs, amit ilyenkor be lehet vetni.

Ám ha a gyerek allergiás reakciókat mutat a csípés után, akkor azt komolyan kell venni, és feltétlenül mentőt kell hívni minél hamarabb, mert rovarcsípés-allergia esetén a kialakult helyzet életveszélyes is lehet!

Allergiás reakcióra utalhatnak az alábbiak: kivörösödés és a duzzanat terjedése, hólyagosodás, viszketésérzés a szájban, a torokban, a tenyéren és a talpakon, émelygés, hasfájás, hidegrázás vagy forróságérzet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást