Milyen tényezők alakítják a forint árfolyamát?

Milyen tényezők alakítják a forint árfolyamát?

Címlap / Életmód / Milyen tényezők alakítják a forint árfolyamát?

Mi befolyásolja a forint árfolyamát?

Ahogyan a piacon a burgonya árát is a kereslet és a kínálat határozza meg, hasonlóképpen van ez a forint árfolyamával is. Minél nagyobb a kereslet iránta, annál magasabb az értéke. Minél többen szeretnének megszabadulni tőle, azaz növekszik a kínálat, annál kevesebbet ér.

A devizapiacon több tízmilliárd dollár értékű forgalom van csak a forint piacán. A piac szereplői azt az árat alakítják ki, ami abban az időpillanatban reális. Éppen ezért nincs olyan, hogy tuti tipp a forint árfolyamának iránya kapcsán. Hiszen ha lenne ilyen, akkor a piac lereagálná azt, és nem annyit kérnének a forintért.

Ha pénzügyi szabadságra vágysz, akkor nem biztos, hogy a forint árfolyamának jóslása lesz a célravezető. Érdemes inkább egy szakértővel konzultálnod, hogy mibe fektesd a pénzedet.

Lehet következtetni az árfolyamgrafikonból?

Sokan az alapján próbálnak meg jósolni, hogy hogyan alakul a forint / euró árfolyam grafikonja az elmúlt időszak során. Ha a forint értéke csökken az euróval szemben, akkor néhányan pánikszerűen váltják euróra a pénzüket, megelőzve, hogy tovább romoljon a forintjuk értéke a nemzetközi piacon.

Érdemes azonban tudni azt, hogy Németországban az elmúlt 5 év során az alapkamat 0% volt, azaz az euróban tartott pénz értéke semmit sem nőtt volna. Ezzel szemben idehaza ha állampapírt vásárolt valaki forintért, akkor évi 5%-os hozamot tudott elkönyvelni.

Az árfolyam tehát nem garancia arra, hogy az egyik deviza jobb választás, mint egy másik. A kérdés ennél jóval árnyaltabb, több szempontot meg kell vizsgálni. Az nyilvánvaló, hogy hosszú távon az euró erősödik a forinttal szemben, amiért a hazai magasabb infláció okolható, ugyanakkor a kamatok is magasabbak. A kamatkülönbség tehát kárpótol a romló forintért.

A forint árfolyamának alakulása

Mik tehát a fő szempontok?

Rendkívüli ütemben növekvő hazai infláció esetén gyorsabban értékelődne le a forint, ha eközben Németországban nem lenne infláció vagy nem olyan mértékű. A két deviza közötti inflációkülönbség meghatározza, mennyivel romlik gyorsabban az egyik a másiknál.

A piaci egyensúly érdekében ki kell egyenlítődnie a külföldi, valamint a hazai devizában elérhető várható hozamoknak. Hiszen ha köztudott volna, hogy forintban jobb hozamra lehet szert tenni, akkor a piac szereplői több forintot vennének, ezzel feltornásznák az árát, azaz erősödne a forint árfolyama. A központi bank képes arra, hogy befolyásolja a saját devizájának az árfolyamát. Ha ugyanis a Magyar Nemzeti Bank emeli a kamatot, akkor a forint értéke növekszik, ám ha csökkenti, akkor gyengül a forint. Hasonló a helyzet a külföldi devizákkal is: ha növekszik az euró kamata, akkor gyengül a forint értéke.

Az export és az import is hatással van a forint árfolyamára. Az export erősíti a forint árfolyamát, a külföldi devizáét viszont csökkenti.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást