Életmód / Egészség

7 gyakori betegség, ami mögött lelki bajok állhatnak

Sokan gondolják úgy, hogy testünkben minden mindennel összefügg, és hogy a betegségek mögött mindig valamilyen lelki probléma is meghúzódik. Ugyan a pontos diagnózisért és kezelésért mindig fel kell keresned az orvosodat, az semmiképpen sem árt, ha emellett magadba nézel, és megpróbálod feltárni, hogy nincs-e tényleg valamilyen elfojtott problémád is, amit ideje lenne megoldani. Az alábbiakban megtudhatod, milyen betegség milyen gondot jelezhet.

Herpesz

A herpesz általában egy elfojtott probléma kiütközése, amivel nem akarsz szembenézni. Jellemzően egy olyan konfliktus áll a háttérben, ami egy hozzád közel álló emberrel kapcsolatos, például a szüleiddel vagy a partnereddel.
Mivel félsz attól, hogy a probléma kimondása viszályt szülne, inkább elfojtod az érzelmeidet, a tested viszont tiltakozik ez ellen, hiszen így egy számodra kellemetlen szituációban ragadsz, a lenyelt méreg pedig herpesz formájában jelentkezik.

Hajhullás

A fizikai problémák mellett a hajhullás valamilyen, a nőiességeddel kapcsolatos szorongásodra is visszavezethető lehet. Elképzelhető, hogy például a szülés után már nem érzed magadat vonzónak, vagy éppen ellenkezőleg, tudod magadról, hogy sokaknak tetszel, de nem tudod, mit kezd ezzel a helyzettel, hogyan viselkedj, nem mered megélni a saját szexualitásodat.
Próbálj meg egyensúlyba kerülni magaddal, elfogadni magadat olyannak, amilyen vagy, ha pedig kell, kérj ehhez segítséged a környezetedtől.

Olvastad már?  5+1 szuper-fűszer, ami segít betegség nélkül átvészelni a telet

Köhögés

A makacs köhögéssel mindenképpen fel kell keresned az orvosodat, de emellett azon is érdemes elgondolkodnod, nem érzed-e úgy az életed valamelyik területén, mintha fojtogatnának. Egy rossz kapcsolat, egy stresszes munkahely például kiszívhatja belőled az életet, mintha csak valaki megvonná tőled a levegőt.
Lehet, hogy te még nem akarsz szembenézni a problémával, de a szervezeted már megpróbálja felköhögni azt.

Fáradékonyság

Az állandó álmosság oka akár a depresszióra való hajlam, a motiváció elvesztése is lehet. Amikor az életed éppen gödörben van, és extra adag energiára lenne szükséged, hogy kikerülj onnan, lehet, hogy éppen ellenkezően reagálsz, és legszívesebben folyton csak aludnál, azt várva, hogy a dolgok maguktól helyre jöjjenek.
Lehet, hogy mostanában elvesztettél valamit, ami fontos volt számodra, amiért eddig megérte hajtani. Próbálj meg új célokat keresni, amiért megéri minden nap újabb kihívásokat keresni.

Kiütések

Az allergia szerű kiütések, különösen, ha viszketnek is, egy otthoni problémára utalhatnak. Valami miatt a környezet, amiben kényelemben, biztonságban kellene érezned magadat, megrémiszt vagy stresszel tölt el, és a tested azt próbálja sugallni, hogy menekülj el innen.

Futás helyett persze bölcsebb, ha az orvos által javasolt utasítások betartása mellett azt is végiggondolod, mi az, ami ennyire nyomaszt, és mi lehet a megoldás, amivel újra nyugodt hellyé varázsolhatod az otthonodat.

Olvastad már?  Ne görcsölj rá: 7 dolog, amire idővel rájössz a testeddel kapcsolatban

Hátfájás

Ha a hátfájásnak lelki oka van, az legtöbbször egy olyan teher, amit valaki más helyett cipelsz. Lehet, hogy a munkahelyeden raknak rád túl sok terhet, de az is lehet, hogy egy hozzád közel álló embert próbálsz azzal kímélni, hogy megpróbálsz helyette megoldani valamilyen problémát.
Akárhogy is, a szervezeted így jelez, hogy most már neked is pihenőre lenne szükséged. Add át a terhek egy részét valaki olyannak, akiben megbízhatsz, és akire ilyen helyzetben is számíthatsz.

Reuma

A reumás panaszoknak egyértelmű fizikai okai vannak, de a fájdalomérzet súlyossága már lehet lelki tényezők függvénye. Az öregedéstől való félelem, illetve a magány érzése megerősítheti a fájdalmat, míg ha továbbra is aktív életet élsz, társaságba jársz, és a környezeted azt érezteti veled, hogy továbbra is hasznos és fontos vagy számukra, a tünetek is elviselhetőbbek lehetnek.
A reuma azt is jelezheti, hogy még meg kell tanulnod elfogadnod a változásokat, azt, hogy bár nem maradhatsz örökké fiatal, minden kornak megvan a maga szépsége.