Clean eating, fitness étrend, alacsony szénhidráttartalmú diéta… Mindegy, melyik irányból közelítesz, egy dolog szinte mindenhol visszatérő elem, mégpedig a reggeli zabkása. Kásával indítani a napot az egészséges életmóddal és tudatos táplálkozással ismerkedő kezdők első lépése szokott lenni. Ami szerintem igazán remek, ugyanis a variációk száma a végtelen, plusz mindennel együtt olyan 2-5 perc közötti elkészítési idővel kell számolni. És azért egy csokis-banános vagy egy fahéjas-mandulás kása reggelire nem hangzik olyan rosszul, igaz?
Hogy azoknak is adjak némi infót, akik még csak most ismerkednek ezzel a világgal, gyorsan nézzük át az alapokat.
Miért is jó a zabkása?
- teljesen természetes alapanyagból készíthető, és fő összetevője a zab, ami kifejezetten olcsó
- magas rosttartalma miatt segíti az emésztőrendszer tisztulását
- hamar eltelít és sokáig teltségérzetet biztosít (lassú felszívódású szénhidrát lévén)
- alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek is fogyaszthatják
- gyorsan elkészíthető
A chia mag egy Dél-Amerikában őshonos növény magja, mely nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavakat, fehérjét és antioxidánsokat, mindemellett gluténmentes. Nagy mennyiségben képes felszívni a vizet, ezáltal egyrészt eltelíti a gyomrot és hosszantartó teltségérzetet ad, másrészt pedig jellegzetes állagot kölcsönöz a ételeknek. Kvázi pudingosít.
És bár fent említettem, hogy a zabkása gyakorlatilag megunhatatlan a rengeteg variációnak hála, ez azért közel 2 év zabkásával indított nap után, be kell vallanom, enyhe túlzás.
Ezért is van az, hogy ez a bejegyzés nem a hagyományos zabkásáról, hanem a chia mag pudingról szól.
Igazi üde foltjává vált a reggeleimnek, mert a főzött zabkásával szemben ez a verzió jóval könnyebb, frissebb hatású, mivel a chia magnak hála lazább, plusz eleve hidegen fogyasztandó.
Ennyi lexikális felvezetés után nincs más hátra, mint az elkészítés, mely ígérem, nem lesz több idő, mint amit eddig a bejegyzés olvasásával töltöttél.
Hozzávalók:
- 40 g apró szemű zab
- 1 evőkanál chia mag
- kb. 1 dl növényi tej (szerintem kókusztejjel a legfinomabb)
- ízlés szerint cukorhelyettesítő
- fahéj
- valamilyen idénygyümölcs (nálam a bogyós gyümölcs és a füge a favorit)
Elkészítés:
- Minden száraz hozzávalót keverj össze egy kisebb, lezárható tálban
- Öntsd rá a növényi tejet – lepje el a száraz hozzávalókat, de ne legyen annál több
- Keverd össze villámgyorsan az egészet
- Dobj a tetejére egy kisebb marék gyümölcsöt
- Tedd hűtőbe másnap reggelig (de legalább 1-2 órára)
Jó tudni: változtathatod a mag és zab arányát, fűszerezheted és gyümölcsözheted kedvedre. Egy dologra figyelj, hogy a chia mag a zabnál is több nedvességet szív magába, így minél többet használsz belőle, annál több folyadékot tegyél hozzá.