A gardénia – az érzékeny szépség

A gardénia – az érzékeny szépség

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A gardénia – az érzékeny szépség

Gardéniát tartani nem egyszerű feladat, de az odafigyelésnek csodás eredménye van. Lássuk, mire készüljünk fel, ha szobanövénynek gardéniát akarunk!

A gardénia

Sokak szerint az egyik legnehezebben tartható szobanövény. Hogy mégis miért szenvednek vele? Nos, aki már volt a virág közelében, az rögtön megérti.
Fenséges megjelenése mellett fantasztikus illattal is büszkélkedhet. Kína és Japán az őshazája és a Rubiaceae család tagja.

Kinézete

A gardéniát egyszerű felismerni. Ha egy olyan növényre téved a tekintetünk, melynek levelei olajos fényűek és haragoszöldek, valamint fantasztikus, telt virágok díszítik, akkor nagy valószínűséggel rátaláltunk a gardéniára.
Nagyjából 60-180 cm nagyságúra növő virágról van szó, mely természetesen cserépben jóval kisebb. A gardénia ráadásul örökzöld, így akkor is fantasztikus dísze lesz a szobának, ha éppen nem virágzik.

Talaj

Ez a növény az azáleához hasonlóan a savanyú talajt kedveli. Jó vízáteresztő, de jó víztartó föld kell neki, és gondoskodnunk kell a párásításról is. Ahhoz, hogy a gardénia életben maradjon, tápoldatra is szüksége van, ezt havonta egy alkalommal kapja.
A gardénia az örökzöldeknek, illetve kifejezetten a savanyú talajt kedvelő növényeknek kifejlesztett tápot igényli. Ez rendszerint a rododendronoknak ajánlott folyadék.

Víz

Ahhoz, hogy a talaj megőrizhesse savanyú jellegét nem szabad közvetlenül csapvízzel öntözni a gardéniát. Lehetőleg felforralt, majd lehűtött vizet használjunk. Az öntözés gyakorisága a virág elhelyezésétől függ, ugyanis állandóan nedves talajt igényel, de arra is figyelni kell, hogy a pangó vizet nem tűri.
Mint már említettük, a gardéniát folyamatosan párásítani kell. Ezt elérhetjük agyaggolyókkal, amiket a cserép alá szórunk, és belocsolunk, vagy pedig naponta permetezzük vízzel a növényt.

Fény

A gardénia kedveli a napot, de csak annyira, mint egy előkelő dáma.
Ez azt jelenti, hogy telente egy déli, napos ablakpárkányra kell helyezni, nyaranta azonban a közvetlen tűző napon a levelei megégnek, a félárnyékot azonban meghálálja.

Hőmérséklet

Ha mindezek nem lettek volna elegek, akkor azt is elmondjuk, hogy a gardénia állandó hőmérsékletet is igényel.
Ez nappal 21°C de maximum 24°C. éjszaka egy kissé lehet alacsonyabb is 16 – 18°C. ez a hőmérsékleti határ igaz télre, nyárra, így a gardéniát, bár lehet kint is tartani, azonban nem biztos, hogy túléli.

Betegségek

Sajnos a virág elég érzékeny fajta, bár nem a betegségek azok, amikkel a legtöbbször szembesülünk, mivel rendszerint nem tudjuk olyan sokáig életben tartani, hogy elkaphasson valamit. A jellemző gond általában az, hogy a leveleit és a virágait is eldobálja. Ennek oka sajnos egyszerű: nem az igényeinek megfelelő a környezet.
Ilyenkor át kell helyezni, feljebb, vagy lejjebb, kell venni a fűtést, vagy locsolni kell. Ha a levelei sárgulnak, de az erezet zöld marad, akkor egy hónapig heti 2-szer vas – szulfátot, vagy vas – kelátot kell adni a növénynek.
Gardéniát tartani nem egyszerű faladat. Ha mégis nekivágunk, akkor szinte biztos, hogy a kezdetekben egy – két növény a halálát leli nálunk. De nem szabad feladni, hiszen a feladat nem lehetetlen, és a kitartó munkának bódító és hosszan tartó vanília illat a jutalma. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást