A füled többet elárul az egészségi állapotodról, mint azt elsőre gondolnád

A füled többet elárul az egészségi állapotodról, mint azt elsőre gondolnád

Címlap / Életmód / Egészség / A füled többet elárul az egészségi állapotodról, mint azt elsőre gondolnád

A fülünkre nem feltétlenül fordítunk nagy figyelmet, pedig sok esetben már egy-két apróság is fontos dologra utalhat. Akár a fülcsengésről, akár a bőrödről van szó, mindezekkel üzenni próbál a tested!

1/6 Ránc a fülcimpa előtt

Ha a fejed és a fülcimpád találkozásánál észreveszel egy ráncot, érdemes mostantól jobban odafigyelned a koszorúereidre. Szakértők szerint ugyanis ez arra utalhat, hogy nincs minden rendben velük.

Úgy vélik, a fülnél és a szívnél található kisebb vérerekben lerakódás lehet, és ez ilyen tünetet produkálhat a bőrön. Összességében ez még nem jelent gondot, inkább innentől kezdve arra kellene figyelned, hogy egészségesebben étkezz. Ha viszont ehhez más tünetek, például légzési nehézségek, mellkasi fájdalom jelentkezik, kérd ki orvos véleményét!

2/6 Fülcsengés

Emberek milliói tapasztalják meg gyakran a fülcsengést, így ezzel a problémával nem vagy egyedül. Noha általában ezt a hangos zajok váltják ki, van, hogy egészen más dolog bújik meg a háttérben.

Például egy fülfertőzés vagy bizonyos gyógyszerek egyaránt előidézhetik a hangot.

Sőt, szakértők megállapították már, hogy sok esetben összefüggésben áll ez a magas vérnyomással vagy magas koleszterinszinttel, esetleg a hormonális változásokkal.

istockphoto

3/6 Viszkető fülek

Nagyon sokszor érzed azt, hogy a füleid (vagy akár csak az egyik) rendkívül viszketnek belül, és hiába próbálod megvakarni, ez egyszerűen nem múlik el?

Ha már régóta küzdesz a problémával, érdemes szakértői segítséget kérned, hiszen meglehet, hogy gombás fertőzés okozza, vagy ekcéma van a füleidben! Ha előbbi, akkor fehér darabkákat találhatsz a füleidben, ha viszont az utóbbi, akkor vörössé válhat a hallójáratod.

Ezt is fontos kezelni, hiszen a sok vakarás szintén fertőzést alakíthat ki, amit sokkal nehezebb meggyógyítani. A lényeg, hogy ne vedd félvállról a viszketést, hiszen rövidtávú halláskárosodást is szenvedhetsz miatta.

4/6 Fülfájdalom

Ha érzed, hogy belülről fáj a füled, még nem kell azonnal komoly dologra gondolni. Van, hogy egy fertőzés áll a háttérben, esetleg allergia, de az is megesik, hogy a fülzsír okoz problémákat.

Ugyanakkor orvosok szerint egy rossz fog vagy begyulladt torok is előidézheti a kellemetlen tüneteket. Érdemes átgondolni, mivel lehet összefüggésben a fájdalom, hogy minél hamarabb megtaláld a leghatékonyabb kezelést.

5/6 Vörösödő fül

A füled lehet vörös attól, hogy elpirultál, de okozhatja ennél összetettebb dolog is. Az egyik ilyen a hormonális változás, amibe a menopauza is beletartozik. A hőhullámok sok esetben az arcon és a test felső részén erősek, ami a füleket is érinti. Ha épp változókorban vagy, akkor valószínű, hogy a vörös füleket ez a probléma okozza.

A másik, ennél ritkább gond az úgynevezett RES, azaz vörösfül-szindróma. Ilyenkor a színelváltozás mellé nagy fájdalom társul, de orvosok még mai napig keresik ennek kiváltó okát.

6/6 Érzéketlenség

Ha a füled kicsit zsibbadtnak érződik, figyelj oda arra, nincsenek-e más tüneteid is. Amennyiben a karodat is nagyon gyengének érzed, valamint az arcidegeid néha megránganak és nehezebben tudsz beszélni, lehet, hogy stroke-od van, ebben az esetben pedig azonnal hívnod kell a mentőket.

Ha ezt nem tapasztalod, csak a füleid tűnnek kicsit zsibbadtnak, az sem kizárt, hogy a vércukorszinteddel vannak gondok, de általában sokkal kisebb a probléma. Van, hogy az ideg sérült meg, vagy egy fertőzés okozza a kellemetlen érzést.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!