Generációk kedvence, a Kisvakond – most a Millenárison

Generációk kedvence, a Kisvakond – most a Millenárison

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Generációk kedvence, a Kisvakond – most a Millenárison

A múlt század második felétől kezdve generációk nőttek fel a Kisvakond rajzfilmeken. Az azóta felnőtt gyerekek sokszor ma már saját gyerekeiknek mutatják be a kedves, tanulságos és szórakoztató figura kalandjait.

A Kisvakond film idén 55 éves. 1957-ben, vagyis egyből az elkészülte után nagyon népszerű lett, ráadásul nem csak a gyerekek, hanem a szakma szemében is, mivel ebben az évben a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a rendezvény fődíját. Idén 10 éve, hogy a népszerű rajzfilmsorozat utolsó része elkészült.

Indulás

Kisvakond úgy született, hogy a későbbi alkotó azt a feladatot kapta, hogy egy vászoning reklámjához, annak elkészítését bemutató filmhez készítsen egy kedves figurát és tervezze meg a filmet magát is. Zdenek Miller cseh rajzfilmkészítőt ez kisebb alkotói válságba sodorta, ugyanis nem jutott eszébe semmi olyan figura, ami egyrészt elég kedves és szerethető, másrészről viszont aminek az alakját még nem használták fel egyetlen amerikai vagy más népszerű rajzfilmekhez sem.

A történet úgy szól, hogy éppen ezen gondolkozva egyszer csak megbotlott egy vakondtúrásban. Első haragja után viszont gyorsan rájött, hogy végre megtalálta a keresett alakot a Kisvakond, csehül Krtek személyében.

Kisvakond nadrágja

Az első film címe a Kisvakond nadrágja volt, ami arra volt hivatott, hogy a gyerekeknek bemutassa a textilipar alapvető folyamatait vagyis hogy hogyan készülnek a ruhák. Nem csak a gyártási folyamatot, de a textil előállításának hagyományos, nem gyári módját is szerette volna megmutatni. Így jött létre a már több millió felnőtt és gyermek által is ismert film, amelyben Kisvakondnak a len maga mondja el, hogy mit is kell csinálnia.

Ennek alapján a lent a béka beáztatta, a gólya megtörte, a sün tilolta, a pókok megfonták, a hangyák megszőtték, a rák kiszabta, a nádi rigó pedig megvarrta a Kisvakond mindenki számára ismert nadrágját, kívánsága szerint hatalmas zsebekkel.

Ahoj!

Az első filmet később további 65 epizód követte. Az első részeken még beszéltek a szereplők, de Miler terveinek megfelelően később inkább a némafilmekre jellemző gesztusokat alkalmazták, így a szinkronizálás is megoldott lett. A szereplők valójában inkább csak hangulatokat kifejező hangokat adnak ki, talán egyetlen gyakran előforduló szó a filmben a köszönés, vagyis hogy Ahoj!

Első közönség

Az első nézők és egyben szigorú kritikusok is a szerző lányai voltak. A kezdeti, szöveggel ellátott részeket ők szinkronizálták, és egyben megbízható visszajelzést is adtak édesapjuknak, hogy mennyire köti le őket a film. Gyakran előfordult, hogy a szerző ezekre a visszajelzésekre támaszkodva készítette a következő részeket. Később, a szöveg megszűnése után is lányai hangját használta fel a filmhez.

A kisvakond és a születés

Valami szokatlan

A Kisvakond sorozat nem csak a figurának, de a mondanivalójának, és sokszor szokatlan témaválasztásának is köszönhette népszerűségét. Nem csupán kedves és hagyományos gyerektörténetek voltak ugyanis benne, de többször dolgozott fel olyan témákat is, amelyeket a szülők csak komoly fenntartásokkal hoztak fel a gyerekük előtt. Ilyen volt például Kisvakond balesete, ahol a főszereplő majdnem meghal.

Különösen szokatlan volt az 1997-ben készül Kisvakond és a születés című rész, ami meglepő természetességgel és valósághűséggel mutatja be a szülést. Valószínűleg a gyerekek ezért is szerették meg annyira, hiszen egyszerre tágította ismereteiket az őket körülvevő világ minden területén. Ráadásul mindezt milyen kedvesen, barátságosan és megkapóan tette!

Kisvakond plüssből – mint üzlet

Természetesen a film népszerűvé válása után nem sokkal elkezdték gyártani a főhősről és barátairól mintázott plüss figurákat. A gyártó egy csehszlovák szövetkezet volt, amely azóta – természetesen a rendszer változásából következő változások után – továbbra is profitál ebből. Nem is akárhogy, hiszen Kisvakond évi több millió dollárral gazdagítja gyártóját és forgalmazóját egyaránt.

Kisvakond a Millenárison

Kisvakondot, barátait és a velük kapcsolatos, az elmúlt 55 év során elterjedt játékokat, figurákat, korabeli tárgyakat most megnézhetjük a Millenárison. Igazán kiváló program minden gyereknek, legyenek azok akár mostani gyerekek, vagy olyan felnőttek, akiknek a szívük mélyén még mindig ott él egy kisgyerek.

A kiállítás 2012 március 24. és április 8 közt várja a látogatókat, a következő nyitvatartással: H-P: 11.00-17.00, SZ-V: 10.00-17.00

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!