Melegszik a bolygó. És ennek már komoly következményei vannak

Melegszik a bolygó. És ennek már komoly következményei vannak

Címlap / Hírek / Melegszik a bolygó. És ennek már komoly következményei vannak

Ráadásul a rekordmeleg most már a világ több olyan területén is előfordul, ahol korábban ilyesmire nem volt példa, soha korábban nem tapasztalt kihívást jelentve az emberek egészsége és a mindennapi életvitel számára

Az 50 °C feletti napok teljes száma 1980 óta minden évtizedben nőtt. 1980 és 2009 között átlagosan az év 14 napján haladta meg a hőmérséklet az 50 °C-ot.

Ez a szám 2010 és 2019 között évi 26 napra emelkedett. Ugyanebben az időszakban a 45 fok feletti hőmérsékletű napok száma átlagosan évente két héttel emelkedett.

„A növekedés 100%-ban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének tudható be” – mondja Dr. Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezeti Változási Intézetének igazgatója a CNN-nek.

Ahogy az egész világ felmelegszik, a szélsőséges hőmérséklet is egyre valószínűbbé válik. A magas hő halálos lehet az emberekre és a természetre. Komoly problémákat okozhat az épületekben, az utakban és az áramellátó rendszerekben.

Klíaváltozás újabb lépcsője, a rekordmeleg
SeppFriedhuber/istockphoto.com

Meglepő helyen mértek rekordokat

Az 50 fokos hőmérséklet most még elsősorban a Közel-Keleten és az Öböl térségében fordul elő. Azonban az idei nyáron a hőmérsékleti csúcs rekordot döntött Kanadában (48,8 °C) és Olaszországban is (49,6 °C). A tudósok pedig ez alapján arra figyelmeztetnek: az 50 °C feletti nappali hőmérséklet hamarosan máshol is előfordulnak, hacsak nem csökkentjük a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátását.

„Gyorsan kell cselekednünk. Minél gyorsabban csökkentjük kibocsátásainkat, annál jobb helyzetben leszünk” – mondta Dr. Sihan Li, az Oxfordi Egyetem Földrajzi és Környezetvédelmi Iskola klímakutatója a CNN-nek.

„A folyamatos kibocsátás és a cselekvés hiánya miatt ezek a szélsőséges hőesemények nemcsak súlyosabbá és gyakoribbá válnak, de a vészhelyzeti reagálás és helyreállítás is nagyobb kihívást jelent”

– figyelmeztet Dr. Li.

A BBC elemzése azt is megállapította, hogy a legutóbbi évtizedben a maximális hőmérséklet 0,5 ° C-kal emelkedett az 1980 és 2009 közötti hosszú távú átlaghoz képest.

De ezek a növekedések nem egyformán érezhetők a világon: Kelet-Európában, Dél-Afrikában és Brazíliában a maximális hőmérséklet több mint 1 °C-kal emelkedett, az Északi -sark és a Közel-Kelet egyes részein pedig több mint 2 °C-kal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást