Függőágyak, függőfotelek: luxus a hétköznapokon is

Függőágyak, függőfotelek: luxus a hétköznapokon is

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Függőágyak, függőfotelek: luxus a hétköznapokon is

A kerti hintaágy árának töredékéért már csodaszép függőágyak kaphatók, és használatukkal igazi luxus kényelmet kapsz otthonodban. Ráadásul, ha nincs kerted vagy teraszod, akkor sem kell lemondanod a függőágy kényelméről, mert nem csak kertes házakban használható! Felszerelheted a lakásban is: nem kell hozzá más, csak jó erős csavar, karabiner, és máris minden a rendelkezésre áll ahhoz, hogy a tengerparton érezhesd magad. Kerülhet a lakásban szinte bárhová, és amikor éppen nem használod – csak le kell akasztani a helyéről.

Pozitív hatások

A ringatást, hintáztatást imádják a gyerekek, megnyugtatja, ellazítja őket. Ez a hatás később is megmarad, ezért a felnőttek is szeretnek kényelmes függőágyban, függőszékben pihenni, aludni, ráadásul ez jó hatással van a koncentrációs képességekre is. Az egész napos munka és stressz után jó, ha akad olyan hely, ahol kipihenheted magad.

A kellemes pihenésen kívül a függőágy meg is mozgat, mivel az úgynevezett sprang szövési technikával készülő hálós függőágyak felveszik a tested alakját, akár összegömbölyödve, akár nyújtott lábbal szeretsz aludni, bármelyik testhelyzetben kényelmesek. Különösen akkor érdemes időnként függőágyban szundikálni, ha ülőmunkát végzel, mert benne a lábad magasabbra kerül, és ez jótékony hatást gyakorol a vérkeringésnek.

A függőágyak és függőfotelek típusai

A webáruházakban és az online piactereken, például a Vaterán sokféle függőfotel és függőágy közül választhatsz, attól függően, hogy milyen körülmények között, és milyen célra fogod használni, érdemes átgondolni, hogy melyiket választod.

Kaphatók kifejezetten túrázáshoz, hátizsákba is beleférő, pehelykönnyű függőágyak, és persze olyanok is, amelyek önálló fém, vagy fa kerettel rendelkeznek. Találhatsz lakásba, illetve teraszra, kertbe való függőágyakat és foteleket is. Választhatsz egy és kétszemélyes, sőt családi függőágyat és függőfotelt, de speciális kidolgozású, babáknak valót is, biztonsági övvel, valamint strapabíró, felboríthatatlan kerettel. Sőt, ma már a kisállatoknak is gyártanak külön függőágyat!

A függőszékek és függőfotelek két alaptípusa a mennyezetre (vagy a terasz tetőzetére) erősíthető, onnan lelógó, illetve az állványra helyezett változat.

Mire figyelj a vásárlásnál?

  • Ne legyen keskenyebb 130 cm-nél, ennél lehet szélesebb is, ha kétszemélyest szeretnél. A legnépszerűbbek a 140 cm széles típusok. A függőágy hossza általában 270 cm, ennél rövidebbet nem érdemes vásárolni.
  • A legtöbb függőágy és függőfotel teherbírása 100 kg felett van, de vannak a 200 kg felettiek is, olyat válassz, ami nagy teherbírású, inkább tudjon sokkal többet, mint kevesebbet.
  • Az önsúly csak akkor döntő szempont, ha túrázáshoz fogod használni. Lehet kapni pehelykönnyű, selyemből készülteket is, de ha csak a kertben használod, akkor ne ezt válaszd, mert sokkal drágábbak más termékeknél.
  • Mindenképpen figyelj arra, hogy legyen sok és jó minőségű felfüggesztő zsinór hozzá, mert ez lényeges a megfelelő súlyelosztáshoz, a kényelemhez és a biztonsághoz.
  • Az anyaga legyen légáteresztő és strapabíró, ez lehet például pamut, de ha kültéren fogod használni, akkor inkább a szintetikus, UV védelmet is tudó a praktikus választás.

Függőágy a babának

A ritmikus, hintázó mozgás oldja a feszültséget, a picik könnyebben alszanak el és egyúttal az egyensúlyérzéküket is fejleszti. A ringató mozgás egyébként is megnyugtató a kicsiknek, a bölcsőket is ezért szeretik. A függőágy viszont lényegesen praktikusabb, nem foglal sok helyet, évekig használható, fejleszti a kéz-láb koordinációt, a hasfájós babáknál különösen jól használható.

Többféle modell közül választhatsz. Az állványos megoldás előnye a falra vagy ajtókeretre felszerelthez képest az, hogy mozgatható, így magaddal viheted a kertbe, vagy épp a dolgozószobába, ezért a kicsi mindig szem előtt lehet még munka közben is. Az állványos azonban többe kerül, mivel a keret árát is meg kell fizetned.

Függőszékek és függőfotelek

A függőfotelek ugyanazt a szabadságot nyújtják, mint a függőágyak, ám a lakásban talán még egyszerűbben elhelyezhetők, és bármilyen stílusú otthonhoz illenek. Egy függőszékben remekül lehet olvasni, zenét hallgatni, vagy filmet nézni, kényelmes és szellős, ráadásul mozgatható. Az állványra helyezett vagy talpas függőszékek, különösen a designerek által tervezett darabok a lakás dekoratív elemei lehetnek. Elhelyezésük nem igényel semmilyen előkészületet, könnyen mozgathatók, könnyűek, és egy terebélyes, klasszikus fotelhez képest viszonylag kevés helyet foglalnak. A másik típus, amelyet a mennyezetre szerelt kampóra kell akasztunk, még kevesebb helyet foglal, és akár le is vehető, ha éppen útban lenne.

Vásárlás

Függőágyat, függőfotelt akár használtan is vásárolhatsz, nem biztos, hogy érdemes végig járni a sok áruházat. A Vatera online piacterén széles a választék, biztosan megtalálod a számodra legmegfelelőbb darabot. Az oldal biztosítja a közvetlen kapcsolatfelvételt az eladóval, és ha esetleg nem lennél elégedett a megvásárolt termékkel, akkor pénzvisszatérítési garancia is védi a vásárlásodat.

A függőágy a pihenés, a relaxáció egyik legolcsóbb módja. Aki egyszer belekóstolt, hogy milyen benne aludni, az már nem fog róla lemondani. Ráadásul otthonunkat egzotikussá, különlegessé teszi, megtörve sokszor a megszokott és néha kicsit unalmas lakberendezési megoldásokat.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!