5 giccses tárgy, ami annyira csúnya, hogy már szép

5 giccses tárgy, ami annyira csúnya, hogy már szép

Címlap / Otthon / Dekor / 5 giccses tárgy, ami annyira csúnya, hogy már szép

A giccs a mindennapi tárgyainkat helyezi művészi formába úgy, hogy az az érzelmeinkre is hasson – nem véletlen tehát, ha olykor te is elcsábulsz egy-egy rémes darab láttán. Összeállításunkban 5 ilyen tárgyat mutatunk, és ki tudja, talán el is önt majd a fékezhetetlen vágy, hogy beszerezd valamelyiket! 🙂

Egyedi asztali lámpák

Romkocsmákban találkozni ehhez hasonló giccses kerámia vagy porcelán talapzatú asztali lámpákkal – és jobban belegondolva nem is néznek ki olyan rémesen, igaz?

A hawaii hula táncos lámpákat egyébként ugyanaz a cég kezdte el gyártani, amelyik a filmes és televíziós szakma legnagyobb elismeréseként járó Oscar- és Emmy-díjak szobrait is. A gyártó céget egy ex-olimpikon, Ray E. Dodge alapította a 20-as évek végén, és azóta a cég a világ egyik legnagyobb trófea gyártója lett.

Ha mindezek tudatában te is beszereznél egy ilyet, akkor íme pár tanács: egy érdekes lámpa remekül mutat bohém, eklektikus környezetben, de akár egy egyszerű enteriőrt is feldobhatsz vele. Nyugodtan játssz a színekkel, és fesd olyanra a lámpa talapzatát, amilyenre csak szeretnéd – akár egyszínűre is lefújhatod –, sőt még a burát is kicserélheted rajta.

A nagyi konyhája

Ki ne emlékezne gyerekkorából ezekre az apró virágmintákra, amik a ’70-es, ’80-as években szinte mindenhol – különféle ruhákon, lakástextileken, kerámiákon – megjelentek a lakásban?

Nyugathoz képest a giccs hozzánk viszonylag későn kopogtatott be, viszont annál tovább maradt retro fröccsöntött tárgyak és színes üvegek formájában.

A színes retro darabok igazán egyedivé tudnak tenni egy puritán, skandináv enteriőrt. Az egyszínű, fehér vagy szürke környezetben egy élénk színű függöny, vagy a polcon sorakozó retro vázák is üde színfoltjai lehetnek a szobának.

Szokatlan méretek

Nem csak a harsány színekkel és a szokatlan formákkal játszik a giccs, de a méretekkel is. Egy mini kerámia elefánt ugyanolyan izgalmas hatást képes kelteni, mint egy óriás méretű, fényes karácsonyfadísz.

A képen látható alkotást Jeff Koons amerikai művész álmodta meg, aki a hatalmas karácsonyfadísz szobrai mellett a népszerű pop ikonokról készített, meghökkentő szobrairól is ismert. A hírességek giccsként való használata egyébként a pop art stílusban gyökerezik, aminek egyik legismertebb képviselője Andy Warhol volt, aki többek között Marylin Monroe-ból és Elvis-ből is giccset csinált.

Kerti flamingó újragondolva

Ezt a barokk stílusra emlékeztető csillárt műanyag kerti flamingókból készítette az alkotó.

A pink színű, plasztik flamingókat egyébként egy amerikai művész, Don Featherstone álmodta meg az 1950-es években, akinek a kertjét 57 darab ilyen madár díszítette.

Mivel a dizájn madarak a popkultúra melegágyában születtek, nem kellett hozzá sok, hogy a kerti törpék mellett az amerikai kertek mindennapi dekorációs elemeivé váljanak, és idővel pedig az amerikai giccs művészet egyik jelképévé is.

Csillámló horror

Ha már végigmentünk a szokatlan formán, méreten, élénk színeken és a felhasználáson, akkor elérkeztünk a giccs következő állomásához: a meghökkentéshez.

Ezt a csillámló koponyát platinából öntötték és több mint 8601 gyémánt borítja, a fogak pedig – morbid módon – eredetiek. A nem mindennapi szobor alkotója Damien Hirst brit képzőművész, aki egyébként egy preparált cápával került be a köztudatba a ’90-es évek elején. A mű a „For The Love of God” nevet viseli.

Hirst halálközeli témákat boncolgat, meghökkentő alkotásai már-már az emberi tűréshatárt feszegetik, de úgy tűnik, a közönségnek bejön, mivel a művész napjaink egyik leggazdagabb brit képzőművésze.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!