Friss kutatás: ezért szakítanak legtöbbször a kisgyermekes szülők

Friss kutatás: ezért szakítanak legtöbbször a kisgyermekes szülők

Címlap / Hírek / Friss kutatás: ezért szakítanak legtöbbször a kisgyermekes szülők

A kommunikáció hiánya és a szexuális élet romlása a legfontosabb okok között szerepelnek, amiért a friss szülők kapcsolata megromlik, és végül fel is bomlik – állítja egy felmérés.

A hűtlenség és a felelősség hárítása is gyakran vezet a különváláshoz

A 2 000 szülő megkérdezésével végzett felmérésből az derül ki, hogy minden harmadik párnak komoly párkapcsolati gondjai voltak a szülést követő hónapokban, és minden ötödik kapcsolat véget is ért a gyermek születését követő egy évben.

A válaszadók több mint 10% százalékánál fordult elő, hogy a gyermek születését követő 12 hónapban külön váltak, ám később kibékültek.

A szakítások legjellemzőbben a hatodik hónap környékén következtek be. Háromból egy válaszadó azt mondta, hogy a különválás oka a kommunikáció teljes hiánya volt, míg 10-ből 3-an a szexuális élet hiányát vagy hanyatlását nevezték meg a szakítás okaként.

Ugyanakkor 23% az egyik fél hűtlenségét okolta a szakítás okaként, a félrelépés ilyenkor is a gyermek születését követő 12 hónapban történt.

A ChannelMum.com és a The Baby Show felmérése szerint az alkalmazkodás az új felelősséghez, illetve az, hogy az egyik partner kevesebb feladatot vállalt a gyermek gondozásában, szintén rendszeresen visszatérő válóokok voltak. Érdemes ugyanakkor figyelembe venni azt is, hogy a párok egynegyede beismerte, hogy már a szülés előtt is voltak párkapcsolati gondjaik, amelyek aztán a gyermek érkezését követően súlyosabbá váltak.

A 6 hónap az új 7 év

Siobhan Freegard, a ChannelMum.com szülői oldal alapítója szerint el lehet felejteni a hét éves mítoszt, valójában hat hónapnyi álmatlan éjszaka az, ami a legnagyobb eséllyel elhidegíti egymástól a párokat.

t.tomsickova/depositphotos.com

„A kialvatlanság, az intimitásra való idő hiánya, plusz a hozzáadott, hatalmas felelősség még az egymás mellett leginkább elkötelezett párokat is próbára teszi” – mondta. És hogy mekkora is ez a felelősség, jól mutatja, hogy a megkérdezettek 60%-a azt mondta: nem voltak felkészülve rá, mekkora hatással lesz a megszokott életükre a gyermek érkezése.

A barátok és a család segítségét a párok 23%-a vette igénybe, továbbá az éjszakai etetések megosztása, a gyermek nélküli kimozdulás, a randevúk és az idő megtalálása a rendszeres szexre voltak azok az eszközök, amelyeket a boldog párok bevetettek a kapcsolatuk minőségének megőrzése érdekében.

Bár egy kisgyermek érkezése örömteli és semmihez sem fogható időszak, kétségtelenül hatalmas változás, stressz, felelősség is, amihez a korábbi szokások, rutinok felrúgása és persze állandó kialvatlanság is társul. Ebben a teljesen felfordult helyzetben kell a pároknak megtalálniuk az utat egymáshoz, beleszokniuk az új szerepükbe, miközben azzal a ténnyel is számolniuk kell, hogy mostantól mindig van egy harmadik személy is az otthonukban, akiről minden percben gondoskodniuk kell, és aki minden mással szemben előnyt élvez.

A másik segítése, támogatása, a beszélgetés, a megerősítés ilyenkor kulcsfontosságú lehet: a felmérésből pedig világosan látszik, hogy sokszor néhány perc összebújás, vagy csak napi 10 perc beszélgetés is segít, hogy ne csak a gyermeketeket, a szerelmeteket is gondozzátok. Elvégre a boldog gyerekek boldog szülők mellett nőnek fel!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást