Csempe helyett: 5+1 remek megoldás a fürdőszobád falára

Csempe helyett: 5+1 remek megoldás a fürdőszobád falára

Címlap / Otthon / Dekor / Csempe helyett: 5+1 remek megoldás a fürdőszobád falára

Vízálló tapéta

Régen valóban limitált volt az úgynevezett vinyl tapéták választéka, de napjainkban már igazán stílusos variációk közül válogathatunk. A tapadós hátoldalú tapétát könnyen applikálhatjuk a falra, csak arra kell figyelni, hogy a felület megfelelően kezelt legyen, mert a porózus falon nem tapad meg.

Külön előnye ennek a megoldásnak, hogy ki is próbálhatjuk, hogyan fog mutatni a fürdőben a tapéta, ha először csak egyetlen tekerccsel veszünk belőle. A nagy mintákkal bánjunk óvatosan, mert optikailag „összehúzzák” a teret. A függőleges csíkok magasabbnak mutatják a helyiséget, a vízszintes minta pedig szélesebbnek. 

 

 

Műanyag lambéria

Ez a megoldás első hallásra nem az eleganciát juttatja eszünkbe, pedig igazán stílusos helyiséget eredményezhet, amennyiben jól használjuk. Nálunk – még – nincs igazán nagy múltja ennek a módszernek, inkább az angol víkendházak vagy tengerparti nyaralók hangulata jut róla eszünkbe.

A műanyag lambéria is jól mutat pedig, a titka mindössze annyi, hogy nem az egész falat kell bevonni vele. Bőven elég, ha kb. mellmagasságig applikáljuk a falra, a magasabb részekre – ahol nem éri víz – már elég a festék is. A fehér műanyag lambéria olcsó, könnyen a falra ragasztható és minden szín jól áll neki a falon, főleg a merész, sötét tónusok. 

 

 

Falburkoló tábla

A nagyméretű panel használatával percek alatt vonhatunk be méretes falfelületeket, hiszen egyetlen tábla csaknem 3 négyzetmétert fed le. Lehet csavarozni vagy ragasztani is, kifejezetten könnyű használni és garantáltan vízálló, csak az illesztéseknél kell odafigyelni, hogy ne sajnáljuk a szilikont. Egyetlen hátránya a limitált minta- és színválaszték.

 

 

Vízálló festék

A magasfényű festékek többnyire vízállóak, nem szívják be a nedvességet, mint a matt felületek, hanem csak szépen gyöngyözik vagy lepereg róluk a vízcsepp. A vizes helyiségekbe ajánlott penész- és gombaölő terméket venni, hogy ezek kialakulásának esélyét minimalizáljuk.

Ha a vizes helyiség nem túl gyakran használt – például vendég fürdő – akkor az is lehet megoldás, hogy sima akril vagy latex festékkel kenjük le a falat, majd az egészet bevonjuk falfixszel, ez az átlátszó, krémszerű anyag ugyanis vízállóvá teszi. A vízálló falfesték nem olcsó, de előnye, hogy szakember segítsége nélkül, saját kézzel is szép falat varázsolhatunk vele a fürdőben.

 

 

PVC falburkoló lapok

Ha gyors, egyszerű, mégis látványos változásra vágysz, a tapadós falburkoló lap az, amit keresel. Pofonegyszerű felvitel és végtelen választék jellemzi ezt a remek falburkoló megoldást. A lapokat sniccerrel vagy ollóval könnyedén méretre vághatod és órák alatt újjávarázsolhatod velük a helyiséget.

A 3D hatású, domború mintázatú lapokról ránézésre senki nem mondja meg, hogy nem igazi csempe, hanem PVC. Hátránya, hogy nem olcsó, illetve egy gyakran használt kád vagy zuhanyzó falára nem a legtartósabb választás.

 

 

Műgyanta

Eddig viszonylag DIY és költséghatékony módszereket soroltunk fel, de a végére egy igazán exkluzív megoldást hagytunk. A műgyanta nem nevezhető olcsónak és szakemberre is szükségünk lesz a felviteléhez, azonban a hatás nem marad el.

Segítségével tartós, tükörsima és garantáltan vízbiztos felületet kapunk, amit a nekünk tetsző árnyalatban választhatunk ki. Nincs többé penészes, repedezett fuga, a víztükör simaságú falat könnyű tisztán tartani. 

 

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást