VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Milyen mézet vegyél?
A világos mézek édesebbek, míg a sötétebbekben kevesebb a cukor. Adalékként lehetőleg halványsárga mézet használj, de ha kenyérre szeretnéd kenni, vagy házi gyógyításhoz kell és kalóriában szegényebb fajtát keresel, akkor a barnássárga a neked való. A mézek változatos külleműek és aromájúak, attól függően, hogy a méhek milyen virágokról és egyéb növényekről gyűjtik be a nektárt.
Van például akácméz, vegyes virágméz, hársméz, lépes méz, erdei méz, gesztenyeméz, napraforgó méz, repceméz. Az akácméz és a hársméz édes és lágy, a színük halványsárga, viszont az erdei méz és a gesztenyeméz barnás árnyalatú és kesernyés. A mézekben egy idő után kristályok keletkeznek, és megszilárdulnak.
A sötétebb színűek általában tovább megőrzik folyékonyságukat, mint a világosabbak. A kristályosodás ideje a cukortartalommal van összefüggésben: minél több gyümölcscukor van a mézben, annál folyékonyabb.