Egészség / Életmód / Lélek

5 gyakori kifogás, ami visszahúz a mindennapokban – hogyan számolj le velük?

5 gyakori kifogás, ami visszahúz a mindennapokban – hogyan számolj le velük?

A mindennapokban sajnos hajlamosak vagyunk kifogások mögé takarózni, főleg olyan szituációkban, amikor valamihez nincs kedvünk, egy projektbe nem merünk belevágni vagy épp csak nem érezzük hozzá a késztetést. Nem könnyű ezeken a saját magunk által kreált akadályokon átlendülni, de ha sikerül, a mindennapok sokkal könnyebbek és gördülékenyebbek lesznek. Lássuk a leggyakoribb kifogásokat és a hatékony ellenszerüket!

“Nem állok rá készen”

Segítünk: Az életben soha nem fogod úgy érezni, hogy száz százalékosan készen állsz valamire. Főleg így van ez az “élet nagy dolgaival”, azaz a családalapítással, a házassággal, a gyerekvállalással vagy egy munkahelyváltással.

Alapvetően úgy vagyunk beprogramozva, hogy ha beállt a rend, egy bizonyos rutin, amit követni tudunk, akkor ahhoz tartjuk magunkat, ezzel persze nincs is semmi baj, de azért a változásra is szükség van, ez tart minket mozgásban.

Tipp: Ha úgy érzed, hogy valamire nem állsz készen, ne stresszeld magad vele, egyszerűen csak mérlegelj, hozd meg a döntést és lépj, a többivel ne foglalkozz!

“Nem vagyok elég jó”

Mindenki életében vannak hullámvölgyek, amikor nem úgy jön ki a lépés, amikor egy negatív spirálba kerül vagy amikor nem elégedett önmagával az ember.

Előfordul mindenkivel, ezért fontos, hogy ilyen helyzetekben tudatosítsd magadban, hogy nem vagy egyedül, ez csak egyátmeneti állapot, amin bizonyos időközönként mindenki átmegy.

Ha meghallod a belső hangot, ami visszatart, akkor próbálj meg másra figyelni, összpontosíts a pozitív tulajdonságaidra és meríts önbizalmat valami olyasmiből, amit szeretsz, hiszen nincsenek lehetetlenek!

“Kellene hozzá még ez és ez…”

Mindenki életében eljön az a nap, amikor pontosan annyit fog keresni, amennyit szeretne, megtalálja a tökéletes társat, csodálatos házban fog élni és minden gondja elszáll.

Ja nem, talán mégsem ennyire rózsaszín ködös a világ. Vagy mégis?

Igazából a válasz csakis benned van, hiszen ha teszel érte, akkor meglehet mindez, ha pedig folyton a kifogásokat keresed és azt nézed, hogy mik azok az apróságok, amik meggátolnak a céljaid elérésében, akkor valószínűleg nehezebb lesz az út.

Tipp: Soha ne azt nézd, hogy milyen akadlyok állnak előtted, azt keresd, hogy hogyan tudod őket megugrani!

“Persze neki könnyű, mert”

Ha ismerős a mondatkezdés, akkor jó helyen jársz, hátha adunk egy kis lökést arra vonatkozóan, hogy változtatnod kell.

Ahhoz, hogy sikeresen átvészeld a mindennapokat vagy egy nagyobb célt elérj, fontos, hogy ne mindig mások céljait, mások eredményeit és a környezeted véleményét tartsd szem előtt, hanem saját magadat.

Az, hogy másnak miért sikerült, miért volt könnyebb vagy egyszerűbb az élete, a te céljaid elérésében nem segítenek, sőt, inkább gátolnak.

Tipp: Nem azt mondjuk, hogy csukott szemmel nyomulj előre és ne is nézz fel, de a folyamatos hasonlítgatás egy idő után belülről felőröl, ezt abba kell hagynod!

“Jó, de…”

Mindig van a meetingen egy olyan kolléga, aki így kezdi a mondatait. Jó, de mi van akkor, ha? Jó, de hogy gondoltad a…?

Igen, fontos, hogy mindig megkérdőjelezd a status quot, sőt ahhoz, hogy jobb legyél és fejlődj, elengedhetetlen. Ha azonban azt veszed észre, hogy ez a hozzáállás inkább visszahúz, mint előrevisz, akkor ideje változtatni.

Tipp: Először próbáld meg tudatosan magadban tartani a Jó, de kezdetű mondatokat, és meglátod, utána a gondolkodásod is egy-kettőre megváltozik majd!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást