A globális felmelegedéstől több lehet az öngyilkosok száma

A globális felmelegedéstől több lehet az öngyilkosok száma

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A globális felmelegedéstől több lehet az öngyilkosok száma

Cseppet sem vidám téma, de mindkettőről beszélnünk kell. A tudósok pedig most arra a megfigyelésre jutottak, hogy az egyik sajnos talán még növelheti is a másik okozta tragédiák számát.

Ha melegebb az idő, több a tragédia

Egy frissen publikált tanulmány szerint az öngyilkosságok száma megemelkedhet azokban a hónapokban, amikor átlag feletti a hőmérséklet, ez pedig összefüggést jelenthet az öngyilkosságok száma és a klímaváltozás alakulása között.

A Nature Climate Change-ben megjelent tanulmány amerikai és mexikói térségek több évtizedes adatát elemezte, és azt találta, hogy amikor a hőmérséklet 1 Celsius-fokkal magasabb, mint amekkora az adott hónapra jellemző átlag, az Egyesült Államokbeli területeken 0,7, a Mexikóban vizsgált területeken 2,1%-kal nő meg az öngyilkosságok száma.

A kutatók az úgynevezett „depresszív nyelvhasználat” nyomait is keresték több mint 600 millió, közösségi oldalra feltöltött posztban, és azt találták, hogy az emberek általános közérzete is rosszabb azokban az időszakokban, amikor melegebb van, mint az átlaghőmérséklet.

Sötét kilátások

A tanulmány szerzői szerint a nem lassuló klímaváltozás a következő három évtizedben így összesen 9-40 ezer közötti számmal növelheti meg az öngyilkosságok számát az USA és Mexikó területén.

Ugyanakkor rámutatnak, hogy a korreláció nem okozati összefüggést jelent, és sok különböző tényező járul hozzá az öngyilkosságok megnövekedésének kockázatához – azaz az emberek természetesen nem a meleg miatt lesznek öngyilkosok, de a meleg időjárás más tényezők mellett megnövelheti a realizálódott öngyilkosságok számát.

Az eredmények már csak azért is ijesztőek, mert nem ez volt az első vizsgálat, ami a klímaváltozás és az öngyilkosságok száma között összefüggést tárt fel. A tanulmányban hivatkoznak egy indiai vizsgálatra, amely a termést károsító időjárás és az öngyilkosságok száma között fedezett fel arányosságot.

A globális felmelegedéstől több lehet az öngyilkosok száma

A fejlett országokban már a vezető halálokok között szerepel az öngyilkosság

A tanulmány szerzői a cikkben azt mondják, azért tartják fontosnak az öngyilkosság okainak, illetve az öngyilkosságok számát növelő körülményeknek a vizsgálatát, mert az ma már világszerte a vezető halálokok között szerepel, különösen a fejlett országokban. Az öngyilkosság az Egyesült Államokban a 10. vezető halálok, a Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint ezen a területen az öngyilkosságok aránya 1999 és 2016 között hátborzongató mértékben,25%-kal nőtt meg.

Sajnos a helyzet hazánkban sem megnyugtatóbb. Az Eurostat statisztikáiszerint Magyarországon követik el a harmadik legtöbb öngyilkosságot az Európai Unió országain belül, a helyzet csak Litvániában és Szlovéniában rosszabb.

Míg az EU-ban összességében az öngyilkosságok aránya 1,1, azaz 100 emberből átlagosan 11 követ el öngyilkosságot, ez a szám Magyarországon 19 – Szlovéniában 21, Lettországban pedig 30. Az uniós statisztikák szerint 10-ből 8 öngyilkosságot a férfiak követnek el.

Ha te is úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!